Skip to main content

Bepaalde gebouwen zijn zeer karakteristiek voor het Nederlandse landschap; dan moet je onder andere denken aan kerken, vuurtoren en watertorens. Watertorens zijn architectonisch prachtige bouwsels; kun je echt van genieten!

Ooit telde ons land ongeveer 260 watertorens. In de loop van de tijd zijn er 90 afgebroken. Van de 170 watertorens die in Nederland nog zijn te bewonderen, zijn er 85 nog in gebruik.

De watertorens die niet meer worden gebruikt, hebben een andere bestemming gekregen. Dan moet je denken aan restaurants of musea. Er zijn ook verschillende watertorens waar je kunt overnachten! Hoe waanzinnig is dat! Het behoeft nauwelijks betoog dat  je dan van een geweldig uitzicht kunt genieten! Watertorens heb je in allerlei soorten en maten: oud, jong, hoog, laag, et cetera!

Oudste watertoren van Nederland

De oudste watertoren van Nederland bevindt zich in de provincie Zuid-Holland in de stad Rotterdam. Deze watertoren werd tussen 1871 en 1873 gebouwd en wordt Rotterdam De Esch genoemd. Rotterdam De Esch werd getekend door architect C.B. van der Tak.

Rotterdam De Esch heeft een hoogte van 48 meter en een waterinhoud van 1000 m3. In totaal telt de watertoren 7 waterreservoir. Voor het ontwerp gebruikte van der Tak verschillende stijlen: Oosters, neo-romaans en neo-renaissancistisch. De Rotterdamse overheid heeft in 1986 de Rotterdam De Esch gerenoveerd en het watervat vervangen door kantoorruimtes.

Het bovenste gedeelte van de watertoren derhalve bestaat nu uit kantoorruimtes. In het onderste deel van de Rotterdam De Esch is een café en restaurant gevestigd waar je lekker kunt borrelen en eten!

Oudste watertoren ter wereld

Om de oudste watertoren ter wereld te bekijken, moet je de oceaan over vliegen. De Louisville Water Towel bevindt zich namelijk in de Verenigde Staten in de staat Kentucky in de stad Louisville.

De Louisville Water Towel werd in 1860 gebouwd op basis van de tekeningen van de architect Theodore R. Scowden. Dertig jaar later in 1890 werd de imposante watertoren noodlottig geraakt door een tornado. Deze tornado zorgde voor veel schade.

Door de jaren heen is de Louisville Water Towel vaak gerestaureerd. De laatste grote renovatie vond plaats in 2013. Een jaar later in 2014 werd er een museum in de watertoren gevestigd. Het is zeer de moeite waard om de watertoren en het museum te bezoeken.

Hoogste watertoren van Nederland

De hoogste watertoren van Nederland bevindt in de provincie Flevoland in het plaatsje Emmeloord en luistert naar de naam Poldertoren. De Poldertoren heeft een hoogte van 65 meter en een waterinhoud van 1850 m3.

In totaal werd er twee jaar lang gebouwd aan de Poldertoren; van 1957 tot en met 1959. Het bijzondere aan de Poldertoren is het feit dat deze precies in het midden van de Noordoostpolder staat. In de Poldertoren bevindt zich ook een beiaard oftewel klokkenspel oftewel carillon!

Hoogste watertoren ter wereld

Voor de hoogste watertoren ter wereld moet je in België zijn. In de stad Mechelen bevindt zich namelijk de Watertoren Mechelen-Zuid. Deze gigantische watertoren toornt maar liefst 143 meter boven de Vlaamse stad uit. De waterinhoud van de Watertoren Mechelen-Zuid is 2.500 m3. Naast het feit dat het een watertoren is, dient het gebouw ook als zendmast. Verschillende radiostations maken gebruik van deze zendmast.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.