Overnachten in een bierbrouwerij is voor bierliefhebbers een geweldige ervaring. Brouwerijen zijn doorgaans eeuwenoud en worden gekenschetst door de unieke sfeer die er hangt. Een omgeving van koperen ketels, welriekende granen en uitnodigende bierproeflokalen. Gelukkig zijn er verschillende actieve brouwerijen die slaapmogelijkheden aanbieden.
Als je een bierbrouwerij bezocht hebt, kun je gefascineerd raken door het brouwproces. Tegenwoordig maken veel liefhebbers het gerstenat zelf met handige bierbrouwpakketten of volgen workshops om het brouwen te leren. Bierbrouwen kan uitgroeien tot een leuke hobby. Rondom het thema ‘bier’ is ontiegelijk veel te lezen en zijn oneindig veel spulletjes te verzamelen, maar bier is bovenal een lekker drankje!
Bierbrouwerijen waar je kunt slapen
In de Duitse plaats Hausen bevindt zich Brauereigasthof Stanglbräu. De brouwerij van dit familiepension dateert uit 1830 en brouwt het superlekkere Stanglbräu. Hausen ligt in het mooie Beieren.
In het Duitse dorpje Reichelshofen ligt Brauereigasthof Landwehr-Bräu. De brouwerij van dit 3-sterrenhotel stamt uit 1841 en maakt het heerlijke Landwehr-Bräu. Reichelshofen is in het schitterende Beieren gesitueerd, in het zuiden van Duitsland.
In de Duitse plaats Missen-Wilhams bevindt zich Brauereigasthof Schäffler. De brouwerij van dit 3-sterrenhotel dateert uit 1868 en brouwt het smakelijke Schäffler Bräu. Missen-Wilhams ligt in het prachtige Beieren.
In de Belgische stad Mechelen ligt Brouwerijhotel het Anker. De brouwerij van dit 3-sterrenhotel stamt uit 1872 en maakt verfrissend bier. De brouwerij is al vijf generaties in de familie. Het gebrouwen bier is van wereldfaam en wordt naar meer dan veertig landen geëxporteerd.
Bierbrouwpakketten
Het is natuurlijk fantastisch om een bierbrouwerij te bezoeken en te bekijken hoe bier wordt gemaakt. Het brouwen van bier is een echt ambacht. Toch kan tegenwoordig iedereen thuis op een eenvoudige manier zijn eigen bier brouwen met behulp van een bierbrouwpakket. Zo kun je met het Brew Monkey Basis IPA-bierbrouwpakket lekkere IPA-biertjes maken. Als je meer een liefhebber bent van wit bier, kun je beter kiezen voor het Brew Monkey Basis Blond-bierbrouwpakket. Sommige mensen vinden niets lekkerder dan triple-bier. Ook dit type bier kun je thuis zelf maken met het Brew Monkey Basis Tripel-bierbrouwpakket.
Alles-in-een brouwsystemen
Als je eenmaal het brouwvirus flink hebt te pakken, kun je het professioneler gaan aanpakken. Met een alles-in-een brouwsysteem kun je thuis zeer hoogwaardige biertjes maken. Feitelijk ben je dan eigenaar van een soort mini-brouwerij; hoe leuk is dat! De Brew Monk, Brew Monk Titan en de Brew Monk Magnus zijn veelverkochte electrische brouwketels.
Workshops en cursussen bierbrouwen
Mensen die zich meer willen verdiepen in het brouwen van bier kunnen een webshop of cursus volgen om daarmee hun kennis en kunde te vergroten. Als je zelf een bierrecept wil maken, is de workshop creëren van een eigen bierrecept een leuke optie. Als beginnend brouwer kun je de workshop bierbrouwen voor beginners volgen. Voor bierbrouwers die al wat meer brouwkennis hebben, is de workshop bierbrouwen voor gevorderden meer voor de hand liggend. Iedereen die de ambitie heeft om een eigen brouwerij te starten, kan deelnemen aan de workshop start je eigen brouwerij.
Boeken over bier
Dat bier een geliefd onderwerp is om over te schrijven, blijkt wel uit de gigantische hoeveelheid boeken die over bier zijn te verkrijgen. Alle denkbare aspecten van bier zijn ondertussen beschreven in honderden boeken. Uiteraard zitten daar pareltjes bij zoals:
Bierwijzer, van Marco Philipsen & Rick Kempen
De bierrevolutie van Edo Dijksterhuis
De Wereldatlas bier van Tim Webb & Stephen Baumont
Vanzelfsprekend zijn er ook veel boeken geschreven over het brouwen van bier waarbij How to Brew van John J. Palmer de absolute bestseller is.
Biertaps
Wat is er nou leuker om thuis zelf een lekker biertje te tappen. Met een thuistap kun je alle denkbare pilsjes of speciale biertjes tappen. Bier uit een tap geeft een hele andere sfeer en beleving dan bier uit een flesje of blikje. Met de H. Koenig BW1778-biertap tap je niet alleen de lekkerste biertjes, door het prachtige design is het ook een sierraad voor in huis.
