Skip to main content

Als je een eekhoorn spot, geeft dat een geweldig gevoel. Het zijn tot de verbeelding sprekende zoogdiertjes! Als je door een bos wandelt, is de kans groot dat je eekhoorns zult zien; het is een diersoort die vrij algemeen voorkomt in ons land. Ook tijdens de vakantietijd is het leuk om eenhoorntjes waar te nemen!

Als je een vakantiehuisje of natuurhuisje huurt op een vakantiepark in een bosrijke omgeving, zul je zeker eenhoorns zien in je tuintje. De vraag is alleen tot welke soort ze behoren; want naast de inheemse rode (gewone) eekhoorn, leven er ook verschillende exoten in Nederland; de Siberische grondeekhoorn, Amerikaanse rode eekhoorn, Japanse eekhoorn en de Pallas’ eekhoorn.

Rode eekhoorn

De rode eekhoorn is de meestvoorkomende eekhoornsoort van Nederland en Europa. De naam suggereert dat de rode eekhoorn rood is. Dat klopt, maar er bestaan ook heel veel kleurvariaties. Op het menu van rode eekhoorns staat hoofdzakelijk plantaardig voedsel zoals boomschors, paddenstoelen, knoppen, zaden en noten. Rode eekhoorns hebben niet alleen maar vriendjes in het bos; ze worden ook bejaagd door onder andere roofvogels en marters!

Siberische grondeekhoorn

De Siberische grondeekhoorn is een exoot in Nederland die in ons land alleen maar voorkomt in Noord-Brabant. Doordat er in het verleden Siberische grondeekhoorns ontsnapten uit een dierentuin in Tilburg, kon er zich een populatie ontwikkelen in het wild. Op het menu van de Siberische grondeekhoorn staan granen, bessen, paddenstoelen, knoppen, zaden en noten.

Amerikaanse rode eekhoorn

Zoals de naam al doet vermoeden komt de Amerikaanse rode eekhoorn voor in de Verenigde Staten van Amerika en Canada. De Amerikaanse rode eekhoorn leeft echter ook als exoot in de omgeving van Rotterdam en op talrijke andere plaatsen in de wereld.

Japanse eekhoorn

Op verschillende plekken in Nederland zijn Japanse eekhoorns waargenomen. De Japanse eekhoorn komt oorspronkelijk voor in grote delen van het land van de rijzende zon, maar duikt op steeds meer andere plekken op in de wereld. De Japanse eekhoorn is een enorme concurrent van de rode eekhoorn en kan ervoor zorgen dat de rode eekhoorn het heel moeilijk gaat krijgen. Op dit moment wordt hij nog maar sporadisch waargenomen in Nederland en probeert men hem weg te vangen.

Pallas’ eekhoorn

Het oorspronkelijke leefgebied van de Pallas’ eekhoorn bevindt zich in de landen India, China en Thailand. Vandaag de dag heeft de Pallas’ eekhoorn zich ook verspreid over de wereld waaronder Nederland en vormt daarmee een bedreiging voor de rode eekhoorn!

Boswachtershuisje huren Nederland

Wil je een keer vanuit een vakantiehuisje eekhoorns spotten? Dan is het huren van een boswachtershuisje een heel goed idee! In Nederland vind je talloze vakantiehuisjes die ooit dienst gedaan hebben als boswachterswoning. In onze blog Boswachtershuisje huren vind je een selectie van de leukste boswachtershuisjes van Nederland.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.