Hoogtevrees moesten ze niet hebben! De negentiende-eeuwse molenmetselaars die baksteentjes legden in de kruin van De Noord. Het dak van deze Schiedamse bovenkruier vinden we namelijk pas op drieëndertig meter hoogte. Daarmee is deze traditionele windmolen de hoogste van Nederland. De Arbowet was toentertijd in geen velden of wegen te bekennen. Veiligheidshelmen en vangnetten; nooit van gehoord. Dus lieden die het buitenwerk schilderden, moesten hopen dat hun metselcollega’s bovenin geen bakstenen uit hun klauwen lieten glippen. Als een stuk steen van een paar kilogram op je onbedekte hoofd ploft, ben je wel even uitgeteld; zeker uitgeschilderd.

Zo hoog als de Eiffeltoren

Tegenwoordig worden er geen windmolens meer gebouwd om uit graan meel te malen of uit boomstammen planken te zagen. Vandaag de dag verrijzen er mastodontische windturbines aan de horizon die hele woonwijken in het licht zetten. Het hedendaagse windturbine-bouwgilde moet al helemaal geen fobie hebben voor grote hoogtes. De hoogste windturbine staat op dit moment in Duitsland. Deze molen heeft een hoogte van maar liefst 265 meter! Komt aardig in de buurt van de 317-meter hoge Eiffeltoren! Het is een kwestie van tijd vooraleer er een windturbine wordt opgetuigd die hét symbool van Parijs qua hoogte verslaat. Er is namelijk een ongekend felle mondiale windturbine-wedloop gaande tussen de fabrikanten. Zo tekenen en rekenen Chinese ingenieurs ijverig aan de nieuwste generatie windmolens. Turbines die hoogterecords gaan verbreken en tientallen megawatts gaan uitbraken, waarmee tienduizenden huishoudens van stroom kunnen worden voorzien.

Andere functie

Ooit telde Nederland meer dan tienduizend traditionele windmolens. Toen de stoommachine zijn intrede deed, werden ze overbodig. Het leeuwendeel van de molens werd met de grond gelijk gemaakt. Tegenwoordig zijn er nog ruim duizend molens te bewonderen. Deze historische bouwsels worden gelukkig gekoesterd en gepamperd. Op sommige molens zijn nog molenaars actief die het ambacht in leven houden. Daar wordt dus nog met zakken meel gesleept en worden planken hout gestapeld. Een deel van de windmolens heeft een andere functie gekregen; het zijn horeca-locaties geworden waar men honger kan stillen en dorst kan laven. Het is tegenwoordig zelfs mogelijk om te overnachten in traditionele windmolens; een onvergetelijke ervaring!

Horizonvervuiling

Op dit moment vangen de immens grote rotorbladen van ongeveer tweeduizend windturbines wind om dat uiteindelijk naar stroom om te zetten. Het is de verwachting dat in 2050 het vaderlandse landschap opgesierd (of ontsierd; het is maar hoe je ernaar kijkt) wordt door maar liefst dertienduizend windturbines. Niemand wil zo’n molen in zijn achtertuin hebben. Dus een groot deel van het molenpark wordt gebouwd in de Noordzee. Dit tot grote ontsteltenis van de bewoners van kustplaatsen. Zij klagen steen en been over horizonvervuiling; zien hun fraaie uitzicht in rook opgaan!

Toekomstig overnachten

Het begin van het stoommachine-tijdperk was dus het einde van de traditionele windmolens. Men had er toen zogezegd geen enkele moeite mee om de molens, die vaak konden bogen op eeuwenlange trouwe dienst, af te breken. Nu denken we daar heel anders over. Nu worden de traditionele windmolens beschouwd als waardevolle monumenten die zorgvuldig bewaard moeten worden voor toekomstige generaties. Het leeuwendeel van de bevolking vindt de huidige windturbines daarentegen foeilelijk. Wellicht denken de mensen daar over honderd jaar wel weer anders over en worden ze dan gewaardeerd als representanten van de vooruitgang van de eenentwintigste eeuw! Misschien kun je in de toekomst ook overnachten in windturbines die hun functie hebben verloren. Wauw! Dat zou wat zijn; uitzicht vanaf honderden meters hoogte!

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.