De KRUPS bierbrouwer VB700E00 heeft ook een mooi ontwerp en staat garant voor lekker gekoeld tapbier.
Wie niet onderdoet voor bovengenoemde biertaps, is de Bomann BZ 6029 CB-biertap. Met deze thuistap kan het bierfeest in huiselijke kring beginnen.
Bierglazen
Bierglazen heb je in allerlei soorten en maten. Bij ieder biermerk en bij iedere biersoort hoort een bepaald soort glas waarbij het bier het beste tot zijn recht komt. Sommige bierglazen hebben in de loop van tijd een iconische status verworven zoals Oktoberfest bierpullen, Bierlaarzen, en La Chouffe bierglazen.
Om op bierproeverijen verschillende biersoorten eerlijk te kunnen vergelijken, wordt daar gebruikgemaakt van een gestandaardiseerd proefglas. Een standaard bierglas in Nederland bevat 1/4 liter bier. Zo’n glas mag niet in de schaduw staan van het grootste bierglas ter wereld. Zeven Finse glasblazers bliezen in 2001 in één uur tijd tijd een bierglas met een inhoud van maar liefst 125 liter bij elkaar. Om dit Scandinavische gigaglas met bier te vullen, zijn meer dan 18 kratten bier nodig!
Bierviltjes
Naast het feit dat bierviltjes een belangrijke praktische waarde vertegenwoordigen, het voorkomt dat tafels beschadigd raken door gemorst bier, zijn bierviltjes voor sommige mensen interessante verzamelobjecten. Fanatieke verzamelaars bezitten doorgaans tienduizenden exemplaren. Het leeuwendeel van de bierviltjes is bedrukt met het logo van een biermerk. De meestvoorkomende bierviltjes in Nederland zijn die van Grolsch, Heineken en Amstel.
Biergadgets
Sommige bierliefhebbers zijn dol op biergadgets. Zo is de Bierhelm een echte klassieker. Met een bierhelm heb je je handen vrij, terwijl je constant bier kunt tanken uit twee bierblikjes die aan de helm vastgeklikt zitten.
En wat te denken van de Burk Beer Bong. Deze bierslang mag niet ontbreken op feestjes en festivals.
De MikaMax Beer Belt is ook zo’n bier-hebbedingetje. Met deze bierhouderriem kun je namelijk zes blikjes meedragen en hoef je niet bevreesd te zijn snel droog te komen staan.
Spectaculaire feiten en wetenswaardigheden over bier!
De gemiddelde Nederlander drinkt 83 liter bier per jaar. Tsjechen hebben daar bij lange na niet genoeg aan. De inwoners van dit voormalige Oostblokland tanken per hoofd van de bevolking jaarlijks 150 liter bier. Daarmee voeren de Tsjechen de lijst aan van meestbierdrinkende natie!
Met een marktaandeel van 32% is AB Inbev het grootste bierconcern ter wereld. Uit de brouwketels van deze Belgische biergigant stroomt jaarlijks 613 miljoen hectoliter bier. Met een jaarlijkse bierproductie van 218 miljoen hectoliter en marktaandeel van 12% staat Neerlands trots Heineken op de tweede plaats. De derde plek van dit brouwlijstje wordt gecompleteerd door CR Beer. Jaarlijks produceert deze Chinese megabrouwer 126 miljoen hectoliter bier hetgeen goed is voor een marktaandeel van 7%!
De populariteit van alcoholvrij bier heeft de laatste tijd een enorme vlucht genomen. Vroeger was je een loser als je bier naar binnen klokte dat gevrijwaard was van het dronkenmakende stofje. Tegenwoordig bevat één op de tien biertjes al geen druppel alcohol meer. De verwachting is zelfs dat dit percentage fors gaat toenemen. De belangrijkste reden is dat de smaak van alcoholvrij bier nauwelijks meer is te onderscheiden valt van die van regulier bier. Dankzij baanbrekend onderzoek uit 2021 aan de TU Delft komen we langzaam op het punt aan dat er totaal geen smaakverschillen meer zijn op te tekenen tussen bier met alcohol en bier zonder alcohol. De Willy Wortels van de genoemde technische universiteit vonden namelijk een methode uit om de niet-aangename wortsmaak uit alcoholvrij bier te filteren!
België is een echt bierland. Het heerlijke goedje wordt er massaal gebrouwen en gedronken. Het absolute pronkbiertje van onze zuiderburen is Westvleteren. Dit trappistenbier van de monniken van de Sint-Sixtusabdij van Westvleteren wordt vaak verkozen tot het lekkerste bier van de wereld. De monniken brouwen jaarlijks een beperkte hoeveelheid bier, maar de vraag is enorm. Omdat het bier alleen op bepaalde dagen is te verkrijgen bij de abdij, ontstaan er dan gigantisch files bij de abdijpoort. Mensen worden letterlijk dronken van geluk als ze een paar flesjes Trappist Westvleteren hebben kunnen bemachtigen!
