Skip to main content

Op verschillende plekken in Nederland kun je overnachten in ecolodges. Een ecolodge is een accommodatie die ontworpen en gebouwd is met aandacht voor milieuvriendelijkheid en duurzaamheid. Het concept van een ecolodge richt zich op het minimaliseren van de impact op het milieu.

In deze blog ontdek je 10 ecolodges in Nederland.

1. Ecolodge op het Grevelingenstrand

Ben je op zoek naar een ecolodge aan het water? Reserveer dan deze ecolodge op het Grevelingenstrand. De 4-persoons lodge is zelfvoorzienend. Het dak is bedekt met zonnepanelen en warmtecollectoren. Het vakantiehuisje beschikt over een vacuümtoilet en recirculatie douche waardoor het waterverbruik sterk vermindert.

Ecolodge aan het Grevelingenmeer

Ecolodge op het Grevelingenstrand. Foto: roompot.nl

Onder de ecolodge bevindt zich een tank. In deze tank wordt het afvalwater gefilterd. Bij de bouw van het eco-vriendelijke huisje zijn duurzame en herbruikbare materialen gebruikt. Zo werd er gebruikgemaakt van larikshout en hennep. De hennep is ingezet om het huisje te isoleren.

2. Eco-eilandhuisje op de Marker Wadden

Op de Marker Wadden kun je een eco-eilandhuisje boeken. De Marker Wadden bestaan uit vijf eilandjes in het Markermeer. Op het Haveneiland bevinden zich eco-eilandhuisjes en wat andere gebouwtjes. Het Haveneiland is geheel duurzaam en zelfvoorzienend. Zonnepanelen en een windmolen zorgen voor elektriciteit.

Eco-eilandhuisje op de Marker Wadden

Eco-eilandhuisje Op de Marker Wadden. Foto: landal.nl

Een lokale bron levert het water. Water dat ter plekke wordt gezuiverd. Het Haveneiland is het eerste off-grid eiland van Nederland: het is niet aangesloten op landelijke net van elektriciteit, drinkwater en riolering. De eco-eilandhuisje zijn van duurzame en herbruikbare materialen gemaakt.

3. Ecolodge op een terp Friesland

Op een terp in Friesland kun je vakantievieren in deze ecolodge. Het duurzame vakantiehuisje heeft een uniek design en biedt vier slaapplaatsen. Door de grote ramen haal je de buitenwereld naar binnen. Als je naar buiten kijkt, zie je weilanden en akkerbouwgronden.

Ecolodge in Friesland

Ecolodge in Friesland. Foto: natuurhuisje.nl

Voor mensen die natuur, rust en stilte zoeken, is de ecolodge een uitstekende keuze. In de omgeving is vrijwel geen drukte en verkeer. Nationaal Park Lauwersmeer en de Waddenzee bevinden zich nabij. Bezoekjes aan Ameland en Schiermonnikoog vormen aantrekkelijke opties.

4. Ecolodge met sauna in de Achterhoek

In de Gelderse Achterhoek kun je overnachten in deze ecolodge. Het duurzame 3-persoons vakantiehuisje staat op een landgoed en is volledig gemaakt van natuurlijke materialen. De achthoekige accommodatie is sfeervol ingericht en van alle gemakken voorzien met als kers op de taart een sauna.

Ecolodge met sauna in Vorden

Ecolodge met sauna in Gelderland. Foto: vipio.com

De Achterhoek is één van de mooiste landstreken van Nederland. Verspreid door het natuurrijke landschap schitteren talloze kastelen, landhuizen en kloosters. De Achterhoek heeft bovendien een hoge dichtheid aan wandel- en fietspaden. Trek je wandelschoenen aan of stap op een fiets en ga op verkenning uit.

5. Ecolodge met sauna op de Veluwe

Zoek je een ecolodge met sauna op de Veluwe? Boek dan dit 4-persoons vakantiehuisje midden op het natuurgebied. De stijlvolle accommodatie is duurzaam gebouwd en volledig van het gas af. De ecolodge staat op een kleinschalig vakantiepark. Op dit park vind je laadpalen om elektrische auto’s te laden.

Lees ook: 10x natuurhuisje op de Veluwe!

Ecolodge op Vakantiepark Berkenrhode

Ecolodge met sauna op de Veluwe. Foto: berkenrhode.nl

De Veluwe is een snoepwinkel voor mensen die natuur, ruimte en rust omarmen. Bossen worden afgewisseld met heidevelden en zandverstuivingen. Dit afwisselende landschap is een uitstekende leefomgeving voor talrijke diersoorten. Met een beetje geluk spot je er reeën, vossen en dassen.

