Skip to main content

In Nederland zijn talrijke forten gebouwd. Helaas zijn er veel forten verloren gegaan en afgebroken, maar gelukkig zijn ze niet allemaal verdwenen. Uiteraard hebben de forten hun oorspronkelijke functie verloren en dienen nu een ander doel. In sommige forten kun je overnachten. Het is heel spannend en avontuurlijk om in een fort te slapen.

Wij hebben een selectie gemaakt van 10 forten waar je kunt overnachten!

1. Overnachten in een fort in Gelderland

In het Gelderse plaatsje Vuren kun je overnachten in dit historische fort. Fort Vuren is meer dan 200 jaar oud en maakte ooit onderdeel uit van Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het fort ligt aan de uiterwaarden van de rivier de Waal. In Fort Vuren is een kamer te huur die geschikt is voor acht personen.

Lees ook: 10x vakantiehuisje huren aan de Waal!

Fort Vuren aan de Waal

Fort Vuren aan de Waal. Foto: vipio.com

Forten werden voornamelijk gebouwd om steden en andere belangrijke locaties te beschermen tegen indringers en vijanden. Dit gebeurde vooral in tijden van oorlog en conflicten. Forten waren een belangrijk onderdeel van de militaire strategie en werden vaak gebouwd op strategische locaties om een zo groot mogelijk gebied te kunnen controleren.

2. Wellness en overnachten in een fort

In het Noord-Hollandse dorpje Zuidoostbeemster kun je overnachten in Fort Resort Beemster. In het historische fort bevinden zich een hotel en restaurant. Daarnaast zijn er enorm veel wellness-faciliteiten aanwezig. Dan moet je denken aan baden en sauna’s. Bovendien worden er verschillende behandelingen aangeboden zoals massage, peeling, lichaamspakking, Hamam en voetbehandelingen.

Fort Beemster

Fort Resort Beemster. Foto: booking.com

In Nederland zijn nog steeds veel oude forten te vinden en sommige worden gebruikt als musea, zoals Fort Pannerden en Fort bij Vechten. Fort Pannerden is een 19de eeuws fort gelegen aan de rivier de Waal in de gemeente Lingewaard. Het fort is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, een verdedigingslinie die gebouwd werd tussen 1815 en 1940.

3. Slapen in een bunker

Forten en bunkers zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Veel forten bevatten bunkers. Als je wil slapen in een bunker, is deze bunker in Hoek van Holland een uitstekende keuze. De bunker werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetters gebouwd en is helemaal verbouwd tot een unieke accommodatie voor een onvergetelijke vakantie.

Bunker in Zuid-Holland

Bunker in Hoek van Holland. Foto: natuurhuisje.nl

De oudste bekende forten stammen uit de bronstijd en werden voornamelijk gebouwd door de Myceners, een oude Griekse beschaving. Deze forten waren gebouwd van steen en waren bedoeld om de stad en de bevolking te beschermen tegen invallen van buitenaf. Tijdens de bronstijd werd vuursteen geleidelijk vervangen door brons voor het maken van gereedschap, sierraden en wapens.

4. Overnachten in een fortwachterswoning

Aan de Noordzeekust van Noord-Holland bevindt ligt het plaatsje Huisduinen. In Huisduinen staat Fort Kijkduin. In Fort Kijkduin kun je overnachten in deze fortwachterswoning. Het fort werd in 1811 gebouwd in opdracht van Napoleon Bonaparte. Napoleon wilde van Den Helder een belangrijke marinehaven maken. Deze marinehaven moest beschermd worden door Fort Kijkduin.

Fortwachterswoning in Huisduinen

Fortwachterswoning in Huisduinen. Foto: booking.com

Tijdens de middeleeuwen werden veel kastelen gebruikt als fort en waren ze belangrijk voor de bescherming van steden en landgoederen. Kastelen waren vaak gelegen op heuvels en hadden een strategische positie om de omgeving te kunnen controleren. De meeste Nederlandse kastelen werden tijdens de middeleeuwen gebouwd. Ons land telt ongeveer 1.200 middeleeuwse kastelen.

5. B&B in historisch fort

Deze bijzondere B&B bevindt zich in Fort Bakkerskil. Fort Bakkerskil ligt in het Brabantse Nieuwendijk. Op steenworp afstand van de B&B begint Nationaal Park De Biesbosch. Nationaal Park De Biesbosch is zeer waterrijk en bestaat uit riviereilanden, zand- en slikplaten, kreken, zoetwatergetijden en wilgenvloedbossen. Het is erg leuk om De Biesbosch met een bootje te verkennen.

Lees ook: 10x natuurhuisje in de Biesbosch!

Fort Bakkerskil

Fort Bakkerskil. Foto: booking.com

Het grootste fort ter wereld is Fort Bliss, gelegen in El Paso, Texas, VS. Het heeft een oppervlakte van bijna 3.600 vierkante kilometer en is de thuisbasis van meer dan 30.000 militairen. Fort Bliss werd gebouwd in 1849 en is sindsdien voortdurend uitgebreid en gemoderniseerd. Met een oppervlakte 0,32 vierkante kilometer is Fort bij Rijnauwen het grootste fort van Nederland.

