Skip to main content

Nederland is een klein land, maar toch groot genoeg om de leefomgeving te vormen voor verschillende grote zoogdiersoorten waaronder herten. Het is heel leuk om een hert in het wild te spotten; het zijn majestueuze dieren. In ons land bevinden zich veel vakantieparken en natuurhuisjes in gebieden waar herten leven. Derhalve bestaat er een reëel kans om vanuit je vakantiehuisje een hert te spotten! In Nederland leven drie verschillende soorten herten: reeën, edelherten en damherten.

Reeën

Het verspreidingsgebied van reeën in ons land is groot. Vroeger was dat anders; zij leefden toen alleen maar op de Veluwe (Gelderland) en in Limburg. Na 1875 veranderde de situatie en verspreidden reeën zich over het hele land. In Nederland hoeven reeën zich weinig zorgen te maken over natuurlijke predatie; op de keper beschouwd is de auto de grootste reeëndoder van het land; ieder jaar knallen meer van vierduizend reeën op Neerlands heilige koe. Op dit moment leven er meer dan 70.000 reeën in Nederland.

Edelherten

Het verspreidingsgebied van edelherten in Nederland is beperkt. Ze komen alleen maar voor in de Oostvaardersplassen en op de Veluwe. Vroeger was dat heel anders; toen leefden ze bijna overal in het land. Toen was het grootste deel van Nederland bedekt met venen, moerassen, bossen, riviergebieden en duinen: de natuurlijke habitat van edelherten. Op dit moment leven er meer dan 2.000 edelherten in Nederland: ca. 1.800 in de Oostvaardersplassen en ca. 200 op de Veluwe.

Damherten

Ook het verspreidingsgebied van damherten in ons land is beperkt. Damherten leven in het wild op de Veluwe en in sommige duingebieden (Amsterdamse Waterleidingduinen). Daarnaast worden er veel damherten op kinderboerderijen en hertenkampen gehouden verspreid door het hele land. Op dit moment leven er meer dan 3.400 damherten in Nederland: ongeveer 400 op de Veluwe en ongeveer 3.000 in de Amsterdamse Waterleidingduinen.

Natuurhuisje boeken

Wil jij een natuurhuisje boeken om herten te spotten? Bekijk dan het uitgebreide het aanbod op natuurhuisje.nl.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.