Skip to main content

Een kompas of smartphone mét navigatie! Die mag je meenemen als je voornemens hebt om een kamer te boeken in de First World Hotel. Dit Maleisische hotel beschikt namelijk over zevenduizenddriehonderdeenenvijftig kamers! Probeer in deze enorme brei van logeerplekken maar eens de weg te vinden tussen je suite en de ontbijtzaal! Alles is groot, gigantisch en immens aan dit hotel. Niet alleen het aantal kamers, maar ook bijvoorbeeld het aantal zwembaden, het giga-personeelsbestand en de hoeveelheid piepers die de kok moet bestellen om de hongerige magen van de gasten te stillen. Feitelijk is de First World Hotel een dorpje. Een luxe dorpje waar het iedereen voor de wind gaat. Er bestaan overigens ook varende, luxe dorpjes. Varende flatgebouwen beter gezegd. Cruiseschepen!

Ooit heb ik op een cruiseschip met achtduizend medepassagiers én drieduizend man personeel gebivakkeerd. Noorwegen stond op het vaarprogramma. In één week tijd ben ik toen drie keer verdwaald aan boord. Niet zo raar als je bedenkt dat cruiseschepen doorgaans meer dan achtentwintig dekken tellen waarbij je op ieder dek uren stuurloos kunt ronddolen. Uiteindelijk wist ik mijn kajuit wel weer te terug te vinden.

Hoogst

Een parachute! Die mag mee de koffer in als je het idee postgevat om een hotelkamer in de Abraj Al Bait-toren te reserveren in het Saoedische Mekka. Want als je onverhoopt over de reling van je balkon valt, vind je pas weer vaste grond onder je voeten na een val van zeshonderd meter! Er bestaat geen enkel ander hotel in de wereld waar je van zo’n hoog uitzicht kunt genieten.

Projectontwikkelaars willen steeds hoger bouwen. Er is een soort race gaande van ‘hoger en hoger’. Op dit moment staat het hoogste gebouw ter wereld in de Verenigde Arabische Emiraten; de Burj Khalifa heeft een hoogte van achthonderdachtentwintig meter en biedt onderdak aan peperdure appartementen! Deze Toren van Dubai zal zijn notering in het Guinness Book of Records echter spoedig verliezen! In Saoedie-Arabië zijn ze een bouwwerk uit de grond aan het stampen dat de magische grens van duizend meter gaat slechten! De ambities waren aanvankelijk nog veel groter; het was de bedoeling dat de Jeddah Tower tot een hoogte zou reiken van één mijl; zestienhonderd meter dus! Maar door twijfels over de draagkracht van de ondergrond heeft men het plan gewijzigd.

Hoe hoog kan een bouwsel eigenlijk gemaakt worden? Waar ligt de hoogtegrens? Vijfduizend meter? Tienduizend meter?

Het heeft allemaal te maken met de breedte van de basis van het gebouw. Deze moet breed genoeg zijn om het giga-gewicht van het hele bouwsel te kunnen dragen. Deze breedte kan in theorie uiteraard heel groot zijn, maar uiteindelijk heb je te maken met de kromming van de aarde. Men heeft berekend dat de breedte maximaal zesduizend meter zou kunnen bedragen wat correspondeert met een maximale hoogte van vierduizend meter! Japanse architecten en ontwikkelaars zijn al drukdoende met onderzoek naar de haalbaarheid van dit huzarenstukje. Eén van de problemen is het ‘gigakostenplaatje’ van zo’n project! Ruim één biljoen dollar!

Duurst

Meer dan zestigduizend euro! Dát mag van het spaarbankboekje gehaald worden als je een tukkie wilt doen in het Hotel President Wilson aan de klotsende oevers van het Meer van Genève. Niet voor één jaar. Niet voor één maand. Niet voor één week. Nee hoor, gewoon aftikken bij de receptie na één nachtje slapen. Uiteraard overnacht je dan niet in de bezemkast dat dit ultra-chique Zwitserse hotel, maar mag je naar dromenland vertrekken in de Royal Penthouse Suite. Vanzelfsprekend is het maar voor een zeer kleine elite weggelegd om hier een nachtje door te brengen; de suite wordt dan ook vrijwel alleen verhuurd aan Russische oligarchen en miljardairs uit China!

 

 

Geen blogs missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de mail in je inbox of spambox.

We sturen je geen spam! Lees ook ons privacybeleid.

Geen blogs missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de mail in je inbox of spambox.

We sturen je geen spam! Lees ook ons privacybeleid.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.