Skip to main content

Nederland kent een rijke geschiedenis. Een historie die bij tijd en wijle niet zo vredelievend was en waarbij veel gevochten is om land en steden. Om Nederland door de tijd heen te verdedigen, zijn er op veel plaatsen en plekken forten gebouwd. Helaas zijn er veel historische forten verloren gegaan en afgebroken, maar gelukkig zijn ze niet allemaal verdwenen. Uiteraard hebben de forten hun oorspronkelijke functie verloren en dienen nu een ander doel. Verschillende forten zijn verworden tot musea en valt er veel te leren over de geschiedenis. In andere forten bevinden zich restaurants of andere horeca-gelegenheden.

Slapen in een historisch fort

Tegenwoordig is het zelfs mogelijk om te slapen in een historisch fort! Hoe leuk is dat! Het staat natuurlijk buiten kijf dat de sfeer in een fort heel bijzonder is; je wordt teruggeworpen in een andere tijd. Met name kinderen gaan helemaal uit hun dak als ze mogen overnachten in een fort; zij wanen zich in de riddertijd en kunnen riddertje spelen! Bij sommige Nederlandse forten worden jaarlijks ridderslagen uit het verleden nagespeeld hetgeen doorgaans een enorm succes is! Zeer leuk om naar te kijken dus!

Fort bij Rijnauwen

Het grootste fort van Nederland is het Fort bij Rijnauwen. Dit majestueuze bouwwerk maakt onderdeel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie (NHW). Het 32 hectare tellende fort is opgetrokken in de Utrechtse gemeente Bunnik bij het buurtschap Rhijnauwen. Fort bij Rijnauwen had verschillende functies: door de Houtense vlakte  werd een grote acces gevormd door de inundatielinie; het fort droeg bij om deze te verdedigen. Het font werd ook gebruikt om troepen te ondersteunen die zich voor het fort bevonden. Als troepen zich moesten terugtrekken, moest het fort rugdekking geven waardoor de troepen de mogelijkheid hadden om zich te hergroeperen. Fort bij Rijnauwen werd ook gebruikt om de forten op De Biltstraat en de Voordorpschendijk te verdedigen; dit werd gedaan door de bossages die zich rondom de genoemde forten bevinden in brand te schieten. Fort bij Rijnauwen was in 1872 goed bewapend met getrokken stalen kanonnen, gladde kanonnen, houwitsers en mortieren. Gedurende de mobilisatie werd er tussen Fort bij Rijnauwen en Fort bij Vechten een rij betonnen groepsschuilplaatsen aangelegd; in het landschap tussen De Uithof en Bunnik is dit nog steeds te zien. Fort bij Rijnauwen werd voor de laatste keer gemoderniseerd in 1939 door het aanleggen van een koepelkazemat en verschillende groepsschuilplaatsen.

Fort aan het Pampus

Fort aan het Pampus bevindt zich in het IJmeer. In de volksmond wordt gesproken van Pampus. Pampus is een onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Het fort had als doel om de vaargeur Pampus te verdedigen. Deze vaargeul kon onder vuur komen te liggen vanaf de Zuiderzee. In 1887 werd begonnen met de aanleg van het fort; acht jaar later werd de bouw voltooid en werd het door de Minister van Oorlog overgedragen aan de artillerie. Gedurende de Tweede Wereldoorlog gebruikten de Duitsers Pampus als oefendoelwit voor de Duitse duikbommenwerpers; hier gebruikten zij betonnen blokken met een gewicht van ongeveer 250 kilogram voor! Het is mogelijk om te overnachten op Pampus.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.