Skip to main content

Nog niet zo heel erg lang geleden trok vakantievierend Nederland massaal naar de Gelderse Veluwe en het Drents-Friese Wold. Daar in de uitgestrekte bossen en heidevelden werden robuuste tenten opgezet en state of the art caravans geparkeerd. Men vermaakte zich met fietstochten en wandelingen op eindeloze wegen en paden die door Rien Poortvliet-achtig decors meanderen. Aan het einde van de dag werden kampvuren ontstoken en vulde de ether zich met het geluid van tokkelend gitaarwerk van ijverige neefjes en nichtjes. Een ether die bovendien zwanger werd van de geur van barbecues. Want dát doen Nederlanders ook graag tijdens hun vakantie; vlees grillen. Kilo’s!

De kust

Maar die tijd is voorbij! Het leeuwendeel van de Nederlanders dat zijn vakantie in eigen land viert, heeft tegenwoordig zijn vizier op de vaderlandse kust gezet! Tijdens de zomer vindt er een ware exodus plaats van landgenoten uit de binnenlanden richting de kust. En het blijft niet alleen bij Nederlanders, ook onze oosterburen weten het Nederlandse Noordzeestrand in groten getale te vinden. Alles bij elkaar opgeteld overspoelen jaarlijks miljoenen mensen de kust.

Feiten

Het vereist een enorme accommodatie-capaciteit aan de kust om al die hordes mensen op te kunnen vangen. Laten daarom we een korte analyse maken over de feiten van de Nederlandse kust. De kustlengte bedraagt ruim 523 kilometer. Het grootste deel van de kustlengte komt voor rekening van de Noordzee (353 kilometer), de rest vinden we aan de Waddenzee en Westerschelde. Een groot deel van de Nederlandse kust is opgebouwd uit de gouden drie-eenheid: duinen, strand en zee. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar is het niet. Als je bijvoorbeeld naar de kust van België en Duitsland kijkt, zie je een heel ander beeld. Veel minder aantrekkelijk; heel veel dijken en beton. In totaal kent Nederland veertig badplaatsen waarbij het Zeeuwse Cadzand-Bad de meest zuidelijke is; hier kun je zo oversteken naar het Belgische strand. Het strand van het Groningse Eemshaven bevindt zich in het meest noordelijke puntje van Nederland.

Bebouwing  

Als het aan projectontwikkelaars ligt, wordt de hele kust volgebouwd. Gelukkig heeft de overheid daar onlangs een stokje voor gestoken. Er mag nog maar mondjesmaat aan de kust worden gebouwd. Het grootste deel van de kust is namelijk beschermd natuurgebied en de natuurlijke habitat voor tal van plant- en diersoorten. Laat onverlet dat er inmiddels talrijke vakantieparken, hotels, campings, et cetera zijn opgetrokken langs de Nederlandse kust.

Bijzondere accommodaties 

Dé ultieme manier om een vakantie door te brengen aan de Nederlandse kust, is het verblijf in een strandhuisje oftewel strandslaaphuisje. Op de stranden van een tiental badplaatsen zijn deze strandhuisjes te vinden. Wat is er nou leuker om ’s ochtends waker te worden en binnen een paar stappen een frisse duik te kunnen nemen in het Noordzeewater! Soms ben je dan niet alleen. Met een beetje geluk spot je zeehonden. Hoewel deze zeezoogdieren voornamelijk leven in de Waddenzee en Zeeuwse delta’s, zijn ze ook regelmatig te zien langs de Noordzeekust. Naast zeehonden zijn het verder voornamelijk zeevogels die je ’s ochtends zult spotten als je in de zee gaat zwemmen.

Deze blogs vind je misschien ook interessant:

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.