Skip to main content

Wil je graag overnachten in een ijshotel? Ga dan genieten in een ijshotel in Zweden, Finland, Noorwegen, Lapland, Oostenrijk of Roemenië. Slapen in een ijshotel is een unieke ervaring en doet het hart van avonturiers en natuurliefhebbers sneller kloppen. De ijshotels staan midden in de natuur en laten een onvergetelijke herinnering achter.

In deze blog ontdek je 10 ijshotels waar je kunt overnachten.

1. IJshotel in Zweden

In het noorden van Zweden kun je overnachten in het Icehotel. Vriend en vijand zijn het er over eens dat het Icehotel één van de meest indrukwekkende ijshotels van de wereld is. In dit deel van Zweden is de kans groot dat je getuige bent van het noorderlicht: een waanzinnige ervaring.

ijshotel in Zweden

Het Icehotel in Zweden. Foto: booking.com

IJshotels zijn unieke accommodaties die worden gebouwd met behulp van ijs- en sneeuwblokken. Deze hotels zijn tijdelijk en worden elk jaar opnieuw opgebouwd, meestal op koude en winterse locaties. De structuur van het hotel, inclusief muren, daken, meubilair en decoraties, wordt volledig gemaakt van bevroren water.

2. IJshotel in Fins Lapland

Tweehonderd kilometer boven de poolcirkel in Fins Lapland kun je overnachten in Lapland Hotels SnowVillage. In de kamers van Lapland Hotels SnowVillage staan gebeeldhouwde ijsmeubels en ander ijssnijwerk. In het verwarmde restaurant kun je lekker smullen van soepjes en andere smakelijke gerechten.

Snow Village ijshotel in Finland

Lapland Hotels SnowVillage. Foto: booking.com

IJshotels zijn seizoensgebonden en worden alleen in de winter geopend. Deze unieke accommodaties zijn gemaakt van ijs en sneeuw en hebben een beperkte levensduur, omdat ze smelten als de temperatuur stijgt. De constructie en het behoud van een ijshotel vereisen lage temperaturen om de stabiliteit van de ijsstructuur te waarborgen.

3. Iglohotel in Noorwegen

In het hoge noorden van Noorwegen verrijst ieder jaar het Sorrisniva Igloo Hotel uit het ijs en de sneeuw. In dit unieke bouwwerk wacht een bijzondere ervaring voor de gasten. Zo zijn de kamers voorzien van slaapplekken van rendierhuiden en warme slaapzakken.

Igloo hotel in Noorwegen

Sorrisniva Igloo Hotel. Foto: booking.com

IJshotels bevinden zich in koude, noordelijke regio’s vanwege de gunstige natuurlijke omstandigheden. Scandinavië, Canada, Alaska en de Alpenlanden zijn populaire locaties voor ijshotels. De temperaturen in deze regio’s kunnen gedurende een groot deel van het jaar onder het vriespunt liggen, wat essentieel is voor het behoud van de ijsstructuren.

4. Overnachten in een ijshotel in Oostenrijk

Wil je origineel overnachten in de Oostenrijkse Alpen? Reserveer dan een kamer in Iglu-Dorf Kühtai en geniet maximaal. Ingebed in de Tiroolse bergen ligt Iglu-Dorf Kühtai 2.000 meter boven zeeniveau. Het is een bijzonder hotel gemaakt van sneeuw en ijs; met een restaurant, bar en sauna.

Iglu-Dorf Innsbruck Kühtai

Hotel Iglu-Dorf Innsbruck Kühtai. Foto: booking.com

Elk jaar kunnen ontwerpers nieuwe thema’s en artistieke elementen toevoegen aan de constructie van een ijshotel. Dit omvat sculpturen, decoraties en soms zelfs specifieke kamertypes die passen bij het gekozen thema. Het opnieuw bouwen van een ijshotel geeft architecten de kans om te experimenteren met verschillende ontwerpen.

5. IJshotel in Roemenië

Midden in een populair Roemeens skigebied kun je overnachten in Hotel of Ice Transylvania. De kamers zouden in een museum niet misstaan: het is regelrechte ijskunst wat je ziet. Bind na het ontbijt de ski’s maar onder en maak spectaculaire afdalingen in een adembenemend landschap.

Hotel of Ice Transylvania

Kamer in Hotel of Ice Transylvania. Foto: booking.com

De sculpturen in ijshotels variëren van indrukwekkende ijsbeelden tot gedetailleerde sneeuwscènes. Veel ijshotels nodigen professionele kunstenaars en ijsbeeldhouwers uit om bij te dragen aan de creaties. Naast de artistieke elementen worden de kamers meestal ingericht met ijsbedden en meubels, waardoor gasten een echt unieke ervaring krijgen.

