Skip to main content

De Nederlandse natuur heeft zich de laatste decennia goed kunnen ontwikkelen. Dat heeft verschillende oorzaken. Zo wordt in ons land de flora en fauna goed beschermd en beheerd. Door deze gunstige omstandigheden hebben veel diersoorten weer bestaansrecht in ons land verworven.

Diersoorten die lange tijd niet te spotten waren binnen de landgrenzen waren onder andere otters, bevers en zeearenden. Gelukkig zijn de genoemde diersoorten nu wel weer te zien! En veelvuldig zelfs! Een diersoort die nooit is weggeweest, maar bezig is met een sterke opmars, is de boommarter!

Chocoladebruin

De vachtkleur van de boommarter oftewel edelmarter is onmiskenbaar; deze is namelijk chocoladebruin waarbij er zich rond de keel een roomgele vlek bevindt. De staart van de boommarter herken je ook uit duizenden; deze is namelijk lang en vol. De boommarter wordt vaak verward met de steenmarter, maar er zijn duidelijke verschillen tussen de twee diersoorten. De oren van de laatstgenoemde zijn namelijk lang en breed; bovendien is de keelvlek niet geel, maar wit van kleur. Boommarters kunnen meer dan twee kilogram wegen!

Hoofdzakelijk vleeseter

De boommarter is hoofdzakelijk een vleeseter. Op zijn menu staan onder andere kikkers, spechten, watervogels, duiven, ruigpoothoeders, zangvogels, konijnen, bosmuizen, rosse woelmuizen, spitsmuizen, aardmuizen en rode eekhoorns. Maar ook bessen en paddenstoelen worden door de boommarter verslonden. Overal in Europa heeft de boommarter zo zijn culinaire voorkeuren. In Denemarken, Zweden, Noorwegen en Finland jaagt hij voornamelijk op lemmingen en woelmuizen. In de Alpenlanden daarentegen bestaat het dieet van de boommarter vruchten, mieren en regenwormen.

Boommarters spotten!

Als je boommarters wil spotten, moet je een bosrijke omgeving gedurende de schemering en nacht de hort op; dat zijn de momenten in de dag dat het behendige rovertje actief is! Overdag heb je de meeste kans om ze zien als ze jongen hebben; daar gaan ze overdag mee aan de wandel. Als je jezelf verschanst in huisje in het bos stijgen de kansen om ze waar te nemen. Gelukkig zijn er tegenwoordig natuurhuisjes/vakantiehuisje te huur in bosrijke omgevingen waar vanuit het mogelijk is om in alle rust boommarters te observeren!

Lees ook: Boswachtershuisje huren in Nederland: onze favorieten!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.