Skip to main content

Leeuwarden is één van de mooiste steden van het noorden van Nederland. In het historische centrum zorgen monumentale gebouwen voor een gezellige én unieke sfeer. Op verschillende plekken in Leeuwarden kun je overnachten in bijzondere accommodaties. Zo zijn verschillende hotels gehuisvest in eeuwenoude panden. In deze gebouwen is de ambiance van vroeger bewaard gebleven.

Wij hebben een selectie gemaakt van 10 bijzondere overnachtingen in Leeuwarden!

1. Bijzonder overnachten in Leeuwarden

Het Post-Plaza Hotel is een historisch hotel in Leeuwarden. Het hotel is gelegen in een prachtig 19de-eeuws gebouw dat oorspronkelijk diende als postkantoor. Het gebouw is zorgvuldig gerestaureerd en omgebouwd tot een luxe hotel met moderne voorzieningen en een unieke sfeer. Het hotel beschikt over verschillende soorten kamers, variërend van comfortabele standaardkamers tot ruime suites.

Bijzonder overnachten Leeuwarden Post Plaza Hotel

Post-Plaza Hotel in Leeuwarden. Foto: hotelspecials.nl

Leeuwarden is de hoofdstad van Friesland en tevens de grootste stad van de provincie. Het heeft een bevolking van 127.088 inwoners (peildatum: 2023). De stad is gelegen aan de rivier de Middelzee (Fries: Middelsee) en is omringd door groene weilanden en karakteristieke Friese dorpjes. Met 44.870 inwoners (peildatum 2021) is Drachten de op één na grootste stad van Friesland.

2. Overnachten op woonboot in Leeuwarden

In het centrum van Leeuwarden kun je overnachten op deze woonboot. Overnachten op een woonboot is een bijzondere ervaring die ook door kinderen hoog gewaardeerd wordt. Op loopafstand van de woonboot bevinden zich alle trekpleisters van Leeuwarden zoals het Posthuis Theater. Op zomerse dagen vullen de terrassen zich en is het aangenaam vertoeven in Leeuwarden.

Overnachten op woonboot in Leeuwarden

Op de Woonboot in Leeuwarden. Foto: booking.com

Leeuwarden ontstond als een nederzetting op een terp (een kunstmatig opgeworpen heuvel ter bescherming tegen overstromingen) in de vroege middeleeuwen. De oudste vermelding van de stad dateert uit de 8ste eeuw, toen het bekend stond als ‘Liwice’ of ‘Lauwerd’. In die tijd behoorde het gebied tot het Frankische Rijk. In de 13de eeuw groeide Leeuwarden uit tot een belangrijk handelscentrum.

3. Slapen in knus hotel in Leeuwarden

Hotel ’t Anker is gelegen in het centrum van Leeuwarden, waardoor het een gunstige locatie heeft voor zowel zakelijke reizigers als toeristen. Het knusse hotel biedt verschillende kamertypes, variërend van eenpersoonskamers tot familiekamers. De kamers zijn comfortabel en goed uitgerust met moderne voorzieningen zoals een eigen badkamer, televisie en gratis wifi.

Bijzonder overnachten in Leeuwarden 't Anker

Hotel ’t Anker. Foto: hotelspecials.nl

Leeuwarden staat bekend om zijn prachtige historische binnenstad met meer dan vijfhonderd monumenten. Het is een populaire bestemming voor toeristen die geïnteresseerd zijn in de rijke geschiedenis en cultuur van Nederland. De historische binnenstad van Leeuwarden heeft een unieke charme en biedt een glimp van het verleden. De architectuur varieert van gotische kerken en renaissancepanden tot 17de-eeuwse herenhuizen.

4. Overnachten in voormalige gevangenis in Leeuwarden

In een voormalige gevangenis in het centrum van Leeuwarden is Alibi Hostel gevestigd. Het is uniek, spannend en avontuurlijk om in cellen te overnachten waar vroeger gevangenen werden opgesloten. Alibi Hostel is de enige hostel van Leeuwarden. Op steenworp afstand van Alibi Hostel bevinden zich verschillende gezellige cafés en uitstekende restaurants.

Lees ook: 10x overnachten in een gevangenishotel

Bijzonder overnachten in Leeuwarden in gevangenis

Alibi Hostel. Foto: booking.com

M.C. Escher, voluit Maurits Cornelis Escher, is geboren in Leeuwarden. Hij werd geboren op 17 juni 1898 en bracht daar zijn vroege jeugd door voordat zijn familie naar Arnhem verhuisde. Escher is wereldberoemd geworden om zijn grafische werken die wiskundige principes en visuele illusies combineren. Zijn kunstwerken verkennen onderwerpen zoals oneindigheid, symmetrie, meetkunde en onmogelijke constructies.

5. Slapen in historisch hotel in Leeuwarden

Het Oranje Hotel in Leeuwarden is een hotel gelegen in het centrum van Leeuwarden. Het hotel staat bekend om zijn rijke geschiedenis en heeft een prominente rol gespeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het Oranje Hotel werd gebouwd in 1879 en heeft sindsdien verschillende renovaties ondergaan. Het biedt comfortabele kamers en moderne voorzieningen, terwijl het nog steeds de historische charme behoudt.