6. Slapen in een ijshotel in Noorwegen

Wees welkom in het Hunderfossen Snow Hotel in Noorwegen. Hier kun je heerlijk slapen in de uit ijs gehouwen bouwsels zoals vikingschepen. In alle kamers ligt authentiek rendierbont op de bedden waarbij de kamertemperatuur schommelt tussen de min drie en min zeven graden Celsius.

Hunderfossen Snow Hotel

Hunderfossen Snow Hotel. Foto: booking.com

IJshotels creëren soms kamers die rechtstreeks uit een sprookje lijken te komen. Deze kamers kunnen worden geïnspireerd door traditionele sprookjes, mythen of zelfs moderne fantasieën, waarbij ijs- en sneeuwsculpturen worden gebruikt om een betoverende sfeer te creëren. Voor jong en oud is dit echt genieten.

7. IJshotel en in glazen iglo’s in Finland

Midden in het poollandschap van Finland kun je slapen in het Arctic Snow Hotel & Glas Igloos. In dit vakantieoord kun je overnachten in een ijshotel en in glazen iglo’s. Als je ’s nachts op bed ligt in een glazen iglo, kun je genieten van de sterrenhemel en het noorderlicht.

Arctic SnowHotel & Glass Igloos

Arctic Snow Hotel & Glas Igloos. Foto: booking.com

Gasten kunnen daadwerkelijk in ijsshotels overnachten. Speciale thermische slaapzakken en matrassen worden vaak verstrekt om comfortabel te kunnen rusten in de koude omgeving. Een thermische slaapzak is ontworpen om je warm te houden tijdens het slapen, vooral in koude omstandigheden.

8. Slapen in een ijshotel in het noorden van Noorwegen

In het uiterste noorden van Noorwegen kun je slapen in Snowhotel Kirkenes. Naast het feit dat je hier kunt slapen in sneeuwsuites gevuld met prachtige ijssculpturen, zijn er voor de gasten tal van activiteiten te ontplooien. Zo kun je deelnemen aan tochten met sneeuwscooters.

Snowhotel Kirkenes

Kamer in Snowhotel Kirkenes. Foto: booking.com

Veel ijshotels hebben een ijsbar waar gasten drankjes kunnen bestellen die geserveerd worden in glazen gemaakt van ijs. Het is een unieke ervaring om een drankje te nuttigen in een bar gemaakt van hetzelfde materiaal als de glazen van de drankjes.

9. Arctisch resort in Fins Lapland

In Fins Lapland kun je overnachten in het Kakslauttanen Arctic Resort. Superlatieven schieten te kort om dit arctisch resort te omschrijven. Verspreid door het poollandschap staan hier glazen iglo’s. In een decor van sneeuw en ijs kun je ’s avonds naar de sterren kijken en van het noorderlicht genieten.

Lees ook: 20x slapen onder de sterren!

Slapen onder de sterren in Lapland

Kakslauttanen Arctic Resort. Foto: booking.com

Het belangrijkste aspect van het verwarmen van een ijshotel is het minimaliseren van warmteoverdracht van binnen naar buiten en vice versa. Goede isolatie is cruciaal om de warmte binnen in het ijshotel te houden en het smelten van het ijs te voorkomen.

10. Hotel op een gletsjer in Italië

Op een hoogte van 3.212 meter kun je overnachten in het Glacier Hotel Grawand. Dit Italiaanse hotel ligt in Zuid-Tirol en bevindt zich op een gletsjer tussen de sneeuw en het ijs. Het hotel biedt spectaculaire panoramische uitzichten op de omliggende bergtoppen en gletsjers.

Glacier Hotel Grawand

Glacier Hotel Grawand. Foto: booking.com

De hoeveelheid ijs in een ijshotel varieert afhankelijk van de grootte en het ontwerp van het hotel. IJshotels worden gebouwd met behulp van sneeuw en ijs en hebben kamers, meubels en decoraties die volledig van ijs zijn gemaakt: een lust voor het oog.

Meer bijzondere overnachtingen in het buitenland bekijken?

Lees dan ook deze blogs:

Geen blogs missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de mail in je inbox of spambox.

We sturen je geen spam! Lees ook ons privacybeleid.

Geen blogs missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de mail in je inbox of spambox.

We sturen je geen spam! Lees ook ons privacybeleid.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.