Skip to main content

De krokusvakantie is een geweldige vakantieperiode. Het is de tijd van het voorjaar; het is om die reden dat deze vakantie ook de voorjaarsvakantie wordt genoemd. Het voorjaar is uiteraard een geweldige tijd: de natuur ontwaakt uit diens winterslaap en de bolgewassen schieten uit de grond en laten hun mooiste kleuren zien. Het is niet voor niets dat deze vakantie wordt aangeduid als de krokusvakantie; als de temperatuur een beetje stijgt, steken de veelkleurige krokussen hun koppen boven de grond en kleurt het landschap. De voorjaarsvakantie is een ideale periode om eropuit te trekken; om een vakantie te plannen. Veel mensen willen tegenwoordig op een bijzondere manier op vakantie gaan; zoeken een originele vakantie-accommodatie: overnachten op een landgoed bijvoorbeeld!

Vroeger en nu

De Nederlandse landgoederen behoorden vroeger allemaal tot de adel. Zij bewoonden de kastelen en verpachten de landbouwgronden aan boeren. Tegenwoordig is dat een heel ander verhaal. Er zijn nog wel families van blauw bloed die zich eigenaar mogen noemen van fraaie landgoederen, maar veel adel heeft in de loop van tijd afstand moeten nemen van de landgoederen; het kost te veel geld om zo’n landgoed te onderhouden. Vandaag de dag hebben veel landgoederen een andere functie gekregen; zo is het mogelijk om er te slapen/overnachten. Dat kan op verschillende manieren. Zo zijn er op diverse landgoederen ruimtes gecreëerd waar je fijn kunt kamperen! Maar het kan ook veel luxer: op sommige landgoederen bevinden zich zeer aantrekkelijke vakantie-accommodaties in kastelen of landhuizen. Het behoeft nauwelijks betoog dat het zeer sfeervol is om daar vakantie te kunnen vieren!

Landgoed Twickel

In het Twentse plaatsje Delden ligt het Landgoed Twickel. Landgoed Twickel is al meer dan zevenhonderd jaar oud en heeft de grootte van maar liefst vierduizend hectare. Daarmee is Landgoed Twickel het grootste landgoed van ons land. Op het landgoed bevinden zich een kasteel, kasteeltuinen, moestuinen, honderdvijftig boerderijen, twee watermolens, een watertoren en een houtzagerij. Het landgoed is tot 1953 in bezit geweest van de adellijke familie Twickelo. Barones Van Heeckeren van Wassenaer was de laatste eigenaar van het landgoed. Het is heel interessant om een bezoekje te brengen aan het kasteel. Ieder jaar worden er een paar kasteeldagen georganiseerd; in het voorjaar en net na de zomer! Daarnaast is het mogelijk om gedurende de zomermaanden te gaan wandelen in de kasteeltuinen.

Landgoed Nigtevecht

Landgoed Twickel mag dan wel het grootste landgoed zijn, het is niet het mooiste landgoed van Nederland. Voor het mooiste vaderlandse landgoed moet je in de provincie Utrecht zijn in het plaatsje Nigtevecht. Nigtevecht ressorteert tegenwoordig onder de gemeenste Stichtse Vecht en ligt langs de Vecht. Op het landgoed bevindt zich onder andere buitenplaats Zwaanwijck. Bij de buitenplaats zijn ook een koetshuis en theekoepel te vinden. Buitenplaats Zwaanwijck is niet de enige buitenplaats langs de Vecht; er bevinden zich honderden buitenplaatsen langs deze prachtige rivier! Het is zeer de moeite waard om op een zomerse dag met een bootje de Vecht op te gaan om vanaf het water al dat pracht en praal te gaan bewonderen!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.