Skip to main content

Mensen die in de stad wonen, zullen het wel herkennen. Bijna iedere dag galmt het ‘ta-tu’, ‘ta-tu’, ‘ta-tu’, ‘ta-tu’, ‘ta-tu’ door de straten heen. Dat zijn niet de oorstrelende akkoorden van vrolijke zangvogels, maar de loeiende sirenes van politieauto’s, ambulances en brandweervoertuigen!

Miauwende kat

Dagelijks heeft het hulpverlenersgilde genoeg redenen om op volle oorlogssterkte uit te rukken, waarbij ze uiteraard haast hebben. Heel veel haast. Maar als je kijkt met wat voor een snelheden ze over de weg jakkeren, denk je soms dat het middel erger is dan de kwaal. Neem nu een miauwende kat die zich hoog in een boom in de nesten heeft gewerkt. Voor een dergelijke situatie mag het middel toch geen nietsontziende, aanstormende brandweerauto zijn, die onderweg torenhoge risico’s neemt in het verkeer! Het redden van Tom Poezen en Garfields is overigens geen dagelijkse kost voor het brandweerkorps, maar voor het blussen van brandjes wordt uiteraard wél regelmatig uitgereden. Misschien heeft de inzet van zwaar brandweermaterieel, dat over de weg naar de plek des onheils dendert, zijn langste tijd wel gehad. Baanbrekende innovaties gloren aan de horizon!

Drones

Kijk maar eens naar de inzet van drones! Deze onbemande luchtvaartuigen maken het laatste decennium een stormachtige ontwikkeling door. De grootste drone weegt meer dan veertien ton, heeft een vleugelspanwijdte van veertig meter, luistert naar de naam MQ-4C Triton en wordt door de Amerikaanse marine ingezet. De kleinste drone daarentegen verduistert in de schaduw van een muntstuk van één euro; ongelooflijk, maar waar! De tijd dat drones alleen maar gebruikt werden om vanaf grote hoogtes foto’s en filmopnames te maken, is al lang voorbij; de toepassingsmogelijkheden van de onbemande luchtvaart zijn heden ten dage schier oneindig. Oók aangaande hulpdiensten!

Defibrillator

Zo knutselden onlangs knappe koppen in Delft de ambulance-drone in elkaar. Dit mini-vliegtuigje is in staat om razendsnel een defibrillator af te leveren op de plek waar de bloedpomp van een medemens dienst weigert. Vanaf het moment dat er bij 112 een melding binnenkomt van een persoon in nood, navigeert de drone autonoom naar het voor-zijn-leven-vechtende-slachtoffer. Wapenbroeders in Italië gingen nog een stapje verder. Deze ingenieurs ontwikkelden een medische drone die zelfs een patiënt door het luchtruim kan vervoeren!

Brandweerdrones

De brandweer kan uiteraard niet achterblijven bij deze technologische ontwikkelingen en maakt al gretig gebruik van verschillende soorten drones. Zo worden warmtebeeldcamera-drones ingezet op plaatsen waar de spuitgasten niet naar binnen kunnen. Denk bijvoorbeeld aan bedrijfspanden waar rookontwikkeling plaatsvindt, maar waar zich binnenin gasflessen bevinden. Ook snuffel-drones hebben hun nut bewezen bij de taxatie van giftige en niet giftig én dus gevaarlijke rook. Uiteraard is het nu wachten op dé ultieme brandweertoepassing voor drones; brandblus-drones! Daar wordt al veel mee geëxperimenteerd in het buitenland. Wellicht is de brandweerkazerne in de toekomst geen vertrekplek meer voor brandweervoertuigen, maar een vliegveldje waar brandweerdrones af- en aanvliegen! 

Andere bestemming

Mogelijk wordt dan een nieuw tijdperk ingeluid in de brandbestrijding. Een periode waarin zwaar materieel overbodig wordt. Een tijd dat schuimblusvoertuigen, autoladders, hoogwerkers en verbinding- en commandowagens langzamerhand museumstukken worden of andere bestemmingen krijgen. Een toeristische bestemming bijvoorbeeld. Dat ze omgebouwd worden tot accommodaties. Hele bijzondere accommodaties. Dát is nu overigens al mogelijk; logeren in omgebouwde brandweerauto’s. Een waanzinnige ervaring!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.