Skip to main content

Steeds meer mensen vieren vakantie in eigen land. Dat is volledig verklaarbaar; Nederland is gezegend met een prachtige natuur en dito cultuur. Een mensenleven is te kort om al dat moois te bekijken. Eén van de fraaiste regio’s van Nederland om te verkennen, is de provincie Overijssel! Het is ook een fantastische omgeving om vakantie te vieren; het liefst in de beste vakantieparken van de provincie! Verspreid over Overijssel bevinden zich de vakantieparken en campings van:

Overijssel kan opgeknipt worden in vijf zogenaamde landstreken: Twente, Salland, IJsseldelta, Vechtdal en Kop van Overijssel.

Twente

In Twente is het zeer de moeite waard om de grote steden te bezoeken zoals Enschede, Almelo en Hengelo. Deze steden kennen een lange en boeiende geschiedenis die zijn sporen heeft nagelaten. Mensen die van monumentale panden, imposante geloofshuizen en boeiende musea houden, komen er prima aan hun trekken. Ook natuurliefhebbers hoeven Twente geenszins te mijden; de Overijsselse landstreek wordt doorkliefd met fantastische natuurgebieden zoals het Lutterzand en De Borkeld.

Lees ook onze blog over de mooiste Vakantieparken in Twente

Salland

Salland is een landstreek die een agrarische sfeer ademt. Er is dus volop bedrijvigheid op het gebied van landbouw en veeteelt. Salland kent derhalve veel landgoederen, havezaten, landhuizen en kastelen. Salland is ook de enige plek in Nederland waar je de uiterst zeldzame korhoen nog kunt spotten! Daarvoor moet je naar het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug togen. De vogel heeft het helaas moeilijk doordat de grond steeds meer verzuurd. Door een verzuurde bodem hebben insecten het zwaar. Paradoxaal genoeg zijn volwassen korhoenders herbivoor, maar de kuikens voeden zich met dierlijke eiwitten zoals insecten! Nationaal Park Sallandse Heuvelrug is niet alleen een geschikte habitat voor de korhoen, er leven ook ontelbaar veel andere vogelsoorten: een regelrechte hotspot voor vogelaars dus!

IJsseldelta

De hoofdstad van Overijssel, Zwolle, bevindt zich in de landstreek IJsseldelta. Zwolle is een waanzinnig gezellige stad met een geschiedenis van bijna 1000 jaar! Zwolle, een typische Hanzestad, telt heel veel stadsparken waar het prettig vertoeven is: Potgietersingel, Stinspark, Engelse Werk, Park de Wezenlanden en het Aa-park zijn daar voorbeelden van. Het landschap van de IJsseldelta is uniek en beschermd in het Nationaal Landschap IJsseldelta. Voor toeristen en recreatie is de IJsseldelta een waar Mekka; niet in de laatste plaats door de prachtige IJssel waarop je heerlijk kunt varen en waarin je prettig kunt zwemmen!

Vechtdal

Centraal in het Vechtdal stroomt de Overijsselse Vecht. De Overijsselse Vecht is een regenwaterrivier die zijn oorsprong vindt in het Duitse Münsterland. Het betoverende landschap werd gevormd door de voorlaatste ijstijd en heeft tot unieke landschapsvormen geleid zoals rivierduincomplexen. Rivierduinen kunnen ontstaan doordat zandafzetting plaatsvindt door rivieren. Vanaf het moment dat het zand droog is en verwaait, kunnen zandheuvels ontstaan met een eigen biotoop!

Kop van Overijssel

De Kop van Overijssel bezit twee toeristenmagneten van wereldformaat: Giethoorn en Nationaal Park Weerribben-Wieden. Giethoorn ligt midden in een zeer waterrijk gebied: veel toeristen huren dan ook een bootje om het water op te gaan om door het dorp te varen. In Giethoorn zijn veel bijzondere dingen te bezichtigen zoals Museumboerderij ’t Olde Maat Uus, Scheepswerf Scheur, Scheepswerf Wildeboer, Museum De Oude Aarde en de Schelpengalerie Gloria Maris! Het Nationaal Park Weerribben-Wieden is van een verbluffende schoonheid. Het is een waterrijk gebied met een overweldigende flora en fauna! Een ideale vakantiebestemming!

Dit vind je misschien ook interessant: Beste vakantieparken van Nederland: onze top 25!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.