Oranje Hotel in Leeuwarden

Oranje Hotel in Leeuwarden. Foto: hotelspecials.nl

Leeuwarden is bekend om de Elfstedentocht, de legendarische schaatstocht die plaatsvindt langs de elf steden van de provincie Friesland. De Elfstedentocht is een iconisch evenement en trekt zowel deelnemers als toeschouwers van over de hele wereld aan. Het is een langeafstandsschaatstocht van ongeveer tweehonderd kilometer, waarbij de deelnemers door de bevroren kanalen, meren en waterwegen van Friesland schaatsen.

6. Bijzonder boutique hotel in Leeuwarden

In het historische centrum van Leeuwarden kun je overnachten in Boutique Hotel Catshuis. Het kleinschalige hotel is in een monumentaal pand gevestigd en bevindt zich op een toplocatie. Boutique Hotel Catshuis beschikt over een gezellig terras dat direct aan het water is gelegen. Het hotel is sfeervol ingelicht en kan bogen op een uitstekende keuken.

Bijzonder overnachten in Leeuwarden in het Casthuis

Boutique Hotel Catshuis. Foto: booking.com

Leeuwarden heeft een bruisende culturele scène met diverse theaters, galerijen en musea. Het Fries Museum is één van de belangrijkste culturele instellingen in de stad en biedt een diepgaand inzicht in de geschiedenis en cultuur van Friesland. Het Fries Museum is gevestigd in een modern gebouw in het hart van Leeuwarden en heeft een uitgebreide collectie.

7. Bijzonder B&B in Leeuwarden

B&B De Olde Signorie bevindt zich in het hartje van Leeuwarden. De B&B is in een historisch pand gevestigd en staat garant voor een fantastische overnachting. B&B De Olde Signorie kan zich verheugen op uitstekende recensies: het is echt een toplocatie. De B&B vormt bovendien een uitstekende uitvalsbasis voor het verkennen van Leeuwarden.

Lees ook: 20x bijzondere Bed and Breakfast in Nederland

Bijzonder overnachten in Leeuwarden De Olde Signorie

B&B De Olde Signorie. Foto: booking.com

In 2018 had Leeuwarden de eer om samen met de Maltese stad Valletta de titel van Culturele Hoofdstad van Europa te dragen. Het was een bijzondere periode waarin Leeuwarden volop in de schijnwerpers stond als bruisend cultureel centrum. Gedurende het hele jaar werden er tal van culturele evenementen, tentoonstellingen, optredens en festivals georganiseerd in de stad.

8. Woonboot: bijzondere accommodatie in Leeuwarden!

Talloze grachtjes, kanaaltjes, singeltjes bepalen het stadsbeeld van Leeuwarden. In één van deze singeltjes kun je overnachten in deze bijzondere woonboot. De woonboot is sfeervol ingericht en van alle gemakken voorzien. Uiteraard is het heel aantrekkelijk om vakantie te vieren op het water. Zo kun je dan in de zomer genieten van de bootjes die voorbij varen.

Woonboot in Leeuwaren voor bijzondere overnachting

Bijzondere woonboot in Leeuwarden. Foto: booking.com

De Oldehove is een scheve kerktoren in het centrum van Leeuwarden en een symbool van de stad. De toren werd gebouwd in de 16de eeuw maar begon al snel over te hellen door de zachte ondergrond. Ondanks de scheefheid is de Oldehove nog steeds een populaire toeristische attractie en trekt veel belangstellenden.

9. Luxe villa met sauna in Leeuwarden

Deze luxe villa in Leeuwarden telt drie slaapkamers en is geschikt voor maximaal zes personen. Het vakantiehuis kent een stijlvolle inrichting en is van alle gemakken voorzien. De absolute bonus van de villa is de sauna waarin je heerlijk kunt ontspannen. Gasten die met een auto komen, hoeven zich geen zorgen te maken: er zijn parkeermogelijkheden.

Lees ook: 12x natuurhuisje met sauna in Nederland!

Villa met sauna in Leeuwarden

Sauna in luxe villa in Leeuwarden. Foto: booking.com

De Grote of Jacobijnerkerk is een historische kerk in Leeuwarden. Het is één van de meest prominente kerken in de stad en heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 13de eeuw. De kerk is vernoemd naar de Orde van Sint-Jacobus, ook bekend als de Jacobijnen. Het is een imposant gebouw met een hoge toren.

10. Overnachten in eeuwenoud huisje in Leeuwarden

Midden in het centrum van Leeuwarden kun je overnachten in dit knusse huis. Het pand dateert van de 16de eeuw en brengt enorm veel sfeer en nostalgie met zich mee. Op steenworp afstand van het vakantiehuis bevinden zich de hotspots van Leeuwarden. Maak een wandeling door het hart van Leeuwarden of geniet van een smakelijke maaltijd in een restaurant.

Cosy City House in Leeuwarden

Cosy Cityhouse Leeuwarden. Foto: booking.com

Een typisch gerecht uit Leeuwarden is ‘Fryske Sûkerbôle’ (Friese suikerbrood). Friese suikerbrood is een zoet brood dat wordt gemaakt van witbrooddeeg met toevoeging van suikerklontjes en kaneel. Het deeg wordt gekneed en vervolgens worden suikerklontjes gelijkmatig over het deeg verdeeld. Daarna wordt er kaneel overheen gestrooid en kan het smullen gaan beginnen.

Bijzonder overnachten in een andere stad?

Lees dan deze blogs:

Geen blogs missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de mail in je inbox of spambox.

We sturen je geen spam! Lees ook ons privacybeleid.

Geen blogs missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de mail in je inbox of spambox.

We sturen je geen spam! Lees ook ons privacybeleid.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.