Skip to main content

Zoek je een dijkhuisje waar je kunt slapen? Lees dan snel verder. Nederland is rijk aan dijkhuisjes waar je kunt genieten van een bijzondere overnachting. Deze dijkhuisjes bevinden zich langs dijken buiten de bebouwde kom. Het biedt je de mogelijkheid om te genieten in een rustige en natuurrijke omgeving.

In deze blog ontdek je 10 dijkhuisjes waar je kunt overnachten.

1. Dijkhuisje in Zeeland

Overnachten in een dijkhuisje in Zeeland? Dat kan in dit oude dijkhuisje, net buiten de bebouwde kom van het Zeeuwse plaatsje Schoondijke. Het bijzondere huisje telt twee slaapkamers en biedt ruimte aan vier personen. Het is een ideale plek om tot rust te komen.

Dijkhuisje in Zeeland

Dijkhuisje in Schoondijke. Foto: natuurhuisje.nl

Dijkhuisjes, vaak gelegen langs waterkanten of aan de kust, zijn kenmerkende huisjes in het Nederlandse landschap. Deze bijzondere woningen zijn gebouwd op dijken om bescherming te bieden tegen overstromingen en de bewoners een prachtig uitzicht te bieden op het omringende waterlandschap.

2. Dijkhuisje met jacuzzi en sauna

Dit authentieke dijkhuisje nabij het Gelderse plaatsje Dreumel is een lust voor het oog. Het bijzondere vakantiehuisje heeft een uiterst sfeervol interieur met stenen plavuizen en een vrijstaande houtkachel. Als klap op de vuurpijl beschikt het huisje over een jacuzzi en sauna.

Dijkhuisje in Dreumel

Dijkhuisje met jacuzzi in Dreumel. Foto: vipio.com

De locatie van dijkhuisjes was strategisch gekozen, omdat het de bewakers in staat stelde om de conditie van de dijken nauwlettend in de gaten te houden en snel te reageren in geval van problemen zoals een dijkdoorbraak. Vaak waren deze huisjes eenvoudig van structuur; gebouwd met lokale materialen zoals baksteen en hout.

3. Dijksuite in Zeeland

Deze dijksuite in Zeeland is onlangs uitgeroepen tot de meest bijzondere accommodatie van Nederland. De unieke accommodatie beschikt over twee slaapkamers en biedt ruimte aan vier gasten. Het ecoverblijf is uitgerust met zonnepanelen en is onder andere gebouwd met gerecycled hout.

Dijksuite op Camping de Paardekreek

Dijksuites in Zeeland. Foto: ardoer.com

Dijkhuisjes hebben een bijzondere aantrekkingskracht op veel mensen. Hun ligging langs dijken, vaak met uitzicht op waterwegen, rivieren of kanalen, draagt bij aan een idyllische en rustige levensstijl. De architectuur van dijkhuisjes is karakteristiek, met kenmerken zoals houten balken, bakstenen muren en schuine daken.

4. Authentiek dijkhuisje in Zeeland

Ben je op zoek naar een bijzondere accommodatie in Zeeland? Reserveer dan dit authentieke dijkhuisje in Zeeuws-Vlaanderen. Het oude dijkhuisje is een van de oudste dijkhuisjes van Zeeland, is volledig gerenoveerd en staat garant voor een onvergetelijke vakantietijd. Mensen die rust en privacy zoeken, kunnen het niet beter treffen.

Dijkhuisje in Walsoorden

Dijkhuisje in Zeeuws-Vlaanderen. Foto: natuurhuisje.nl

Hoewel dijkhuisjes traditioneel waren gebouwd voor functionele doeleinden, zijn veel ervan gerenoveerd en gemoderniseerd om te voldoen aan de hedendaagse woonstandaarden. Toch proberen eigenaars vaak de historische kenmerken en charme van deze woningen te behouden. Het is bijzonder en uniek om in een dijkhuisje te wonen.

5. Nostalgisch dijkhuisje in Zeeland

Voor mensen die even willen ontsnappen aan de dagelijkse drukte en sleur, is een verblijf in dit nostalgische dijkhuisje letterlijk een verademing. Ga maar na: het huisje maakt onderdeel uit van vijfendertig dijkhuisjes van het Zeeuwe lintdorpje Stroodorp. Deze dijkhuisje vormen pareltjes in het typische polderlandschap van Zeeland.

Dijkhuisje in Kamperland

Dijkhuisje in Stroodorp. Foto: natuurhuisje.nl

Dijkhuisjes hebben een kenmerkende architectuur die is afgestemd op de omgeving waarin ze zich bevinden. De steile daken helpen om regenwater snel af te voeren, wat essentieel is in gebieden die gevoelig zijn voor overstromingen. Kleine ramen helpen bij het verminderen van de druk van harde wind op de structuur van het huis.