6. Ecolodge met hottub op de Utrechtse Heuvelrug

Midden op de Utrechtse Heuvelrug, nabij het plaatsje Rhenen, kun je genieten in deze design ecolodge. Het milieuvriendelijke vakantiehuisje is zeer luxe ingericht en biedt ruimte aan zes personen. In de omheinde tuin bevinden zich een terras met loungeset en hottub voor wellnessliefhebbers.

Ecolodge met hottub op de Utrechtse Heuvelrug

Ecolodge op de Utrechtse Heuvelrug. Foto: soofretreats.nl

De ecolodge maakt onderdeel uit van een kleinschalig vakantiepark. Dit vakantiepark wordt beschouwd als het duurzaamste van Nederland. Alle ecolodges beschikken over warmtepompen, zonnepanelen en zijn volledig van het gas af. De omgeving is adembenemend en nodigt uit om verkend te worden.

7. Kleine ecolodge in Zeeland

Een keertje overnachten in een tiny house? Dan is deze kleine ecolodge in Zeeland een uitstekende keuze. Het milieuvriendelijke vakantiehuisje heeft een uniek ontwerp met hoge ramen en deuren. Op het terrein van de lodge bevindt zich een knus restaurantje waar je heerlijk kunt eten waarbij lokale en duurzame producten worden gebruikt.

Lees ook: 15x tiny house huren in Nederland!

Hondvriendelijke ecolodge  in Zeeland

Ecolodge in Zeeland. Foto: vipio.com

Vanaf de ecolodge ben je binnen vijftien minuten op het Zeeuwse strand. Op het strand kun je lekker luieren in de zon of lange wandelingen maken. Ga je liever winkelen of op een terrasje zitten? Bezoek dan de nabijgelegen plaatsjes Goes en Middelburg.

8. Kleine ecolodge met sauna op de Veluwe

Midden op de Veluwe kun je slapen in deze kleine ecolodge. Het duurzame vakantiehuisje is volledig van het gas af, heeft een grootte van 44 m2 en is geschikt voor 4 personen. Via openslaande deuren kom je in de knusse veranda terecht. Vijf stappen verder en je kunt plaatsnemen in de sauna.

Tiny ecolodge op Vakantiepark Berkenrhode

Kleine ecolodge met sauna. Foto: berkenrhode.nl

Nog een paar stappen verder en je staat tussen de bomen van de Veluwe. Op de Veluwe kun je vervolgens oneindig veel stappen zetten: het natuurgebied is meer dan 100.000 hectare groot. Fietsen kan ook: de Veluwe is dooraderd met oneindig veel fietspaden.

9. Luxe ecolodge op de Utrechtse Heuvelrug

Op het duurzaamste vakantiepark van Nederland kun je deze luxe ecolodge boeken. Het 6-persoons vakantiehuis ligt aan het water op de Utrechtse Heuvelrug. Lekker warm en borrelend water bevindt zich ook in de hottub waarover de accommodatie beschikt. Een geluksmomentje voor wellnessliefhebbers.

Luxe ecolodge op de Utrechtse Heuvelrug

Luxe ecolodge op de Utrechtse Heuvelrug. Foto: soofretreats.nl

Natuurliefhebbers beleven hun geluksmomentjes op de Utrechtse Heuvelrug. Wandel- en fietspaden slingeren door bossen en heidevelden; links en rechts zandverstuivingen en vennetjes passerend. Dit allemaal muzikaal begeleid door oneindig veel zingende en fluitende vogels.

10. Ecolodge in Flevoland

In Flevoland kun je in deze ecolodge vakantievieren. Het tiny house is volledig circulair en energieneutraal. Het interieur is van hout gemaakt en smaakvol ingericht, inclusief een knusse houtkachel. Buiten kun je van de zon genieten op een houten terras.

Ecolodge in Flevoland

Ecolodge in Flevoland. Foto: vipio.com

In de omgeving van het milieuvriendelijke vakantiehuisje is veel te zien en beleven. Waterratten duiken in het Veluwemeer, Ketelmeer of IJsselmeer. De stad Kampen lonkt voor cultuurliefhebbers. In deze hanzestad aan de IJssel raak je niet uitgekeken en kun je heerlijk eten in uitstekende restaurants.

Meer milieuvriendelijke vakantiehuisjes bekijken?

Lees dan ook deze blog:

Geen blogs missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de mail in je inbox of spambox.

We sturen je geen spam! Lees ook ons privacybeleid.

Geen blogs missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de mail in je inbox of spambox.

We sturen je geen spam! Lees ook ons privacybeleid.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.