Skip to main content

De grootste stad in het noorden van Nederland is Groningen. Groningen heeft een rijke geschiedenis en een prachtige binnenstad. Midden in hartje Groningen prijkt de Martinitoren: dé iconische kerktoren van de stad. Op verschillende plekken in Groningen wachten bijzondere accommodaties op gasten. Zo bevinden diverse hotels zich in eeuwenoude en historische gebouwen.

Wij hebben een selectie gemaakt van 10 bijzondere overnachtingen in de stad Groningen!

1. Bijzonder overnachten in de stad Groningen

Hotel Schimmelpenninck Huys is een hotel gelegen in de stad Groningen. Het bijzondere hotel is gehuisvest in een prachtig herenhuis, genaamd het Schimmelpenninck Huys, dat dateert uit 1651. Het is één van de oudste gebouwen van Groningen en heeft een rijke geschiedenis. Hotel Schimmelpenninck Huys ligt in het hart van het centrum van Groningen.

Bijzonder overnachten in Groningen Hotel Schimmelpenninck

Kamer in Hotel Schimmelpenninck Huys. Foto: hotelspecials.nl

Groningen is zowel de hoofdstad als de grootste stad van de gelijknamige provincie Groningen in het noorden van Nederland. Met een bevolking van ongeveer 202.900 inwoners (peildatum: 2021) is het de meest bevolkte stad in het noorden van het land. De stad heeft een centrale ligging in de provincie en fungeert als een belangrijk economisch en cultureel centrum.

2. Glamping hostelhotel in Groningen

Een bijzondere manier van overnachten in Groningen kan in deze groene glamping dome. De futuristisch ogende tent biedt ruimte aan vier gasten. De tent staat op het voormalige terrein van de Suikerunie en maakt onderdeel uit van een hotelhostel. Het hostel biedt tal van leuke activiteiten aan zoals yoga, wandeltours en kampvuren.

Glamping hostel in Groningen

Glamping dome in Groningen. Foto: vipio.com

De oorsprong van Groningen gaat ver terug in de tijd. De nederzetting die uiteindelijk Groningen zou worden, ontstond in de Romeinse tijd. Het begon als een nederzetting van de Germaanse stam genaamd de Friezen. De Franken, een andere Germaanse stam, kwamen later in de geschiedenis in het gebied aan de macht.

3. Bijzonder overnachten op zeilschip in Groningen

In één van de mooiste grachten van Groningen kun je overnachten op dit indrukwekkende zeilschip. Het schip beschikt over maar liefst dertien slaapkamers en biedt ruimte aan vierendertig personen. Als je ’s ochtends wakker wordt, kijk je uit over de gracht met zijn statige pakhuizen. Het bijzondere schip vormt een uitstekend vertrekpunt om Groningen te verkennen.

Bijzonder overnachten op een zeilschip in Groningen

Zeilschip in Groningen. Foto: heerlijkehuisjes.nl

De stad Groningen heeft een levendige studentenpopulatie, mede dankzij de aanwezigheid van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). De RUG werd opgericht in 1614 en behoort daarmee tot de oudste universiteiten van Nederland. De universiteit trekt studenten uit zowel Nederland als het buitenland. Het biedt een breed scala aan opleidingen op verschillende vakgebieden, variërend van geesteswetenschappen en sociale wetenschappen tot natuurwetenschappen en geneeskunde.

4. Slapen in watertoren in de stad Groningen

Overnachten in een watertoren is een bijzondere ervaring: voor jong en oud. Deze belevenis kun je ook oppikken in Groningen. In Hotel Watertoren West kun je op hoogte overnachten in de voormalige watertoren van Groningen. Deze watertoren is omgetoverd tot een unieke accommodatie. Het behoeft geen betoog: het uitzicht vanuit de vuurtoren is fantastisch.

Lees ook: 10x overnachten in een watertoren!

Watertoren West in Groningen

Watertorenhotel in Groningen. Foto: booking.com

Groningen staat bekend om zijn prachtige historische architectuur, met enkele opvallende gebouwen die de skyline van de stad opsieren. De Martinitoren is een iconische toren en het symbool van Groningen. Met een hoogte van ongeveer 97 meter biedt het een spectaculair uitzicht over de stad. De toren dateert uit de 15de eeuw en maakt deel uit van de Martinikerk.

5. Bijzonder boutique hotel in Groningen

Boutique Hotel De Doelen is een bijzonder hotel in Groningen. Het hotel is gevestigd in een historisch pand dat dateert uit de 18de eeuw. De locatie van Boutique Hotel De Doelen is ideaal voor het verkennen van de stad. Het ligt in het historische centrum, op loopafstand van bezienswaardigheden zoals de Grote Markt, de Martinitoren en het Groninger Museum.

Boutique Hotel in Groningen

Boutique Hotel De Doelen. Fotografie door: StappenGroningen.nl

De stad Groningen staat bekend als één van de meest fietsvriendelijke steden ter wereld. Fietsen is een populaire vervoerswijze onder zowel de inwoners als de studenten in de stad. Groningen heeft een uitgebreid en goed ontwikkeld fietsnetwerk met speciale fietspaden, fietsstraten en fietsbruggen. De stad is zo ontworpen dat fietsers veilig en gemakkelijk door de stad kunnen navigeren.

