Skip to main content

Nederland telt duizenden steden, dorpen en buurtschappen. Al deze woonplekken hebben hun eigen sfeer, schoonheid en karakteristieken: de één nog mooier dan de ander.

Lijstjes van mooie dorpjes

Toch zijn het vaak dezelfde plaatsnamen die de lijstjes vullen van het mooiste dorp van Nederland. De volgende dorpjes worden door vriend en vijand beschouwd als de fraaiste van ons land: Volendam, Heusden, Monnickendam, Urk, De Rijp, Oudewater, Bourtange, Thorn, Doesburg, Giethoorn, Havelte, Elsloo, Hollum, Oisterwijk, Spakenburg, Gees, Naarden, Enkhuizen, Broek in Waterland, Hattem, Frederiksoord, Elburg en Winsum.

Mooiste dorp Nederland

Giethoorn

Winsum

Uiteraard kan maar één dorpje het allermooiste dorpje van Nederland zijn. In 2020 schreef de ANWB daarom een verkiezing uit met als uiteindelijke winnaar het Groningse dorpje Winsum. Winsum heeft die titel niet voor niets gekregen: het is werkelijk een schitterend plaatsje. Het is zeer de moeite waard om deze parel van het noorden te bezoeken én om er te overnachten. In Winsum (en in haar omgeving) kun je mooie wandelingen en fietstochten maken. Daarnaast telt het dorpje prachtige vergezichten en bezienswaardigheden.

Overnachten in Winsum

  • Hotel Marenland Winsum ligt op een mooie locatie in Winsum. Het 3-sterren hotel is van alle gemakken voorzien en scoort uitstekende recensies.
  • Dit natuurhuisje bevindt zich aan de rand van Winsum. Vanuit het gezellige chaletje heb je een betoverend uitzicht over de omliggende landerijen.
  • Triple D B&B ligt midden in het historische centrum van Winsum. De B&B-locatie is sfeervol ingericht en wordt zeer goed beoordeeld.
Hotel in Winsum

Hotel Marenland Winsum

Wandelen in Winsum

Door het maken van een dorpswandeling leer je het eeuwenoude Winsum op de beste manier kennen. De wandeling voert je langs het Winsumerdiep, Armenhuis, Dominicanenklooster, Dorpsplein, de Oude winkelstraat, Sint Nicolaaskerk van Obergum, Ossengang, Synagoge, Jeneverbrug, Torenkerk, Jacobijnenhuis, Molen de Ster, Ripperdaborg, Muur van het Klooster en de Boog en Korenmolen De Vriendschap. De genoemde gebouwen hebben één voor één een hoge historische waarde en zijn indrukwekkend om te bekijken.

Fietsen in Winsum

De omgeving van Winsum is goed met de fiets te verkennen. Zo is het leuk om naar het noordelijk gelegen Pieterburen te fietsen. Deze plaats ligt aan de Waddenzee en is voornamelijk bekend om het zeehondenopvangcentrum Pieterburen. Een ander interessant fietsdoel vanuit Winsum is Nationaal Park Lauwersmeer. Dit park heeft een grootte van meer dan 60 km2 en werd in 2003 opgericht.

Nationaal Park Lauwersmeer is een geliefde locatie voor vogelliefhebbers. Vanuit de verschillende vogelkijkhutten kun je onder andere genieten van ganzen, lepelaars en slechtvalken. Voor mensen die duisternis willen ervaren, is Nationaal Park Lauwersmeer ook de ‘place to be’: het natuurpark is ’s nachts één van de donkerste plekken van Nederland en heeft de status ‘Dark Sky Park’.

Lauwersmeer

Lauwersmeer

Korenmolen De Vriendschap

Korenmolen De Vriendschap werd in 1801 gebouwd en is daarmee meer dan 200 jaar oud. In de loop van de tijd raakte de molen in verval. Na een lange periode van restauratie, werd De Vriendschap in 2011 weer maalvaardig. Tegenwoordig zorgt een team van vrijwilligers ervoor dat de molen regelmatig draait en maalt. De imposante molen is één van de iconische gebouwen van Winsum.

Deze blog vind je misschien ook interessant: 5x mooiste natuurhuisjes van Giethoorn!

Geen blogs missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de mail in je inbox of spambox.

We sturen je geen spam! Lees ook ons privacybeleid.

Geen blogs missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de mail in je inbox of spambox.

We sturen je geen spam! Lees ook ons privacybeleid.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.