Skip to main content

Vakantie vieren in een schitterend natuurhuisje (vakantiehuisje) is een geweldige ervaring! Wie wil er ’s ochtends nou niet gewekt worden door zingende vogels of ruisende brandingen? Het is gewoon heerlijk om in de natuur te zijn in deze gehaaste en gestreste wereld! Natuurhuisjes bevinden zich op de meest waanzinnige locaties: in binnen- en buitenland. Dan moet je denken het kustlandschap of de Zuid-Limburgse heuvels. In het buitenland zijn de locaties doorgaans nog veel spectaculairder: hoog in de bergen of diep in de wouden! Gelukkig zijn er tegenwoordig volop natuurhuisjes te huren/boeken die aangepast zijn voor mindervaliden oftewel mensen met een handicap (gehandicapten) oftewel mensen met een beperking. Aangepaste natuurhuisjes voor mindervaliden dus! Tegenwoordig bestaat er een heel scala van aanpassingen in natuurhuisjes waardoor er voor alle vormen van beperkingen oplossingen zijn.

 • Rolstoelvriendelijkheid
 • Traplift
 • Lichtschakelaars op zithoogte
 • Aanpassingen in de keuken
 • Aanpassingen in de badkamer
 • Aanpassingen in de slaapkamer
 • Aanpassingen in de woonkamer
 • Electrische deuropener
 • Lichtflitsbel
 • Bereikbaarheid

Rolstoelvriendelijk

Uiteraard zijn drempels niet gewenst in een natuurhuisje voor mensen die afhankelijk zijn van een rolstoel (duwrolstoel, handbewogen rolstoel, trippelstoel of electrische rolstoel). Dat geldt natuurlijk ook voor vakantiegangers die een rollator of scootmobiel nodig hebben om zich in het vakantiehuisje voort te bewegen. Veel natuurhuisjes zijn voorzien van een trappetje dat naar de ingang van het woninkje loopt. Voor mensen die in een rolstoel zitten, is dat uiteraard een niet te nemen obstakel. Dat is om te lossen door het aanleggen van een helling (hellingbanen, oprijplaten, dorpelvervangers en skeggen), waarbij het uiteraard van belang is om de hellingshoek niet te groot te maken. Normaal gesproken hebben deurposten en gangen een breedte van 90 centimeter. Voor rolstoelen is dat veel te smal; zeker als er dan ook nog een draai moet worden gemaakt. Rolstoelvriendelijke natuurhuisjes bezitten deurposten en gangen met een minimale breedte van 110 centimeter. Voor scootmobielrijders moeten de genoemde structuren nogeens 35 centimeter breder zijn: 145 centimeter dus!

Traplift

Voor sommige mensen is het onmogelijk om zonder hulpmiddelen van een trap gebruik te maken. Een deel van de natuurhuisjes is gelijkvloers, maar de meesten bestaan uit meerdere etages. Een traplift is natuurlijk dé grote oplossing! Voor ieder type trap is een traplift aan te brengen. Tegenwoordig zijn er verschillende natuurhuisjes te boeken/huren die in het bezit zijn van een traplift en kan dus gebruik worden gemaakt van alle verdiepingen. Als de slaapkamers zich op de tweede verdieping bevindt, hoeft dat dus geen probleem meer te zijn!

Lichtschakelaars op zithoogte

Als je in een rolstoel zit, is het vanzelfsprekend van groot belang dat de lichtschakelaars op zithoogte zijn gemonteerd. Voor mindervaliden kan het ook heel gemakkelijk zijn als de natuurhuisjes zijn uitgerust met automatische verlichting: dat je niet telkens moeite hoeft te doen om bij het lichtknopje te komen als je in een ander vertrek van de vakantiewoning komt.

Aanpassingen in de keuken

Een ergonomische houding is erg belangrijk als je aan het koken bent; daarom is een hoog-laag keuken dé ideale oplossing voor mensen die rolstoelafhankelijk of slecht ter been zijn. Door het zogenaamde Hoog Laag Systeem (HLS) kunnen het keukenblad, de keukenkasten en de keukenapparatuur in iedere gewenste hoogte worden afgesteld; dat kan met een knop of met een handige afstandsbediening. Op deze manier kan afwissend gebruik worden van de keuken door valide mensen respectievelijk mindervalide mensen!