6. Bijzonder aparthotel in Groningen

Midden in het centrum van Groningen kun je overnachten in het Gelkingehof Aparthotel. Het Gelkingehof Aparthotel is gevestigd in een monumentaal pand en biedt overnachtingen in appartementen aan. Het Aparthotel bevindt zich aan een rustige binnenplaats: op steenworp afstand van alle trekpleisters van de binnenstad. Strijk in de zomer neer op een terrasje of bezoek een goed restaurant.

Aparthotel in Groningen

Gelkingehof Aparthotel. Foto: booking.com

Groningen heeft een bruisend cultureel leven en biedt een breed scala aan culturele activiteiten en instellingen. Zo heeft de stad verschillende theaters waar diverse podiumkunsten worden opgevoerd, zoals theater, dans, muziek en comedy. Het Grand Theatre, Stadsschouwburg Groningen en de Oosterpoort zijn enkele bekende theaters in de stad. Groningen herbergt diverse musea die uiteenlopende collecties en tentoonstellingen presenteren.

7. Bijzonder hotel in de stad Groningen

Het Martini Hotel Groningen is een hotel gelegen in het centrum van Groningen. Het hotel bevindt zich op loopafstand van de Grote Markt en biedt een comfortabel verblijf voor zowel zakelijke reizigers als toeristen. De locatie van het Martini Hotel is ideaal voor het verkennen van de stad. Op steenworp afstand vind je vele restaurants, winkels, theaters en bezienswaardigheden.

Martini Hotel in Groningen

Het Martini Hotel in Groningen. Foto: hotelspecials.nl

De stad Groningen heeft een bloeiende muziekscene en staat internationaal bekend om zijn festivals. Eurosonic Noorderslag is een jaarlijks terugkerend muziekfestival en conferentie in Groningen. Het festival vindt plaats in januari en biedt een podium aan opkomende Europese muzikanten en bands. Het is een belangrijk showcasefestival waar professionals uit de muziekindustrie nieuwe talenten ontdekken en netwerken.

8. Bijzondere wellnessboat in Groningen

Als je de talrijke positieve recensies leest, kun je het niet beter treffen dan op Wellnessboat De Michiel de Ruyter in Groningen. In deze unieke boot valt alle denkbare luxe en comfort je ten deel. Zo kun je lekker ontspannen in de sauna die zich aan boord bevindt. Overnachten op het water is sowieso heel bijzonder!

Bijzonder overnachten op een wellnessboat in Groningen

Wellnessboat De Michiel de Ruyter. Foto: booking.com

Groningen biedt veel groene ruimtes waar mensen kunnen genieten van de natuur en ontspannen. Het Noorderplantsoen is één van de bekendste parken in de stad. Het Noorderplantsoen is een groot stadspark gelegen ten noorden van het stadscentrum. Het park heeft een rijke geschiedenis en biedt een prachtige omgeving met vijvers, gazons, bomen en bloemen.

9. Boetiekhotel in Groningen

Hotel Miss Blanche Groningen is een boetiekhotel gelegen in het centrum van Groningen. Het hotel is gehuisvest in een monumentaal gebouw en biedt stijlvolle en luxueuze accommodaties aan gasten. Het hotel heeft verschillende kamertypes, variërend van studio’s tot ruimere appartementen met aparte slaapkamers. Elke kamer is zorgvuldig ontworpen en ingericht met moderne voorzieningen en comfortabele meubels.

Bijzonder hotel in Groningen Miss Blanche

Hotel Miss Blanche Groningen. Foto: booking.com

De stad Groningen speelt een belangrijke rol als regionaal knooppunt voor handel en industrie. De stad heeft een diverse economie met verschillende sectoren die bijdragen aan de lokale welvaart. Zo is Groningen een broedplaats voor technologie en innovatie. Het heeft een levendige start-upscene en trekt technologiebedrijven aan die actief zijn op gebieden zoals softwareontwikkeling, kunstmatige intelligentie, medische technologie en gaming.

10. Bijzondere B&B in Groningen

In de oude binnenstad van Groningen is Bed & Breakfast De Barrels gevestigd. Dit bijzondere B&B-adres bestaat uit drie appartementen. Deze appartementen zijn stijlvol ingericht en bezitten hoge, sfeervolle plafonds. Dankzij de centrale ligging van de B&B, liggen alle bezienswaardigheden, terrasjes en restaurants op steenworp afstand. Ervaar de unieke sfeer van Groningen en geniet!

Lees ook: 20x bijzondere Bed and Breakfast in Nederland

Bed and breakfast in Groningen

Bed & Breakfast De Barrels. Foto: booking.com

De inwoners van Groningen worden ‘Stadjers’ genoemd. Ze hebben een reputatie van gastvrijheid en nuchterheid. Groningers staan bekend om hun gastvrijheid en vriendelijkheid. Ze verwelkomen bezoekers en nieuwe bewoners met open armen en hebben een reputatie voor hun hartelijke en behulpzame karakter. Nuchterheid: Groningers hebben de reputatie nuchter en down-to-earth te zijn.

Liever bijzonder overnachten in een andere stad?

Lees dan ook deze blogs:

Geen blogs missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de mail in je inbox of spambox.

We sturen je geen spam! Lees ook ons privacybeleid.

Geen blogs missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de mail in je inbox of spambox.

We sturen je geen spam! Lees ook ons privacybeleid.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.