Skip to main content

Een natuurhuisje met de kerstdagen huren, is een heel goed plan! Kerstmis is de mooiste tijd van het jaar. Heel veel mensen kiezen er dan voor om samen met de familie een vakantiehuisje te huren. Er bestaan verschillende soorten vakantiehuisjes waaronder natuurhuisjes. Natuurhuisjes bevinden zich, zoals de naam al doet vermoeden, midden in de natuur. Doorgaans zijn dat adembenemende locaties; in binnen- en buitenland. Als je er aan denkt om kerst te vieren in een natuurhuisje, zijn er diverse gedachten die direct bij je opkomen!

  • Kerst-korting
  • Kerst-sfeer
  • Kerstmarkt
  • Kerstnachtdienst/Kerstnachtmis
  • Kerstboom
  • Kerstcadeau
  • Kerstdiner
  • Eerste Kerstdag
  • Tweede Kerstdag

Lees ook: 10x vakantiehuisje met open haard in Nederland

Kerst-korting

Bij sommige aanbieders van natuurhuisjes is het mogelijk om een kerstkorting te verkrijgen. Vaak is er dan sprake van een zogenaamde vroegboekkorting. Dat kan heel veel geld schelen! Omdat er zoveel concurrentie is in natuurhuisjesland wordt het hele jaar door gestunt met scherpe aanbiedingen en kortingen; het loont dus om dat goed in de gaten te houden!

Kerstsfeer

Als je aan de ultieme kerstsfeer denkt, denk je aan een bergachtige omgeving. Bergen die bovendien met sneeuw bedekt zijn. Het is natuurlijk fantastisch om een natuurhuisje te huren in de bergen; in de Oostenrijkse en Zwitserse Alpen bijvoorbeeld. Overdag gaan skiën en de rest van de tijd fijn vertoeven in het sfeervolle natuurhuisje. Nederland is niet gezegend met bergen, maar in het zuiden van ons land doemen de heuvels van Limburg op. In dit Anton Pieck-achtige landschap is het heerlijk vertoeven in een natuurhuisje gedurende de kerstdagen!

Kerstmarkt

Eén van de leukste dingen die kunt doen gedurende de kersttijd, is het bezoeken van een kerstmarkt. In vrijwel ieder dorp en stad van Nederland wordt wel een kerstmarkt georganiseerd. De grootste kerstmarkt van Nederland vindt ieder jaar plaats in Dordrecht. Op de Dordtse kerstmarkt bevinden zich meer dan 350 kramen waar je van alles kunt kopen. Uiteraard kun je daar ook lekkere dingen eten en fijn genieten van een glaasje glühwein!

Kerstmarkt

De grootste kerstmarkt van Europa bevindt zich in Keulen; deze markt start ieder jaar al in november en heeft een loopduur van bijna één maand.  De Keulse kerstmarkt trekt ieder jaar miljoenen mensen uit Duitsland, maar ook uit andere delen van Europa. Het maakt niet uit waar je in Nederland (of elders in Europa) een natuurhuisje huurt, er is altijd wel een kerstmarkt in de buurt!

Kerstnachtdienst

De Kerstnachtdienst is een protestantse term; katholieken spreken van de Kerstnachtmis. Het is een dienst/mis die ter ere van de geboorte van Jezus Christus wordt gevierd op kerstavond. Kerstavond is de avond van 24 december en/of de nacht die erop volgt. Doorgaans worden er voor de dienst/mis speciale zangkoren uitgenodigd om kerstliederen te zingen. De laatste decennia zijn in grote evangelische  kerken de Kerstnachtdiensten/Kerstnachtmissen uitgegroeid tot enorme happenings die veel weg hebben van theaterproducties. Voor veel religieuze mensen is Kerstnachtdienst/Kerstnachtmis belangrijk; óók als zij op vakantie zijn!

Kerstboom

Veel Nederlanders kopen in december een kerstboom: een echte of een namaak boom. Alleen al het versieren van een kerstboom is een leuk klusje! Het mooiste is uiteraard om een echte kerstboom in huis te halen; alleen al voor de geur is dat al een feestje! Als je in een natuurhuisje zit, is de kans levensgroot aanwezig dat je omringd bent met oneindig veel bomen. De verleiding is dan levensgroot om dan een boompje om te kappen om deze vervolgens in het vakantiewoninkje te plaatsen, maar dat is uiteraard niet de bedoeling. Gedurende de feestmaand zijn er op vrijwel iedere hoek van de straat kerstboomverkopers te vinden waar je dennenbomen kunt kopen in allerlei soorten en maten!

Kerstcadeau

Traditiegetrouw zijn wij in Nederland gewend om met Sinterklaas elkaar cadeaus te geven, maar er vindt langzamerhand een verandering plaats. Steeds meer mensen geven elkaar cadeaus gedurende de kerstdagen. Op de kieper beschouwd is dit komen overwaaien uit de Amerika. Uiteraard is het waanzinnig leuk om tijdens de kerstdagen in een natuurhuisje elkaar te verrassen met mooie kerstcadeautjes!

Kerstdiner

Als je aan de kerstdagen denkt, denk je uiteraard ook aan eten. Heel veel eten en heel lekker eten. In principe zijn er twee opties: of je gaat uiteten of je gaat zelf koken. Als je naar de Nederlandse situatie kijkt, zie je dat het op en neer golft. Er zijn jaren dat de Nederlanders massaal met de feestdagen gaan uiteten, maar er zijn ook periodes dat men ervoor kiest om zelf het kerstmaaltje in elkaar te draaien. In dat laatste geval neemt vaak ieder lid van de familie een gang voor zijn of haar rekening. In de meeste Angelsaksische landen staat met de kerst kalkoen op het menu, maar in Nederland is dat niet aan de orde! Nederlanders gaan met de kerst massaal gourmetten. Waarschijnlijk stamt dit gebruik nog uit de tijd van Nederlands-Indië. Daar was het al lang de traditie om kleine gerechtjes te maken in kleine pannetjes. Als je de keuze maakt om tijdens de feestdagen in een restaurant te gaan eten, moet je ruim van tevoren reserveren. Als je met de kerstdagen een natuurhuisje viert, heb je uiteraard ook de keuze om in het vakantiehuisje het kerstdiner te nuttigen of om in een restaurant te gaan eten.

Eerste Kerstdag

In Nederland vieren wij Eerste en Tweede Kerstdag. Dat fenomeen bestaat niet in alle landen van de wereld. Als je bijvoorbeeld naar Duitsland kijkt, zie je dat daar het Kerstavond de belangrijkste avond van het Kerstfeest is. Dat is ook de avond dat de Duitsers elkaar cadeautjes geeft. In Nederland viert men Eerste Kerstdag doorgaans met de familie. Hoogtepunt van de dag is het eerder besproken Kerstdiner, daarnaast wordt er veel gewandeld. Tegen dat licht is het natuurlijk fantastisch om Kerst te vieren in een natuurhuisje; je zit midden in de natuur waarin je fantastische wandelingen kunt maken.

Tweede Kerstdag

Op Tweede Kerstdag gaan Nederlanders massaal de hort. Woonboulevards doen dan gouden zaken; zij worden overspoeld door half Nederland. Maar ook hier zie je grote verschillen met het buitenland. Zo bezoeken de Britten het liefst sportwedstrijden gedurende ‘Boxing Day’. Staan de grote sportcompetities (voetbal, et cetera) in Nederland stil, in het Verenigd Koninkrijk staan er gewoon voetbalwedstrijden op het programma tijdens Tweede Kerstdag!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.