6. Overnachten in een bunker

Verscholen in het kustlandschap van Zeeland kun je overnachten in deze voormalige bunker. De bunker is van een beton bouwsel verbouwd tot een gezellig vakantiehuisje. Toch vind je in het vakantiewoninkje overal nog sporen van het bunkerverleden. Dit maakt een overnachting in het bunkerhuisje spannend en avontuurlijk: leuk voor jong en oud.

Voormalige bunker in Zeeland

Voormalige bunker in Zeeland. Foto: natuurhuisje.nl

Veel historische forten hebben ondergrondse tunnels en gangenstelsels die werden gebruikt om de soldaten te verplaatsen en om verrassingsaanvallen uit te oefenen. Fort bij IJmuiden is een voorbeeld van een fort met ondergrondse tunnels. De tunnels van Fort bij IJmuiden zijn nog steeds aanwezig en kunnen bezocht worden tijdens rondleidingen.

7. Glamping bij een historisch fort

Op het terrein van een eeuwenoud fort in het plaatsje Vuren kun je kamperen in deze glampingtent. De grote tipitent is geschikt voor vier kampeerders. Niet alleen het fort is indrukwekkend, dat geldt ook voor de langsstromende Waal. Zwemmen in de Waal is niet verstandig, maar erlangs wandelen en fietsen is erg leuk.

Glampingtent bij Fort Vuren

Glampingtent bij Fort Vuren. Foto: vipio.com

De bouw van de Chinese Muur begon in de 7e eeuw voor Christus en duurde meer dan 2.000 jaar. Het was eigenlijk een serie van forten en muren die werden gebouwd om China te beschermen tegen invallen van buitenaf. De muur had als doel de grenzen van het Chinese rijk te beschermen tegen indringers.

8. Luxe suite in eeuwenoud fort

In Fort Vuren, in het gelijknamige dorpje Vuren, kun je overnachten in deze luxe suite. Het is heel bijzonder om in zo’n robuust bouwwerk te verblijven in zo’n mooie suite. Het fort is recentelijk gerenoveerd en vormt nu een historische parel in het landschap. Fort Vuren vormt een uitstekende uitvalsbasis om de omgeving te verkennen.

Luxe suite in Fort Vuren

Luxe suite in Fort Vuren. Foto: vipio.com

Forten werden ook gebruikt als gevangenissen. De Tower of London in Engeland is bijvoorbeeld een fort dat ooit dienst deed als gevangenis voor prominente gevangenen, zoals Anne Boleyn en Guy Fawkes. In Nederland werd Fort bij Spijkerboor een tijdje gebruikt als gevangenis voor dienstweigeraars. Fort bij Spijkerboor is een fort van de Stelling Amsterdam.

9. Overnachten in historische bunker

Nederland telt meer dan 10.000 bunkers. Een groot deel van deze bunkers is aan het zicht onttrokken omdat ze half of helemaal onder de grond zitten. Deze historische bunker in Julianadorp is omgebouwd tot een unieke vakantiewoning. Overal in het huisje zie je elementen van de bunker terug. Het is bijzonder om in het bunkerhuis te vertoeven.

Vakantiehuis de Bunker

Historische bunker in Julianadorp. Foto: booking.com

Sommige forten werden gebouwd op eilanden of op palen in het water om ze extra moeilijk te maken om ze aan te vallen. Een voorbeeld van een fort op een eiland in Nederland is Fort Pampus. Fort Pampus dateert van de 19de eeuw en ligt op het eiland Pampus in het IJmeer.

10. Slapen in de bunker van een fort

In Fort Vuren kun je slapen in deze eeuwenoude bunker. De bunker is volledig gerestaureerd en sfeervol ingericht om een onvergetelijke vakantie te houden. Ook de omgeving van het fort is om door een ringetje te halen. Als je op de Waaldijk gaat wandelen of fietsen heb je een mooi overzicht op de uiterwaarden en omringende landerijen.

Bunker bij Fort Vuren

Bunker bij Fort Vuren. Foto: vipio.com

Forten werden gebouwd op strategische locaties om een zo groot mogelijk gebied te kunnen controleren en om de vijand zo ver mogelijk van de stad of belangrijke locatie te houden. Ze werden vaak gebouwd op bergtoppen, heuvels of langs waterwegen om dat deze locaties de meest natuurlijke verdediging boden tegen vijanden.

Meer bijzondere overnachtingsmogelijkheden bekijken?

Lees dan ook deze blogs:

Geen blogs missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de mail in je inbox of spambox.

We sturen je geen spam! Lees ook ons privacybeleid.

Geen blogs missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de mail in je inbox of spambox.

We sturen je geen spam! Lees ook ons privacybeleid.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.