Skip to main content

Het is heel erg leuk en gezellig om op oudjaarsdag in een natuurhuisje (vakantiehuisje/vakantiepark) te bivakkeren! De laatste dag van het jaar is een bijzondere dag. Het is het sluitstuk van een serie van 365 dagen! Je kunt ervoor kiezen om oudjaarsdag thuis te vieren, maar je kunt er ook een dubbelfeestje van maken, door op vakantie te gaan.

Het boeken/huren van een natuurhuisje is dan helemaal geen verkeerde keuze! Natuurhuisjes zijn vakantiehuisjes die zich midden in de natuur bevinden. Grandioos (natuur)lijk! Als je slim bent, ga je uiteraard niet de hoofdprijs betalen! Hou derhalve aanbiedingen, kortingen en last minutes goed in de gaten! Als je eenmaal in een natuurhuisje zit op oudjaarsdag, is het interessant om te filosoferen over goede voornemens voor het nieuwe jaar. Sommige voornemens staan bij veel mensen hoog op het lijstje zoals ‘stoppen met roken’, ‘stoppen met vlees eten’ en ‘stoppen met alcohol’. Het is geen gemakkelijke opgave om gedrag bij mensen te veranderen; er liggen altijd en overal verleidingen op de loer!

Stoppen met roken

Dat roken heel slecht is en de gezondheid ernstig schaadt, is bij de meeste mensen wel bekend. Tabaksrook bevat verschillende giftige stoffen zoals teer, nicotine, koolmonoxide en stikstofmonoxide. Hart- en vaatziekten, COPD en longkanker zijn ziektes die door roken veroorzaakt kunnen worden. Er zijn verschillende methodes die ingezet kunnen worden om met roken te stoppen. Het beste is uiteraard de radicale methode; je laatste sigaret oproken en daarna nooit meer een peuk aanraken! Daarnaast zijn er tal van andere middelen die je kunt inzetten om te stoppen met roken zoals nicotinevervangers, medicijnen, lasertherapie, hypnose, mindfulness en zelfhulpboeken.

Stoppen met vlees eten

Sommige mensen zijn voornemens om te stoppen met het eten van vlees of de vleesconsumptie drastisch te verminderen. Als je stopt met vlees eten heeft dat veel voordelen, maar je moet er wel goed opletten dat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt via plantaardig voedsel. Er kunnen verschillende motieven zijn waarom mensen voor een vegetarisch dieet kiezen: ‘medeleven met dieren’, ‘menselijke gezondheid’, ‘wereldvoedselprobleem’, ‘zorg voor het milieu’ en ‘religieuze of spirituele redenen’ zijn daar voorbeelden van.

Stoppen met alcohol

Veel mensen genieten ervan om alcoholische drankjes te drinken. Als je met mate drinkt, zijn er verschillende positieve effecten op te tekenen. Door alcohol-inname ontstaat er een lichte ontremming. Deze ontremming zorgt ervoor dat je meer zelfvertrouwen krijgt en dus gemakkelijker sociale contacten kunt leggen. Verder heeft alcohol een stimulerend effect op het enzym paraoxanase. Paraoxanase breekt bepaalde vetten af.

Als je echter overmatig veel alcohol gebruikt, komen er heel veel schadelijke gevolgen om de hoek kijken. Er zijn veel methodes om te minderen of stoppen met alcohol. Op de eerste plaats moet er de wil zijn om te stoppen met het drinken van bier, wijn, aperitieven en andere alcoholische dranken. Als deze intrinsieke motivatie aanwezig is, is het veel eenvoudiger om te stoppen of minderen met alcohol. Wat ook een goede methode is, is door geen alcohol meer in huis te nemen; dan kun je niet in de verleiding komen om te gaan drinken. Daarnaast kun je lekkere alternatieven drinken zoals vruchtensapjes of alcoholvrije biertjes en wijntjes!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.