In ons land kunnen mensen van hun vrijheid beroofd worden als zij iets gedaan hebben wat niet door de beugel kan. Dit om de maatschappij tegen hen te beschermen of om hen tegen de maatschappij te behoeden. In Nederland wordt onderscheid gemaakt tussen een gevangenis en een huis van bewaring. Het gebouw of gebouwencomplex waar gedetineerden een gevangenisstraf uitzitten, wordt een gevangenis genoemd. Met een huis van bewaring wordt een cellencomplex bedoeld waar mensen een verlopige hechtenis ondergaan; dus op de keper beschouwd niet gevangen zitten. In de loop van de tijd zijn er veel oude gevangenissen gesloopt of hebben een andere functie gekregen.
Het Huis van Bewaring Hotel te Almelo
In het hart van Almelo bevindt zich het Huis van Bewaring Hotel te Almelo. Hier is het mogelijk om te overnachten in een unieke sfeer. Een sfeer waar de spanning van weleer voelbaar is. De sobere cellen zijn omgetoverd tot prachtig ingerichte kamers waar het aan helemaal niets ontbreekt: ruimtes om te koken, ontspannen en slapen. Voor mensen met kinderen is het helemaal te gek om een nachtje door te brengen in het Huis van Bewaring Hotel; ze gaan dan helemaal uit hun dak!
Het Arresthuis te Roermond
Napoleon is er indirect verantwoordelijk voor dat het Arresthuis te Roermond het levenslicht zag. Hoe zit dat? Na de Franse revolutie kwam Roermond onder het Franse bewind. Toen Napoleon aan de macht kwam in Nederland werden er grote veranderingen doorgevoerd in ons kikkerlandje onder andere in het strafrecht; onafhankelijke rechters deden hun intrede in de strafrechtspraak. Bovendien werden verschillende straffen afgeschaft zoals radbraken, verwurging en verbranding.
Ook de doodstraf werd vanaf dat moment minder vaak uitgevoerd. Het ontnemen van de vrijheid werd vanaf dat moment een straf. Toentertijd vond men dat al de ergste straf die men kon opleggen. Uiteraard moest er in Roermond ook een huis van bewaring komen waarmee het Arresthuis te Roermond werd geboren!
Het eigen Wetboek van Strafrecht kreeg Nederland overigens in 1866. Het Arresthuis te Roermond werd gebruikt om criminelen die zich bezighielden met kleine vergrijpen vast te zetten. Ook bood het plaats aan misdadigers die hun proces moesten afwachten. Tussen 1913 en 1916 is het Arresthuis verschillende keren uitgebreid. Sinds 2011 zijn gasten/vakantiegangers welkom in het Arresthuis en kan er overnacht worden in een uiterst originele locatie! Ook deze locatie is voor kinderen een geweldige plek om vakantie te vielen; ze vinden het helemaal te gek en spannend.
Gevangentoren Suite te Vlissingen
De Gevangentoren van Vlissingen van oorspronkelijk een van de twee torens van de Westpoort en dateert uit 1491. In 1610 kreeg de toren een nieuwe functie en werd het de Gevangentoren van Vlissingen. Tijdens de Franse periode werd er een bomvrije dakconstructie aangelegd. Door deze bomvrije dakconstructie kreeg de Gevangentoren van Vlissingen de bijnaam de ‘Bomvrije’. Na de Franse tijd kreeg het Nederlandse leger de Gevangentoren in handen en werd het aangewend als een militaire gevangenis. Tegenwoordig is er een restaurant gevestigd in de Gevangentoren en kun je er heerlijk eten. Daarnaast is het mogelijk om boven in de toren te overnachten in een luxe suite en heb je uitzicht over de Westerschelde en de boulevard!