Skip to main content

Haarlem behoort tot de mooiste steden van Nederland. Het is een eeuwenoude stad waar je op verschillende plekken bijzonder kunt overnachten. Zo zijn sommige hotels gevestigd in monumentale panden. Haarlem beschikt over een schilderachtige binnenstad. Op enkele plekken in dit historische centrum bevinden zich bijzondere accommodaties.

In deze blog ontdek je 10 bijzondere overnachtingen in Haarlem.

1. Overnachten in een boutique hotel in Haarlem

In hartje Haarlem wacht deze luxe suite op haar gasten. De design kamer bevindt zich in een bijzonder boutique hotel. Het kleinschalige boutique hotel is gevestigd in een voormalig schoolgebouw en straalt stijl en allure uit. De suite beschikt over grote ramen waardoor het invallende licht vrij spel heeft.

Bijzondere overnachting in Haarlem

Design kamer in boutique hotel in Haarlem. Foto: vipio.com

Haarlem is een van de oudste steden van Nederland en kreeg stadsrechten in 1245 van graaf Willem II van Holland. De stad heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen en was in de 14de eeuw een belangrijke stad in het graafschap Holland.

2. Slapen in een luxe hotel in Haarlem

Wees welkom in het Amrath Grand Hotel Frans Hals. Dit luxe hotel draagt de naam van een van de beroemdste Nederlandse kunstschilders van de 17de eeuw: Frans Hals. Frans Hals werd in Haarlem geboren. Op steenworp afstand van het Amrath Grand Hotel Frans Hals bevindt zich het Frans Hals Museum.

Bijzonder hotel in Haarlem

Amrath Grand Hotel Frans Hals. Foto: hotelspecials.nl

Tijdens de bovengenoemde 17de eeuw, bekend als de Gouden Eeuw van Nederland, speelde Haarlem een cruciale rol in de tulpenhandel. De stad was een belangrijk centrum voor de bollenteelt en bollenhandel. Tijdens de beroemde tulpenmanie bereikten de prijzen van tulpenbollen astronomische hoogten voordat de markt instortte.

3. Bijzondere B&B in Haarlem

In het historische centrum van Haarlem ben je van harte welkom in B&B Het Hart van Haarlem. Deze bed & breakfast is gevestigd in een statig pand en vormt een uitstekende uitvalsbasis voor het verkennen van Haarlem. In de nabijheid van de b&b  bevinden zich alle hotspots van de stad.

Het hart van Haarlem

B&B het Hart van Haarlem. Foto: booking.com

De Grote Markt is het centrale plein van Haarlem en een van de meest iconische pleinen in Nederland. Aan dit plein vind je de imposante Sint-Bavokerk, een gotische kerk uit de 14de en 15de eeuw met een beroemde orgel bespeeld door componisten als Mozart en Händel.

4. Presidential suite met uniek hangend bad in Haarlem

Reserveer deze Presidential suite en voel je even de koning te rijk. De suite bevindt zich in een boutique hotel in het centrum van Haarlem. Als superbonus beschikt de luxe hotelkamer over een hangend bad. Ga badderen in dit unieke bad en ben een onvergetelijke ervaring rijker.

Lees ook: 10x boutique hotel in Nederland!

Boutique hotel in Haarlem

Presidential suite. Foto: vipio.com

Haarlem is de thuisbasis van het Frans Hals Museum, gewijd aan de werken van de beroemde schilder Frans Hals. Hals, een van de belangrijkste portretschilders van de Gouden Eeuw, leefde en werkte in Haarlem. Het museum bezit een indrukwekkende collectie van zijn werken.

5. Overnachten in een monumentaal pand in Haarlem

Ben je een liefhebber van de architectuur en geschiedenis van monumentale panden? Boek dan een kamer in het Ambassador City Centre Hotel. De nostalgische sfeer van vroegere tijden is bewaard gebleven in dit bijzondere hotel in hartje Haarlem. Bovendien bevinden alle bezienswaardigheden van Haarlem zich op loopafstand.

Ambassador City Centre Hotel in Haarlem

Ambassador City Centre Hotel. Foto: hotelspecials.nl

Kenau Simonsdochter Hasselaer is een historische figuur uit Haarlem die beroemd werd vanwege haar rol in de verdediging van de stad tijdens het Beleg van Haarlem in 1572-1573. Zij wordt vaak afgebeeld als een dappere en vastberaden vrouw die vocht tegen de Spaanse belegeraars, en haar naam is synoniem geworden met moed en vastberadenheid.

