Skip to main content

Autovrije vakantieparken worden steeds populairder in Nederland. Op een autovrij vakantiepark zijn auto’s en motors niet toegestaan, of het autoverkeer is er zeer beperkt: de zogenaamde autoluwe vakantieparken. Als je jonge kinderen hebt, is een autovrij vakantiepark heel veilig. Ook rustzoekers vinden hun heil op dit soort parken. Vaak bevindt zich bij de parkingang een centrale parkeerplaats voor auto’s en motors.

Wij hebben 10 autovrije vakantieparken in Nederland op een rijtje gezet!

1. Autovrij vakantiepark in Nederland

Vakantiepark Hoog Vaals bevindt zich in het plaatsje Vaals in Limburg. Het autovrije vakantiepark ligt tussen de heuvels. Op het familiepark kun je verblijven in bungalows en kinderbungalows. Binnenbad, peuterbad en waterglijbanen zijn aanwezig. Op het park komen smulpapen helemaal aan hun trekken. Zij kunnen lekker eten in de brasserie of een vette hap scoren in de snackbar.

Autovrij vakantiepark Limburg

Autovrij vakantiepark in Vaals in Limburg. Foto: landal.nl

De Benz Patent-Motorwagen, gebouwd door Karl Benz in 1885, wordt algemeen beschouwd als ’s werelds eerste auto met een verbrandingsmotor. Deze auto was uitgerust met een interne verbrandingsmotor die op benzine liep en had drie wielen. Het was een doorbraak in de automobielindustrie en legde de basis voor de moderne auto’s die we vandaag de dag kennen.

2. Autovrij vakantiepark in Noord-Brabant

Park De Peel bevindt zich in het plaatsje Vlierden in Noord-Brabant. Het autovrije vakantiepark ligt midden in het bos. Op het familiepark kun je verblijven in bungalows en chalets. Honden mogen mee. Op het park kun je je auto parkeren op een centrale parkeergelegenheid. Kinderen vermaken zich opperbest in speeltuinen en op sportvelden.

Autovrij vakantiepark de Peel

Autovrij vakantiepark in Vlierden in Noord-Brabant. Foto: roompot.nl

De Toyota Corolla staat bekend als één van de meest populaire en meest verkochte automodellen ter wereld. Sinds de introductie in 1966 heeft Toyota miljoenen exemplaren van de Corolla verkocht over de hele wereld. Dit komt door de betrouwbaarheid, brandstofefficiëntie en betaalbaarheid van de auto, waardoor het een favoriete keuze is geworden voor veel automobilisten.

3. Autovrij vakantiepark in Noord-Brabant

In het zuiden van Noord-Brabant ligt het dorpje Westerhoven. Westerhoven is de stad waar Center Parcs De Kempervennen zich bevindt. Center Parcs De Kempervennen is een autovrij vakantiepark. De parken van Center Parcs staan bekend om hun vele faciliteiten. Met name de zwembaden zijn indrukwekkend te noemen met wildwaterbanen en waterglijbanen.

Lees ook: 10x vakantiepark met wildwaterbaan!

Center Parcs Kempervennen in Noord-Brabant

Center Parcs Kempervennen. Foto: bungalowspecials.nl

Een gemiddelde auto bestaat uit een groot aantal onderdelen, en veel van deze onderdelen worden met de hand geassembleerd tijdens het productieproces. Auto’s zijn complexe machines en bestaan uit componenten zoals de motor, transmissie, ophanging, remmen, elektrische bedrading en interieurcomponenten. De productie van auto’s is vaak een zeer geavanceerd proces, waarbij zowel geautomatiseerde machines als menselijke arbeid betrokken zijn.

4. Autovrij vakantiepark in Zeeland

In het Zeeuwse badplaatsje Burgh-Haamstede ligt Vakantiepark Resort Haamstede. Het autovrije vakantiepark bevindt zich aan de kust. Op het park kun je bungalows boeken. Er is een zwembad. Op het park bevindt zich een jeu de boules baan. Verschillende soorten fietsen zijn te huur: kinderfietsen, e-bikes en skelters. Het kustlandschap is van een ongekende schoonheid.

Autovrij vakantiepark Haamstede

Autovrij vakantiepark in Burgh-Haamstede in Zeeland. Foto: landal.nl

De allereerste verkeersveiligheidswet in Nederland werd ingevoerd in 1903, en de maximale snelheid voor gemotoriseerde voertuigen was destijds slechts 10 kilometer per uur. Deze wet was een reactie op de opkomst van gemotoriseerd verkeer en de behoefte aan regelgeving om de veiligheid op de wegen te waarborgen. In de loop der jaren zijn de verkeersregels aanzienlijk veranderd.

5. Verboden voor auto’s op vakantiepark in Gelderland

In het Gelderse plaatsje Kootwijk ligt Vakantiepark De Berkenhorst. Het autovrije vakantiepark bevindt zich in een bos op de Veluwe. Op het park kun je bungalows en luxe villa’s boeken. Overdekt zwembad, zwembad voor peuters, zwembad voor kleuters en zwemparadijs zijn aanwezig. Op het park kun je een bolderwagen huren.