De geschiedenis van bier
Bier wordt al duizenden jaren door mensen gebrouwen en gedronken. Er zijn zelfs recepten uit die tijd bewaard gebleven. Bij de oude Egyptenaren was bier een zeer geliefd drankje. Dit in tegenstelling tot de Romeinen: zij vonden bier een inferieur goedje, zij prevaleerden wijn. Nog steeds denken veel mensen dat het drinken van wijn beschaafder is dan het drinken van bier. Tijdens de middeleeuwen speelde bier een belangrijke rol. Dat was de tijd dat het drinkwater sterk verontreinigd was en mensen beter bier konden drinken; bier werd namelijk tijdens de bereiding gekookt en gefilterd. Gedurende de middeleeuwen werd het bier gebrouwen bij de mensen thuis en door paters in kloosters en abdijen. De eerste brouwerijen werden tijdens de middeleeuwen in Duitsland geopend; niet veel later ook in Nederland en België.
Oudste bierbrouwerij
Vroeger werden bierbrouwerijen gebouwd in de buurt van een geschikte waterbron. Met dit water kon dan het bier worden gebrouwen. Heden ten dage wordt gewoon leidingwater gebruikt voor het maken van bier. De Bayerische Staatbrauerei Weihenstephan te Freising te Duitsland is de oudste brouwerij ter wereld. Deze bierbrouwerij dateert uit 1040. Tien jaar later zag de oudste kloosterbrouwerij ter wereld het levenslicht: de abdij van Weltenburg te Duitsland. België is een echt bierland. Rond 1900 telde België een kleine 4.000 brouwerijen: heden ten dage zijn dat er ongeveer 400. In Nederland zijn er op dit moment ruim 850 brouwerijen actief. De Brand Bierbrouwerij is de oudste brouwerij van Nederland. Deze nostalgische brouwerij bevindt zich in het Zuid-Limburgse plaatsje Wijle.
Rondleiding bierbrouwerij
Veel bierbrouwerijen verzorgen rondleidingen. Tijdens deze excursies kun je alle onderdelen van de brouwerij bekijken en wordt uitgelegd wat de techniek van het bierbrouwen behelst. Uiteraard heeft iedere brouwerij een proeflokaal en kunnen de gebrouwen biertjes geproefd worden.
Suikervergisting
De vergisting van suikers speelt een centrale rol bij de productie van alcoholische dranken, waaronder bier. Bij dit proces zijn gisten absoluut noodzakelijk. Gisten zijn eencellige organismen die in staat zijn om suikers om te zetten in alcohol en koolzuur. Als je wijn of appelcider wil maken, moet je druiven of appels vergisten. Helaas bevat graan van nature weinig suikers; derhalve moet gerst eerst tot het suikerrijke wort verwerkt worden. Naast gerst zijn er verschillende andere graansoorten waar bier van gebrouwen kan worden. Dan moet je denken aan tarwe, maïs, rijst, sorghum, spelt en boekweit.
Bier rangschikken
Bier bestaat slechts uit vier natuurlijke ingrediënten: water, graan, hop en gist. Met deze grondstoffen zijn oneindig veel verschillende biersoorten te brouwen. Deze zijn op verschillende manieren te rangschikken. Je kunt rangschikken naar gisting, graansoort, regio van oorsprong, brouwer, kleur, bitterheidsgraad, alcoholgehalte, smaak en bijzonderheden. Genoemde categorieën zijn vervolgens weer te verdelen in ondercategorieën. Zo heb je binnen gisting vier verschillende groepen: laaggegiste bieren (ondergistende bieren), hooggegiste bieren (bovengistende bieren), spontaan gegiste bieren en gemengde gisting.
Bierfestivals
In Nederland worden jaarlijks talloze bierfestivals georganiseerd met tienduizenden liefhebbers. Voor het grootste bierfestijn ter wereld moet je in het zuiden van Duitsland zijn. Sinds 1810 wordt in München ieder jaar in september en oktober het Oktoberfest gehouden. Het Oktoberfest wordt jaarlijks bezocht door meer dan vijf miljoen mensen die gezamenlijk zevenenhalf miljoen liter bier wegtikken. De totale bieromzet tijdens dit giga-evenement overstijgt de honderdmiljoen euro. Het Oktoberfest is van grote economische betekenis voor de regio van München. Men schat dat er gedurende het festival meer dan één miljard euro wordt omgezet. Dan moet je niet alleen denken aan de verkoop van oneindig veel sprankelend bier en gegrilde haantjes, maar ook aan overnachtingen. Vanuit Nederland worden er ieder jaar busreizen georganiseerd naar het Oktoberfest.
Bierreizen
Mensen die meerdere brouwerijen, biercafés en gespecialiseerde bierrestaurants willen bezoeken, kunnen kiezen voor een bierreis. Het is natuurlijk fantastisch om met geestverwanten op vakantie te gaan en samen de wereld van het bier te ontdekken. Met name in bierland België worden veel biertrips georganiseerd.