Skip to main content

De Veluwe is verreweg het grootste én mooiste natuurgebied van Nederland. Het is niet voor niets dat veel mensen op de Veluwe vakantievieren in een natuurhuisje: dichterbij de natuur kun je niet komen. De Veluwe heeft een oppervlakte van 100.000 hectare en wordt bevolkt door ongeveer 13.000 mensen. Deze mensen wonen in een paar kleine dorpjes die in het natuurgebied liggen. Daarmee is de Veluwe één van de dunstbevolkte gebieden van ons land.

Wél wordt de Veluwe jaarlijks bezocht door meer dan twee miljoen toeristen. Een deel van deze bezoekers overnacht óók op de Veluwe. In het bosrijke gebied zijn tal van hotels, campings, vakantieparken, vakantiehuisjes, vakantie-appartementen en natuurhuisjes gesitueerd om al deze belangstellenden een slaapplek én fraaie vakantie aan te bieden. Wij hebben de 5 mooiste natuurhuisjes die je op de Veluwe kunt huren op een rijtje gezet.

Lees ook: 5x mooie vakantiehuisjes in het bos!

1. Natuurhuisje op de Veluwe in Hoog Soeren

Dit natuurhuisje ligt op de Veluwe in het plaatsje Hoog Soeren. Hoog Soeren behoort tot de gemeente Apeldoorn. Het natuurhuisje telt vier slaapkamers en is geschikt voor maximaal vier personen. Het vrijstaande vakantiehuis heeft een rieten dak, grote tuin en mooi terras. Het natuurhuisje bevindt zich op Kroondomein het Loo. Het genoemde Kroondomein is het grootste landgoed van Nederland en één van de mooiste delen van de Veluwe.

Natuurhuisje op de Veluwe

Natuurhuisje op de Veluwe in Hoog Soeren

Leuk feitje! Het grootste deel van de toeristen dat deelneemt aan een Afrikaanse safari wapent zich met een verrekijker en fototoestel om de zogenaamde ‘big five’ te spotten en vast te leggen op de gevoelige plaat. Het is natuurlijk fantastisch om het thuisfront jaloers te maken met kiekjes van vrolijke olifanten, dreigende leeuwen, robuuste neushoorns, kolossale buffels en gestroomlijnde luipaarden. Maar óók de Veluwe heeft zijn eigen ‘grote vijf’ waarop ‘gejaagd’ kan worden. Het grootste natuurgebied van Nederland is namelijk de leefomgeving van edelherten, damherten, reeën, wilde zwijnen en moeflons: één voor één iconische diersoorten!

2. Natuurhuisje huren op de Veluwe in Uddel

Dit natuurhuisje ligt op de Veluwe, in Gelderland, in het dorpje Uddel. Uddel behoort tot de gemeente Apeldoorn. Het natuurhuisje telt 2 slaapkamers en is geschikt voor hoogstens 4 personen. Doordat het boshuisje over een airconditioning beschikt, is het er altijd prettig vertoeven. Op steenworp afstand van dit natuurhuisje bevindt zich National Park De Hoge Veluwe: het epische centrum van de Veluwe. National Park De Hoge Veluwe is niet alleen voor natuurliefhebbers een waar mekka, ook kunstbewonderaars komen er aan hun trekken in het daar gevestigde Kröller-Müller Museum. Dit wereldberoemde museum bezit de op een na grootste collectie van Vincent van Gogh.

Natuurhuisje op de Veluwe in Uddel

Natuurhuisje op de Veluwe in Uddel

Interessant weetje! Na een afwezigheid van ruim twee eeuwen maakte de wolf in 2015 zijn rentree op de Veluwe. Inmiddels leven er zo’n twintig exemplaren van deze machtige diersoort in het uitgestrekte natuurgebied. Wolven bivakkeren aan de top van de voedselketen en zorgen daarmee voor een vitaal ecosysteem. De kans dat je een wolf op de Veluwe spot is overigens bijzonder klein: het zijn uiterst sluwe en intelligente beesten die iedere vorm van contact met mensen vermijden!