Autovrij vakantiepark de Berkenhorst

Autovrij vakantiepark in Kootwijk in Gelderland. Foto: roompot.nl

De langste file in de geschiedenis vond plaats in Frankrijk in 1980. Deze enorme file, die bekend staat als de ‘Grote Zomerverkeersopstopping van 1980’ (La grande embouteillage de l’été 1980), strekte zich uit over een afstand van meer dan 175 kilometer op de snelwegen die van Parijs naar Lyon en Marseille leidden.

6. Autovrij vakantiepark in Friesland

Vakantiepark Esonstad bevindt zich in het plaatsje Anjum in Friesland. Het vakantiepark ligt aan Nationaal Park Lauwersmeer. Op het familiepark kun je verblijven in woningen, kinderbungalows en maisonnettes. Op het park is een visvijver aanwezig. Je kunt een bootje huren en de omgeving gaan verkennen vanaf het water. Het Lauwersmeer is een pareltje van de natuur.

Autovrij vakantiepark Esonstad

Autovrij vakantiepark in Anjum in Friesland. Foto: landal.nl

In 1924 werd de Autostrada dei Laghi geopend in Italië, en het staat bekend als ’s werelds eerste moderne autosnelweg. Deze snelweg verbond Milaan, de grootste stad in Noord-Italië, met Varese, en het was een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van snelwegen en het moderne wegennet in de wereld.

7. Autoverbod op vakantiepark in Drenthe

Midden in Drenthe ligt één van de mooiste vakantieparken van Nederland: Hof van Saksen. Hof van Saksen is een autovrij vakantiepark. Hierdoor is het een rustig en veilig vakantiepark. Hof van Saksen beschikt over een waanzinnig subtropisch zwemparadijs met vier spectaculaire waterglijbanen. Daarnaast kun je jezelf laten meevoeren met een 107 meter lange wildwaterbaan.

Bijzonder vakantiepark in Drenthe

Autovrij vakantiepark Hof van Saksen. Foto: hofvansaksen.nl

Autorijden is een alledaagse activiteit voor veel mensen, en het kan variëren afhankelijk van hun dagelijkse routine, werk en persoonlijke behoeften. De gemiddelde tijd die aan autorijden wordt besteed, kan ook variëren afhankelijk van waar iemand woont en werkt, en of ze bijvoorbeeld pendelen. De gemiddelde Nederlander besteedt ongeveer 48 minuten per dag aan autorijden.

8. Autovrij vakantiepark in Flevoland

In het uiterste zuiden van Flevoland, aan het Eemmeer, bevindt zich het autovrije Center Parcs De Eemhof. Center Parcs De Eemhof is een echt familiepark waar jong en oud zich opperbest zullen vermaken. Zwemmen kan in het subtropische zwembad, maar ook in Eemmeer. Het Eemmeer leent zich ook voor talloze andere watersporten zoals wakeboarden, windsurfen en stand-up paddling.

Vakantiepark De Eemhof

Center Parcs De Eemhof. Foto: centerparcs.nl

De eerste auto’s werden in het laatste decennium van de 19de eeuw geproduceerd, en het duurde meer dan zestig jaar om de eerste miljard auto’s te produceren. Dit kan worden toegeschreven aan verschillende factoren, waaronder de beperkte beschikbaarheid van auto’s, de complexiteit van de productieprocessen, en de relatief hoge kosten die aan auto’s verbonden waren in de beginjaren van de industrie.

9. Autoverbod op vakantiepark in Limburg

Op één van de mooiste plekken van het zuiden van Limburg bevindt zich Bungalowpark Schin op Geul. Bungalowpark Schin op Geul is een autovrij vakantiepark. De accommodaties op dit park schitteren op de flanken van de heuvels. De omgeving is adembenemend, schilderachtig en nodigt uit om verkend te worden: wandelend of op een fiets.

Autovrij vakantiepark Schin op Geul

Autovrij vakantiepark Schin op Geul. Foto: roompot.nl

In Nederland werd het dragen van autogordels verplicht gesteld op 1 januari 1975. Dit was een belangrijke verkeersveiligheidsmaatregel om het aantal verkeersongevallen en letsel te verminderen. Sindsdien moeten alle inzittenden van een auto, zowel voorin als achterin, een autogordel dragen. Het niet naleven van deze regel kan resulteren in boetes en straffen.

10. Autovrij vakantiepark in Overijssel

Het landschap van het zuiden van Overijssel is van een grote schoonheid. Midden in dit landschap bevindt zich het autovrije Vakantiepark Twenhaarsveld. Op het hondvriendelijke vakantiepark zijn verschillende soorten accommodaties te huur waaronder rietgedekte bungalows. Mensen die natuur, rust, stilte en privacy omarmen, zijn op Vakantiepark Twenhaarsveld aan het juiste adres.

Autovrij vakantiepark Twenhaarsveld

Vakantiepark Twenhaarsveld. Foto: landal.nl

Airbags zijn voor het eerst geïntroduceerd in auto’s in de jaren zeventig van de vorige eeuw. Het concept van een luchtgevulde veiligheidsinrichting om letsel bij een auto-ongeluk te verminderen, werd al in de jaren 1950 onderzocht, maar het duurde nog enkele decennia voordat airbags op grote schaal werden toegepast in productieauto’s.

Meer vakantieparken in Nederland bekijken?

Lees dan ook deze  blogs:

Geen blogs missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de mail in je inbox of spambox.

We sturen je geen spam! Lees ook ons privacybeleid.

Geen blogs missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de mail in je inbox of spambox.

We sturen je geen spam! Lees ook ons privacybeleid.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.