Skip to main content

Het is fantastisch om een safari (game drive) te maken in een wildpark in Afrika. Op die manier kom je oog in oog met de wilde dieren van het Afrikaanse continent. Naast de Big Five (olifant, neushoorn, leeuw, Afrikaanse buffel en luipaard) leven er talloze andere indrukwekkende dieren op de savannes en in de regenwouden van Afrika.

Wij hebben de 10 mooiste wildparken van Afrika geselecteerd!

1. Krugerpark in Zuid-Afrika

Het bekendste safaripark ter wereld is onbetwist het Krugerpark (Nationaal park Kruger) in Zuid-Afrika. Vrijwel alle dieren die voorkomen in Afrika leven in dit natuurpark met een oppervlakte van meer dan 20.000 km2. De kans is dus groot dat je de Big Five oftewel De Grote Vijf zult spotten in het waanzinnige Krugerpark.

Witte leeuwen in het Kruger National Park

Witte leeuwen in het Kruger National Park

Tijdens deze 15-daagse rondreis door Zuid-Afrika maak je ook een game drive door het Krugerpark. Zo kun je olifanten, neushoorns, leeuwen, Afrikaanse buffels, luipaarden en vele andere dieren die daar leven spotten. Met meer dan 12.000 Afrikaanse olifanten telt het Krugerpark zelfs de grootste populatie Afrikaanse olifanten van heel Afrika.

2. Namib-Naukluft National Park in Namibië

Het grootste wildpark van het Afrikaanse continent bevindt zich in Namibië en luistert naar de naam Namib-Naukluft National Park: ideaal voor het maken van een onvergetelijke safari. Het wildpark werd in 1979 opgericht en beslaat een oppervlakte van meer dan 50.000 km2. Het Namib-Naukluft National Park is in het zuiden van Namibië gelegen.

Namib-Naukluft National Park

Namib-Naukluft National Park

Hier bevinden zich de Namibwoestijn en het Naukluftgebergte; het park heeft hieraan zijn naam te danken. In het gebied leven unieke planten en dieren zoals zeeleeuwen, flamingo’s, bergzebra’s en gemsbokken. Ga mee met deze 27-daagse groepsreis door dit deel van Afrika en raak verwonderd door het mooie landschap, de flora en fauna.

3. Ngorongoro-krater in Tanzania

De Ngorongoro-krater in Tanzania is uniek en indrukwekkend. Het is een miljoenenoude vulkaankrater waar ongelooflijk veel wilde dieren hun leven leiden. Het behoeft geen betoog dat het een geweldige ervaring is om wilde dieren te zien in hun natuurlijke omgeving. Tijdens de safari kun je ze fotograferen en filmen; leuk voor het thuisfront en voor later.

Ngorongoro Crater Conservation Area

Ngorongoro-Crater in Tanzania

Liefhebbers van grote Afrikaanse dieren komen helemaal aan hun trekken in de Ngorongoro-krater. Het zal geen moeite kosten om bijvoorbeeld nijlpaarden, luipaarden, leeuwen, olifanten, neushoorns, gnoes en zebra’s voor de lens te krijgen. Filmen is ook aan te bevelen. Maak deze 15-daagse rondreis door Tanzania en raak verwonderd door de Ngorongoro-krater.

4. Okavango Delta in Botswana

In het noorden van Botswana bevindt zich de wereldberoemde Okavango Delta. De Okavango Delta is de grootste binnenlandse delta van de wereld. Het is een waanzinnig mooi natuurgebied waar je kunt genieten van prachtige vergezichten. Als je op safari gaat in de Okavango Delta zal dat een diepe indruk achterlaten.

Okavango Delta

Bootsafari op de Okavango Delta

Tijdens deze 17-daagse rondreis door Botswana zal een game drive door de Okavango Delta uiteraard niet worden overgeslagen. Voor natuurfotografen en natuurfilmers is de Okavango Delta ook een waar walhalla. Zo zijn er veel opnames voor de wereldberoemde serie BBC Earth in het park gemaakt. Ook de Nederlandse natuurfotograaf Frans Lanting heeft prachtige plaatjes geschoten in de Okavango Delta.

5. Etosha National Park in Namibië

Het Etosha National Park in Namibië is een prima keuze om een safari te maken. Het is één van de mooiste wildparken van Afrika en daarom opgenomen in deze selectie. Op verschillende plekken in dit park is het mogelijk om heel dicht in de buurt van zogenaamde drinkplaatsen (waterholes) te komen.

Drinkplaats in Etosha wildpark

Waterplaats in Etosha National Park

Hoe waanzinnig is het om getuige te zijn van het feit dat prachtige Afrikaanse dieren hun dorst lessen in deze waterholes. Als je deelneemt aan deze 20-daagse groepsrondreis door Namibië maak je ook een game drive door het Etosha National Park. Naast het Etosha National Park is Namibië gezegend met tal van andere wildparken.