6. B&B in historisch pand in Haarlem

In een onmiskenbaar mooi historisch pand in Haarlem is B&B Florapark gevestigd. Ga hier lekker slapen en geniet van een uitstekend ontbijt. Vlak in de buurt van B&B Florapark bevinden zich verschillende uitstekende restaurants waar je heerlijk kunt eten.

B&B Florapark in Haarlem

B&B Florapark. Foto: booking.com

Haarlem had in de 17de eeuw meer dan honderd brouwerijen en was bekend om zijn bierproductie. De stad was beroemd om het ‘Haarlemse Jopenbier’, een speciaal bier dat vandaag de dag nog steeds wordt gebrouwen door de Jopen Brouwerij, een moderne ambachtelijke brouwerij die de tradities van het oude Haarlemse bierbrouwen in ere houdt.

7. Boutique hotel met prachtige tuin in Haarlem

Aan de rand van Haarlem kun je een kamer boeken in dit bijzondere boutique hotel. Het kleinschalige hotel is gevestigd in een voormalige herberg van meer dan vierhonderd jaar oud. Het absolute pronkstuk van deze accommodatie is de prachtige tuin waar je helemaal tot rust kunt komen.

Voormalig herberg in Haarlem om te overnachten

Bijzonder boutique hotel in Haarlem. Foto: vipio.com

Haarlem heeft diverse historische hofjes, kleine binnenplaatsen omringd door huizen die vaak dienden als onderdak voor arme of oudere vrouwen. Deze hofjes zijn prachtige stille oases midden in de stad. Een van de oudste en meest bekende hofjes is het Hofje van Bakenes, gesticht in 1395.

8. 15de-eeuws pand in Haarlem

In het centrum van Haarlem kun je slapen in een oogverblindend 15de-eeuws pand met de betoverende naam ‘De Witte Olyphant’. De kamers van De Witte Olyphant zijn stijlvol ingericht. Als je naar buiten kijkt, kijk je neer op de schilderachtige rivier het Spaarne.

Kamer in de Witte Olyphant

Kamer in de Witte Olyphant. Foto: booking.com

Haarlem ligt aan de rivier het Spaarne, die een belangrijke rol heeft gespeeld in de ontwikkeling van de stad. De rivier was een belangrijke transportroute voor goederen en zorgde voor een bloeiende handel. Vandaag de dag biedt het Spaarne een schilderachtige achtergrond voor wandelingen en boottochten.

9. Slapen op het water in Haarlem

Stap aan boord van dit schip op het Spaarne in Spaarndam. Spaarndam behoort tot de gemeente Haarlem en bevindt zich iets ten noordwesten van het centrum van Haarlem. De nostalgische boot telt vier slaapkamers en biedt ruimte aan acht personen.

Schip in Haarlem om bijzonder te overnachten

Schip in Spaarndam. Foto: vipio.com

Het Bloemencorso van de Bollenstreek is een jaarlijks evenement waarbij met bloemen versierde praalwagens van Noordwijk naar Haarlem trekken. Deze kleurrijke parade trekt duizenden bezoekers en eindigt traditiegetrouw in Haarlem, waar de wagens te bewonderen zijn op de Grote Markt.

10. Overnachten op een boot in Haarlem

Zoek je een avontuurlijk verblijf in Haarlem? Reserveer dan Amice in hartje Haarlem. Amice is een karakteristieke boot waarin je kunt overnachten. Slapen op een schip geeft een extra dimensie; zeker als de boot is afgemeerd in zo’n schilderachtige omgeving.

Boot in Haarlem voor een bijzondere overnachting

Amice in Haarlem. Foto: booking.com

Naast het Frans Hals Museum beschikt Haarlem over meerdere culturele instellingen zoals het Teylers Museum, het oudste museum van Nederland, opgericht in 1784. Dit museum biedt een unieke collectie kunst, wetenschap en natuurhistorie. Een ander interessant museum is het Dolhuys, dat zich richt op de geschiedenis van de psychiatrie en geestelijke gezondheid.

Meer bijzondere overnachtingen in een stad bekijken?

Lees dan ook deze blogs:

Geen blogs missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de mail in je inbox of spambox.

We sturen je geen spam! Lees ook ons privacybeleid.

Geen blogs missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de mail in je inbox of spambox.

We sturen je geen spam! Lees ook ons privacybeleid.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.