Aanpassingen in de badkamer

Voor mensen met een fysieke beperking zijn aanpassingen in de badkamer onontbeerlijk. Zo is het belangrijk dat de badkamerspiegel niet te hoog hangt voor diegenen die in een rolstoel zitten. Een andere methode is om de spiegel een beetje te kantelen; hierdoor kun je vanuit een zitpositie toch in de spiegel kijken. Wandbeugels zijn ook heel handig; deze kunnen in de muur geschroefd zijn of via een vacuümsysteeem werken. Er zijn mensen die moeite hebben met conventionele kranen; zij hebben daar de kracht niet voor of de handigheid niet in. Een kraan met een handel is dé oplossing. Wasbakken kunnen ook lager geplaatst worden. De lijst aanpassingen aan toiletpotten is schier oneindig; de toiletpotverhoging is daar een fraai van. Vanzelfsprekend moet het oppervlakte van de badkamer groot zijn; er moet namelijk ruimte zijn om te manoeuvreren met een rolstoel.

Aanpassingen in de slaapkamer

Een goede nachtrust is heel belangrijk. Eenderde van ons leven vertoeven we in dromenland. Een degelijk bed én matras zijn de absolute voorwaarden om goed te kunnen slapen. Voor mindervaliden bestaan er enorm veel verschillende type bedden zoals hoog-laag bedden, verpleegbedden en seniorenbedden. Evenals voor de badkamer geldt dat de slaapkamer voldoende groot moet zijn om goed met een rolstoel te kunnen draaien.

Aanpassingen in de woonkamer

Ook de woonkamer is belangrijk. Het is de ruimte waar binnenshuis de meeste tijd wordt doorgemaakt; óók tijdens de vakantie. Naast standaardstoelen, is er ook een hele grote markt voor aangepaste stoelen. Door deze aangepaste stoelen is het mogelijk om een functiebeperking te compenseren. Functiebeperkingen kunnen bijvoorbeeld balansproblemen, scoliose of problemen met knie of heupen zijn. De aangepaste stoelen zijn er in allerlei vormen en maten waarbij er verschillende soorten materiaal worden gebruikt. Voor rolstoelgebruikers is het uiteraard van groot belang dat er voldoende ruimte in de woonkamer is om te rijden. 

Electrische deuropener

Voor sommige mensen is het een hele inspanning om bij de deur te komen als er wordt aangebeld. Voor hen is de electrische deuropener de ideale oplossing. Op die manier kan vanuit de stoel de voordeur geopend worden. Sommige natuurhuisjes zijn in het bezit van een electrische deuropener!

Lichtflitsbel

Naarmate je ouder wordt, gaat de kwaliteit van de zintuigen achteruit. Bijna niemand ontkomt aan een bril en veel mensen moeten zich uiteindelijk een gehoortoestel laten aanmeten. Om te voorkomen dat je de deurbel niet meer hoort, is het handig als de (vakantie)woning is voorzien van een lichtflitsbel. Op die manier weet je altijd of er wordt aangebeld.

Bereikbaarheid

Het is belangrijk dat het natuurhuisje bereikbaar is voor mindervaliden. Zo moeten de paden rondom de vakantie-accommodatie bestraat of geasfalteerd zijn voor mensen die in een rolstoel zitten of gebruikmaken van een rollator. Sommige natuurhuisjes bevinden zich op afgelegen plaatsen; plekken die adembenemend mooi zijn, maar die moeilijker zijn te bereiken voor mensen met een fysieke handicap!

Lees ook onze blog: Top 5 beste vakantieparken voor mindervaliden van Nederland!

One Comment

 • Marie de Jonge schreef:

  Mooi om te lezen dat er steeds meer accommodaties aangepast worden voor mindervaliden. Gelukkig zie je tegenwoordig dat deuropeningen breder zijn en dat er ook meestal een traplift aanwezig is. Vakantie moet voor iedereen mogelijk zijn natuurlijk.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.