Skip to main content

Veel mensen hebben een grote fascinatie voor de tijd van het Wilde Westen van de Verenigde Staten. Deze interesse wordt nog eens sterk gevoed door de vele films uit deze periode; de zogenaamde westerns! Het Wilde Westen speelt zich af in de tijd 1865-1900 in het westen van Amerika en was op de keper beschouwd een pionierssamenleving. De scheidslijn tussen het Wilde Westen en het geciviliseerde oosten is de rivier de Mississippi. Als mensen aan het Wilde Westen denken, denken ze aan ontdekkingsreizigers, schurken, pelsjagers, goudzoekers, cowboys én indianen!

Indianentent

De oorspronkelijke bewoners, de indianen, leefden (en leven) in indianententen. Tegenwoordig woont het leeuwendeel van de zogenaamde Native Americans (American Indians) niet meer in indianententen, maar in gewone huizen. Er bestaan grofweg twee soorten indianententen: wigwams en tipi’s. De wigwam heeft de vorm van een koepel of kegel en is doorgaans bedekt met matten van riet of basten van bomen. De tipi daarentegen heeft de vorm van een kegel en is meestal bedekt met de huid van bizons of canvas. Ondanks het feit dat indianententen op het oog eenvoudige bouwsels lijken, zijn ze zeer robuust en tegen ieder weertype bestand. De mannen in een indianendorpje waren verantwoordelijk voor het framewerk van de hutten en vervulden deze taak met verve.

Slapen in een wigwam of tipi

Indianententen hebben dus karakteristieke vormen. Dit is dan ook de reden dat wigwams en tipi’s heden ten dage veel gebruikt worden als vakantie-accommodaties. Uiteraard zijn er wel verschillen tussen authentieke indianententen en indianententen die gebruikt worden als vakantie-verblijven. Zo is het gebruikte materiaal heel anders. Tegenwoordig wordt gebruikt gemaakt van hout, zeildoek en canvas bij de fabricage van wigwams en tipi’s. Daarnaast worden er heden ten dage luxe indianententen gemaakt waarin het aan helemaal niets ontbreekt; het zogenaamde glamping: luxe kamperen dus! Maar soms probeert men juist zo sober/eenvoudig mogelijk de indianentent te maken; dit om zo dicht mogelijk bij het oorspronkelijke ontwerp te blijven. Dikwijls zijn de wigwams/tipi’s solitair, maar op andere plekken zijn ze als groepjes bij elkaar gebouwd. Het behoeft nauwelijks betoog dat het voor gezinnen met jonge kinderen een feestje is om te overnachten in een indianentent! Op verschillende plekken in Nederland (en in de rest van wereld!) is mogelijk om een indianentent te boeken/huren!

Westerns

Zoals hierboven gememoreerd zijn over het Wilde Westen heel veel films gemaakt; westerns zogezegd. De twee beroemdste acteurs die veel in westerns hebben gespeeld zijn ongetwijfeld John Wayne en Clint Eastwood. Bekende western zijn onder andere ‘Butch Cassidy and the Sundance Kid’, ‘Django Unchained’, ‘A Fistful of Dollars’, ‘The Searchers’, ‘High Noon’, ‘Once Upon a Time in the West’, ‘The Unforgiven’, ‘The Outlaw Josey Wales’, The Wild Bunch’, ‘The Good, the Bad and the Ugly’. The Good, the Bad and the Ugly is een topfilm uit het subgengre spaghetti western met in de hoofdrollen Eli Wallach, Lee van Cleef en Clint Eastwood. Sergio Leone nam de regie voor zijn rekening! Lange tijd zijn westerns uit zwang geweest, maar de laatste jaren verschijnen ze weer met enige regelmaat in bioscoop!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.