3. Glamping in luxe tent op de Veluwe in Elspeet

Deze luxe glampingtent staat op de Veluwe in het plaatsje Elspeet. Elspeet behoort tot de gemeente Nunspeet. De tent telt één slaapgedeelte en is geschikt voor maximaal twee personen. Kamperen (glamperen) midden in het bos is uiteraard een waanzinnige ervaring waarbij alle zintuigen voortdurend geprikkeld worden. Snuif de frisse geur van mossen en bladeren maar eens op of luister aandachtig naar het gezang, getetter en gefluit van vogels.

Luxe glampingtent op de veluwe

Luxe glampingtent op de Veluwe in Elspeet

Leuk feitje! Als brandweerlieden een onfortuinlijke kat uit de top van een douglasspar van Kroondomein het Loo op de Veluwe willen redden, moeten ze wél met een ladder van meer dan 50 meter komen aanzetten. Dat is namelijk de hoogte die deze Nederlandse woudreus met gemak kan bereiken. De Veluwse douglassparren zijn daarmee de hoogste bomen van ons land. Katten in de Amerikaanse staat Californië kunnen het nog veel bonter maken. Als zij op rooftocht gaan in de kustmammoetbomen aldaar, kunnen ze doorklimmen naar toppen die zich op meer dan 120 meter hoogte bevinden. Daarmee zijn kustmammoetbomen de hoogste bomen ter wereld!

4. Natuurhuisje op de Veluwe in Garderen

Dit natuurhuisje ligt op de Veluwe, in Gelderland, in het dorpje Garderen. Garderen behoort tot de gemeente Barneveld. Het natuurhuisje telt 2 slaapkamers, is geschikt voor hoogstens 2 personen en wordt bij de beoordelingen van eerdere huurders als ‘buitengewoon’ gereviewd; hetgeen een puike prestatie is. Dit vrijstaande boshuisje vormt bovendien de ideale uitvalsbasis om de Veluwe al wandelend of fietsend te gaan verkennen.

Natuurhuisje op de Veluwe Garderen

Natuurhuisje op de Veluwe in Garderen

Interessant weetje! Tijdens een goed seizoen zwelt de populatie wilde zwijnen op de Veluwe aan tot 10.000 stuks waarna het jagersgilde dit aantal binnen zes maanden terugschiet naar 1.350 exemplaren. De hoeveelheid eikels en beukennootjes dat uit de bomen regent, is bepalend of het een goed of slecht zwijnjaar wordt. Als het voorjaar niet te koud en de zomer niet te nat is, hangt er tijdens de herfst zo’n 5 miljoen kilogram eikels en beukennootjes aan de Veluwse bomen: een oneindig buffet voor de hongerige varkens. Lentevorst en zomerse hoospartijen daarentegen zorgen voor veel minder eikels en beukennootjes en daarmee honger én minder nakomelingen bij de zwijnen!

5. Natuurhuisje op de Veluwe in Ermelo

Dit vrijstaande natuurhuisje ligt op de Veluwe in het plaatsje Ermelo. Het vakantiehuisje telt één slaapkamer, is geschikt voor maximaal twee personen en heeft een mega-tuin van 1.700 m2. De huurders mogen de gewassen uit de moestuin en de vruchten van de fruitbomen zelf oogsten en opeten. Dit boshuisje bevindt zich zo diep in de natuur dat er regelmatig edelherten en ander groot wild aan voorbij stapt: uiteraard een waanzinnige ervaring.

Natuurhuisje op de Veluwe in Ermelo

Natuurhuisje op de Veluwe in Ermelo

Leuk feitje! De kans op het spotten van edelherten of damherten op de Veluwe is aanzienlijk. Deze kolossale hoefdieren bevolken namelijk met duizenden de bossen aldaar en komen zo nu en dan in het gezichtsveld van mensen terecht. Meer fortuin is nodig om vliegende herten in het natuurgebied in het vizier te krijgen. Deze mega-kevers, met op hertengewei gelijkende gigantische kaken, zijn namelijk uiterst zeldzaam. Een mannetjes vliegend hert kan een lichaamslengte van maar liefst 10 centimeter bereiken en is daarmee de grootste keversoort van de Veluwe, van Nederland én van Europa!

Geen blogs missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de mail in je inbox of spambox.

We sturen je geen spam! Lees ook ons privacybeleid.

Geen blogs missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de mail in je inbox of spambox.

We sturen je geen spam! Lees ook ons privacybeleid.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.