6. Dijkhuisje aan de Westerschelde

Aan de zeedijk van de Westerschelde in Zeeland kun je dit 7-persoons dijkhuisje huren. Dat is ’s ochtends wakker worden langs de machtige Westerschelde die door het Zeeuwse oerlandschap stroomt. Het behoeft geen betoog dat dit het walhalla is voor mensen die natuur, rust en privacy omarmen.

Dijkhuisje Westerschelde

7-persoons dijkhuisje. Foto: natuurhuisje.nl

Vanwege de populariteit van dijkhuisjes als vakantieverblijven of tweede woningen, zijn er in sommige regio’s speciale dijkhuizenroutes opgezet. Deze routes bieden toeristen de mogelijkheid om langs pittoreske dijkhuisjes te wandelen en meer te leren over hun geschiedenis, architectuur en functie.

7. Dijkhuisje in Friesland

Friesland is de meest waterrijke provincie van Nederland. Een provincie met oneindig veel meren, kanalen en sloten. Bovendien heeft het een lange kustlijn met de Waddenzee. Dat Friesland over veel dijken en dijkhuisjes beschikt zal niemand verbazen. Dit sfeervolle dijkhuisje is daar een voorbeeld van; ga er overnachten en geniet.

Lees ook: 10x vakantieparken aan de Friese meren

Dijkhuisje in Friesland

Dijkhuisje in Friesland. Foto: natuurhuisje.nl

Dijkhuisjes zijn vaak gelegen in schilderachtige dorpen en stadjes langs rivieren, meren of de kust. Deze locaties bieden bewoners niet alleen een prachtige omgeving om in te wonen, maar ook gemakkelijke toegang tot watergerelateerde activiteiten zoals varen, vissen en zwemmen.

8. Dijkwoning in Zeeland

Sommige vakantiehuisjes naderen bijna de perfectie. Dat zou je kunnen zeggen van deze dijkwoning in het buitengebied van het Zeeuwse plaatsje IJzendijke. De dijkwoning is uitstekend onderhouden, stijlvol ingericht en bevindt zich op een betoverende plek in een polder in Zeeland.

Dijkhuisje in IJzendijke, Zeeland

Dijkhuisje in IJzendijke. Foto: natuurhuisje.nl

Het leven in een dijkhuisje kan uitdagend zijn vanwege de constante dreiging van overstromingen. Hoewel moderne dijken en waterbeheersingssystemen de risico’s hebben verminderd, moeten bewoners nog steeds alert blijven en zich voorbereiden op mogelijke overstromingen, vooral tijdens periodes van zware regenval.

9. Knus dijkhuisje in Zeeland

Knus, lieflijk en schilderachtig. Dat zijn de woorden die uitstekend passen bij dit dijkhuisje in het karakteristieke polderlandschap van Zeeland. Het 4-persoons vakantiehuisje bevindt zich in de ‘middle of nowhere’ en is een droom voor mensen die tot rust willen komen in een groene omgeving.

Lees ook: 10x huisje in the middle of nowhere in Drenthe!

Dijkhuisje in Hoofdplaat

Afgelegen dijkhuisje in Zeeland. Foto: natuurhuisje.nl

Bekende kunstwerken en literaire werken die geïnspireerd zijn door dijkhuisjes en hun omgeving zijn talrijk, en ze variëren van impressionistische schilderijen tot poëzie en romans. Het zijn vaak de subtiele details van het dagelijkse leven in deze idyllische omgeving die de verbeelding van creatieve geesten prikkelen en resulteren in tijdloze kunstwerken en literaire meesterwerken.

10. Dijkhuisje nabij natuurgebied

Nabij natuurgebied Eilandspolder kun je slapen in dit 2-persoons dijkhuisje. Het vakantiehuisje is een gezellig onderkomen voor een vakantie in een groene omgeving. Trek je wandelschoenen aan en ga op avontuur. Fietsen is ook een uitstekende optie: Amsterdam en het Noordzeestrand zijn gemakkelijk en snel te bereiken.

Dijkhuisje in Grootschermer

2-persoons dijkhuisje in Noord-Holland. Foto: natuurhuisje.nl

In sommige gevallen worden dijkhuisjes gebruikt als culturele centra of musea, waar bezoekers meer kunnen leren over de geschiedenis van dijken en de rol van dijkhuisjes in de Nederlandse cultuur en samenleving. Deze instellingen spelen een belangrijke rol bij het behoud van het erfgoed en het delen van kennis over dit unieke aspect van de Nederlandse geschiedenis.

Meer bijzondere vakantiehuisjes bekijken?

Lees dan ook deze blogs:

Geen blogs missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de mail in je inbox of spambox.

We sturen je geen spam! Lees ook ons privacybeleid.

Geen blogs missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de mail in je inbox of spambox.

We sturen je geen spam! Lees ook ons privacybeleid.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.