Skip to main content

Het Markermeer is een indrukwekkend meer. Het Markermeer heeft een oppervlakte van 700 km2 met een gemiddelde diepte van 3 meter. Tussen Monnickendam en het schiereiland Marken wordt het Markermeer de Gouwzee genoemd. Aan diens zuidkant gaat het Markermeer over in het IJmeer. Naast het feit dat het Markermeer een hoge natuurwaarde heeft, is het ook een waterplas die zich uitstekend leent voor (water)recreatie. Het is erg aantrekkelijk om een natuurhuisje (vakantiehuisje) te boeken (huren) dat zich aan óf vlak in de buurt van het Markermeer bevindt.

Sinds 2016 zijn er in het Markermeer vijf eilandje aangelegd; de Marker Wadden! Het is ook mogelijk om op de Marker Wadden een vakantiehuisje te huren; een waanzinnige ervaring. Rondom het Markermeer bevinden zich de volgende plaatjes/steden: Enkhuizen, Oosterleek, Hoorn, Edam, Volendam, Marken, Monnickendam, Uitdam, Almere en Lelystad. Hieronder vind je het lijstje van de 10x prachtige natuurhuisjes die aan het Markermeer liggen!

10. Natuurhuisjes in Enkhuizen

Het Noord-Hollandse plaatsje Enkhuizen telt bijna 19.000 inwoners en grenst aan het Markermeer. Enkhuizen ligt daarnaast ook aan het IJsselmeer. Enkhuizen wordt ook wel Haringstad genoemd; refererend naar de centrale rol die het vroeger speelde in de haringvisserij. De historische binnenstad van Enkhuizen is een toeristische trekpleister. In Enkhuizen en in diens directe omtrek bevinden zich verschillende natuurhuisjes.

Enkhuizen

Enkhuizen

9. Natuurhuisjes in Oosterleek

Het Noord-Hollandse plaatsje Oosterleek telt ruim 100 inwoners en ligt aan het Markermeer. De eerste vermelding van Oosterleek vinden we in 1311 onder de naam Oesterleke. In Oosterleek en in haar nabije omgeving bevinden zich verschillende natuurhuisjes.

8. Natuurhuisjes in Hoorn

Het Noord-Hollandse plaatsje Hoorn telt bijna 74.000 inwoners en grenst aan het Markermeer. Hoorn heeft verschillende bloeiperiodes meegemaakt niet in de laatste plaats ten tijde van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) en West-Indische Compagnie (WIC). Als je door de straten van de historische binnenstad van Hoorn loopt, zijn er nog talrijke sporen uit die tijd te ontdekken! In Hoorn en in diens directe omtrek bevinden zich verschillende natuurhuisjes.

7. Natuurhuisjes in Edam

Het Noord-Hollandse plaatsje Edam telt bijna 7.000 inwoners en ligt aan het Markermeer. Edam is wereldberoemd om de Edammerkaas ook wel Edammer genoemd. Gedurende het toeristenseizoen wordt er in Edam wekelijks een kaasmarkt gehouden; erg aantrekkelijk om te aanschouwen! In Edam en in haar nabije omgeving bevinden zich verschillende natuurhuisjes.

6. Natuurhuisjes in Volendam

Het Noord-Hollandse plaatsje Volendam telt bijna 23.000 inwoners en grenst aan het Markermeer. In Volendam en in diens directe omtrek bevinden zich verschillende natuurhuisjes. Volendam is één van de beroemdste dorpen van ons land; tal van beroemde artiesten zagen in het dorpje aan de dijk het levenslicht!

Volendam natuurhuisjes

Volendam

5. Natuurhuisjes in Marken

Het Noord-Hollandse plaatsje Marken telt bijna 2.000 inwoners en wordt bijna geheel omringd door het Markermeer. In Marken en in haar nabije omgeving bevinden zich verschillende natuurhuisjes. Marken trekt jaarlijks veel binnen- en buitenlandse toeristen! Zij vergapen zich onder andere aan de markante, fraaigekleurde huisjes die het Markermeerdorpje rijk is!

4. Natuurhuisjes in Monnickendam

Het Noord-Hollandse plaatsje Monnickendam telt bijna 10.000 inwoners en grenst aan het Markermeer. In Monnickendam en in diens directe omtrek bevinden zich verschillende natuurhuisjes. Monnickendam is een echt pareltje aan het Markermeer; het heeft een historisch centrum dat gezegend is met een grote schoonheid!

Monnickendam

Monnickendam

3. Natuurhuisjes in Uitdam

Het Noord-Hollandse plaatsje Uitdam telt bijna 150 inwoners en ligt aan het Markermeer. In Uitdam en in haar nabije omgeving bevinden zich verschillende natuurhuisjes. Uitdam is het kleinste gehuchtje dat aan het Markermeer is gesitueerd en daardoor erg aantrekkelijk om te verkennen!

2. Natuurhuisjes in Almere

Het Flevolandse plaatsje Almere telt bijna 220.000 inwoners en grenst aan het Markermeer. In Almere en in diens directe omtrek bevinden zich verschillende natuurhuisjes. Almere is echt een groeigemeente!

1. Natuurhuisjes in Lelystad

Het Flevolandse plaatsje Lelystad telt bijna 80.000 inwoners en ligt aan het Markermeer én aan het IJsselmeer! In Lelystad en in haar nabije omgeving bevinden zich verschillende natuurhuisjes.

Lees ook: 10x mooie natuurhuisjes die aan het IJsselmeer liggen!

Geen blogs missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de mail in je inbox of spambox.

We sturen je geen spam! Lees ook ons privacybeleid.

Geen blogs missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de mail in je inbox of spambox.

We sturen je geen spam! Lees ook ons privacybeleid.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.