Skip to main content

De eerste uitdaging is om over een hek van drie meter te klimmen. Voor een atletisch gebouwde man mag dat geen probleem zijn; met een beetje kunst- en vliegwerk komt hij daar wel overheen. Maar dit is geen normale omheining. De kruin van het hek bestaat uit een betonnen rand die is ingelegd met puntige glasscherven en is daarnaast overspannen met vlijmscherp prikkeldraad. Prikkeldraad dat bovendien fungeert als schrikdraad. Schrikdaad waar stroom doorheen kolkt met een spanning van 7.000 volt! Dat is wel even schrikken als je daar een opdoffer van krijgt!

Is hij eenmaal aan de andere kant van het hek, volgt een nieuwe beproeving. Daar wordt de insluiper niet verwelkomt door kwispelende honden, maar staan blaffende viervoeters met ontblote tanden op hem te wachten. Mensen schieten in zo’n bedreigende situatie abrupt in de vecht-vlucht-verstijfreactie. Laten we deze drie opties even onder de loep nemen.

Het gevecht aangaan met een waakhond is een kansloze zaak. Sommige honden genereren een bijtkracht van meer dan 1.000 kilogram per vierkante centimeter. Dit is voldoende om botten volledig te verbrijzelen. Vluchten is ook geen mogelijkheid; hij heeft net met veel pijn en moeite een hoog hekwerk geslecht. Als de insluiper de omgekeerde route volgt, hangt de ziedende kuitenhapper gegarandeerd aan zijn broekspijpen!

Niet meer verroeren is de laatste optie; je opstellen als een dood vogeltje dus. Dan is het even de vraag wat de hond gaat doen. Er kan een status quo ontstaan waarin niets gebeurt; dan heb je geluk. Maar het beest kan ook vol in de aanval schieten. Wellicht heeft de boef voorzorgsmaatregelen genomen; is hij een getrainde hondenfluisteraar; kan hij hondengedrag imiteren en daarmee het gevaar afwenden. Beter nog heeft hij een ultrasoon hondenfluitje meegenomen. Als Pluto daarmee wordt geconfronteerd, maakt hij direct rechtsomkeert.

De huisvredebreukpleger zal er weinig mee geholpen zijn dat de waakhond zijn biezen pakt, ondertussen zijn namelijk zijn verrichtingen door een dozijn beveiligingscamera’s waargenomen en hoort hij in de verte al de loeiende sirenes van de sterke arm aanstormen …

Het moge duidelijk zijn: sommige mensen maken van hun huizen onneembare bastions; hedendaagse forten uitgerust met alle denkbare beveiligingsmiddelen: conventioneel en hightech! Vroeger werden er uiteraard geen hightech middelen ingezet om te voorkomen dat forten werden belegerd. Toen stonden ridders met kruisbogen klaar om de vijanden te beschieten. Wisten de rivalen ondanks het sperrevuur aan pijlen de muren van het fort te bereiken, werden ze ‘gedoucht’ met hete teer die vanaf grote hoogte uit op hen neerdaalden.

Het is interessant om forten te bezoeken; je wordt even teruggeworpen in tijd. De verste terugwerping in fort-tijd vindt plaats in Zeeland. Daar bevindt zich namelijk het oudste fort van Nederland: Fort Rammekens. Rammekens werd driehonderdvijfig jaar geleden gebouwd met als doel om de drukke scheepvaartroutes naar Middelburg te beschermen en controleren.

Forten van een minder hoge leeftijd zijn onder andere de zesenveertig forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Deze fortificaties speelden een sleutelrol bij een uitermate ingenieus verdedigingssysteem waarbij een groot deel van ons land onder water gezet kon worden, waardoor de vijand niet verder kon oprukken. Deze zogenaamde strategische inundatie verloor zijn effectiviteit met de opkomst van (militaire) vliegtuigen. Vliegmachines laten ze namelijk niet door waterbarrières tegenhouden.

Overnachten in een fort

Het is niet alleen interessant om forten te bezichtigen, het is nog veel leuker om er te overnachten! En dát is tegenwoordig mogelijk! Oók in sommige forten van Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het is zeer avontuurlijk en bijzonder om in een fort vakantie te vieren!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.