Skip to main content

Windmolens domineren al eeuwenlang het Nederlandse landschap. Op dit moment telt ons land ongeveer 1.200 windmolens en ruim 2.600 windturbines. Voor de oudste nog bestaande windmolen van Nederland moet je in Zeddam zijn. In dit Gelderse dorpje staat de Grafelijke Korenmolen; een middeleeuwse torenmolen uit het jaar 1441. De grootste windturbine ter wereld bevindt zich op de Rotterdamse Maasvlakte: de Haliade-X 12MW heeft een recordhoogte van 260 meter en rotorbladen met een recordlengte van 107 meter!

Het echte molengevoel

Het is een waanzinnige ervaring om te overnachten in een molen in Nederland; om jezelf helemaal onder te dompelen in de unieke sfeer die in en rondom molens hangt. Molens zijn buitengewone bouwsels waar ook talloze boeken over geschreven zijn. Voor echte molenfanaten is het misschien een keer een uitdaging om een modelmolen te bouwen.

Graanmolens werden gebruikt om op grote schaal graan te malen, tegenwoordig kun je zelf graan malen met een elektrische graanmolen om vervolgens met het verworven meel brood te bakken in een broodbakmachine. Hoe je de lekkerste broden kunt baken, staat beschreven in talloze boeken.

Brood bakken

De comeback van windmolens

Na een afwezigheid van een eeuw, hebben windmolens een sterke comeback gemaakt en worden ze tegenwoordig windturbines genoemd. Windenergie uit windturbines speelt een belangrijke rol bij de mondiale energietransitie die nu gaande is. Naast de gigantische windturbines die op land en in zee staan, kun je ook mini-windturbines aanschaffen voor particulier gebruik. Evenals over traditionele windmolens zijn er over moderne windturbines en windenergie veel boeken geschreven.

Boeken over windmolens

Het is heel leuk en interessant om jezelf te verdiepen in windmolens. Zo wordt er ieder jaar de Nationale Molendag georganiseerd en kunnen belangstellenden oerhollandse windmolens bezichtigen. Uiteraard zijn er ook heel veel boeken over windmolens geschreven. Vanzelfsprekend zitten hier leespareltjes bij zoals:
Molens in Nederland (Willem Roose)


Molenrijk Zuid-Holland (H.J. Schroder)

Molens langs de Zaan (T.H. de Gooijer)

Windmolen modelbouw

Als je op detailniveau wil weten hoe windmolens in elkaar steken en werken, is het wellicht interessant om een schaalmodel van een windmolen te maken. Modelbouw is voor veel mensen een fantastische hobby waar enorm veel plezier aan wordt beleefd. Molens lenen zich uitermate goed om op kleine schaal nagemaakt te worden. Tegenwoordig zijn er prachtige modelbouwpakketten van molens in de handel verkrijgbaar waarmee je jezelf heerlijk kunt vermaken. Aanbevelenswaardige modelbouwpakketten zijn de Ugeaars Houten Modelbouw-Toren Windmolen, Metal Earth Modelbouw 3D Windmolen-Metaal en het Bouwpakket Molen Windmolen op Zonne-energie Solar-Hout.

Elektrische graanmolens

Het leeuwendeel van de traditionele windmolens werd vroeger gebruikt voor het malen van graan; dit worden graanmolens (korenmolens, meelmolens) genoemd. Tegenwoordig draaien graanmolens doorgaans alleen nog maar hobbymatig om het prachtige ambacht van molenaars in stand te houden. Het grootschalige malen van graan gebeurt nu in fabrieken. Toch kun je thuis in de keuken ook zelf graan malen met een elektrische graanmolen. Elektrische graanmolens met uitstekende reviews zijn de Dakta Professionele Elektrische Graanmolen 700g, Premic Elektrische Graanmolen 700g en de Graanmolen Mockmill 100 LINO.

Graanmolens voor tarwe malen

Broodbakmachines

Wat is er nou leuker om met je eigen gemalen graan (meel) brood te bakken? Steeds meer mensen baken hun eigen brood en hebben dus dagelijks kakelvers brood in huis. Dit brood is uiteraard veel lekkerder dan het brood dat je in de supermarkt kunt kopen. Met een broodbakmachine kun je op een eenvoudige manier zelf brood bakken. Prima broodbakmachines zijn de Inventum BM55-Broodbakmachine, Moulinex-Home Bread Baguette OW6101 en de Panasonic SD-2511-Broodbakmachine.

Boeken over broodbakken

Zelf brood bakken, met of zonder broodbakmachine, kan uitgroeien tot een fantastische hobby. Brood wordt al meer dan 30.000 jaar gebakken en het aantal verschillende soorten brood is tegenwoordig gigantisch. Als je je meer wil verdiepen in het bakken van brood, mogen de volgende boeken niet ontbreken in de boekenkast:

de Broodbijbel (Hiljo Hillebrand)

Een boek over brood (Issa Niemeijer)

en Brood uit eigen oven (Levine van Doorne).

Mini-windturbines

In en rondom huis worden steeds meer batterijen gebruikt voor allerlei doeleinden. Deze batterijen zijn gemakkelijk op te laden met een mini-windturbine. Mini-windturbines dragen zo een steentje bij aan de groene energie; zijn dus duurzame energiebronnen. Mini-windturbines zijn bovendien gemakkelijk te installeren en behoeven weinig onderhoud. Uitstekende mini-windturbines die nu op de markt zijn, zijn de Lorioth Windmolen met Controller, Dexsters Mini Windmolen en de Vender Windturbine Generator 400w.

Windturbines

Boeken over windturbines en windenergie

Windenergie gaat de komende jaren een steeds belangrijkere rol spelen. Van fossiele brandstoffen wordt langzaam afscheid genomen ten faveure van duurzame energiebronnen zoals wind en zon. Het aantal boeken dat geschreven is over windenergie is gigantisch. Sommige van deze boeken zijn het lezen meer dan waard waaronder:

Alles over windenergie (Charles c. Mann)

Duurzame energietechniek (Trynke Papa)

en De energietransitie (Marco Visscher)

Geen blogs missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de mail in je inbox of spambox.

We sturen je geen spam! Lees ook ons privacybeleid.

Geen blogs missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de mail in je inbox of spambox.

We sturen je geen spam! Lees ook ons privacybeleid.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.