6. Masai Mara in Kenia

De Masai Mara (Masai Mara National Reserve) is één van de beroemdste natuurparken van Afrika én van de wereld. Samen met de Serengeti vormt de Masai Mara jaarlijks het decor van één van de natuurwonderen van Afrika: De Grote Trek. Tijdens De Grote Trek verplaatsen miljoenen grazers zich over de uitgestrekte vlaktes op zoek naar vers gras.

Grote Trek in Serengeti

Grote Trek van gnoes

Tijdens deze 10-daagse rondreis door Kenia maak je uiteraard ook kennis met de Masai Mara. Met een beetje geluk ben je getuige van De Grote Trek. In de Masai Mara bevinden zich twee belangrijke rivieren: Talek en de Mara. Tijdens De Grote Trek moeten de grazers deze rivieren oversteken. Niet zonder gevaar: ze zitten barstensvol met hongerige krokodillen!

7. Bwindi Impenetrable National Park in Oeganda

Berggorilla’s spreken enorm tot de verbeelding. Ze komen voor in drie Afrikaanse landen: Oeganda, Rwanda en Congo-Kinshasa. In Oeganda leven ze in het Bwindi Impenetrable National Park. Tijdens deze 14-daagse rondreis door Oeganda kom je ook in Bwindi Impenetrable National Park terecht en kun je de berggorilla’s bezoeken: een unieke ervaring!

Lees ook: 10x rondreis door Oeganda: de Parel van Afrika!

Berggorilla's in het Bwindi Impenetrable Forest National Park

Berggorrila’s in Bwindi Impenetrable Forest National Park

Het totaal aantal berggorilla’s in bovengenoemde landen bedraagt ongeveer duizend. Het verlies aan leefruimte vormt de grootste bedreiging voor deze unieke diersoort. Daarnaast slaan gewetenloze stropers regelmatig hun slag. Over de berggorilla’s van Rwanda is in 1988 een indrukwekkende film gemaakt: Gorillas in the Mist: The Story of Dian Fossey.

8. Addo Elephant National Park in Zuid-Afrika

Als je een safari gaat maken in Afrika, is de kans dat je olifanten gaat spotten groot. Het aantal Afrikaanse olifanten dat op de Afrikaanse savannes rondstruinen, wordt geschat op meer dan 500.000 stuks. Het Addo Elephant National Park is het op twee na grootste wildpark van Zuid-Afrika met ruim 1.000 olifanten.

Olifanten in Addo National park in Zuid-Afrika

Olifanten in het Addo Elephant National Park

Als je een game drive door het Addo Elephant National Park wil maken, is deze 20-daagse reis door Zuid-Afrika een uitstekende keuze. Tijdens de rondreis wordt ook het Addo Elephant National Park bezocht en maak je kennis met de majestueuze olifanten. Olifanten behoren tot de intelligentste diersoorten en beschikken daarnaast over een uitmuntend geheugen.

9. Hwange Nationaal Park in Zimbabwe

Het grootste natuurreservaat van Zimbabwe is het Hwange Nationaal Park. In dit indrukwekkende natuurpark, in het westen van Zimbabwe, kun je een safari maken. Mensen die de Big Five op hun bucketlist hebben staan, zullen in het Hwange Nationaal Park niet worden teleurgesteld. Daarnaast is het een van de beste plekken in de wereld om de zeldzame Afrikaanse wilde hond te spotten. Boek deze 17-daagse rondreis door Zimbabwe en kom oog in oog met de ongerepte wildernis van Zimbabwe.

Afrikaanse wilde hond in Zimbabwe

Afrikaanse wilde hond in Hwange Nationaal Park

De Afrikaanse buffel is één van de dieren van de Big Five. Deze oerrunderen zijn robuust gebouwd en kunnen meer dan 900 kilogram wegen. Het is erg leuk om het gedrag van Afrikaanse buffels enige tijd te observeren. Kom echter niet te dichtbij: buffels zijn onvoorspelbaar en kunnen gevaarlijk worden.

Lees ook: 10x gevaarlijkste dieren van Afrika!

10. Chobe National Park in Botswana

In het noorden van Botswana kun je een safari maken in het Chobe National Park. Chobe National Park was het eerste natuurpark van Botswana. Het is ook het park met de meeste biodiversiteit van alle parken van Botswana. Chobe National Park is vooral bekend om zijn grote populatie Afrikaanse olifanten.

Olifant in Chobe National Park

Olifanten in Chobe National Park in Botswana

Neem deel aan deze 15-daagse rondreis door Botswana en maak kennis met het Chobe National Park. Door het park stroomt de Cuando River. Tijdens de droge periode is de Cuando River een belangrijke plek voor de olifanten om te drinken. Olifanten kunnen iedere dag meer dan 150 liter water tanken.

Safaritent in Nederland huren

Een reis naar Afrika is erg duur en helaas niet voor iedereen weggelegd. Wil je toch een keer het safarigevoel beleven? Dan kun je ook een safaritent in Nederland huren!

Geen blogs missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de mail in je inbox of spambox.

We sturen je geen spam! Lees ook ons privacybeleid.

Geen blogs missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de mail in je inbox of spambox.

We sturen je geen spam! Lees ook ons privacybeleid.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.