Skip to main content

Het Nederlandse landschap is amper voor te stellen zonder kerken. Zij zijn kenmerkend voor de vergezichten en horizonten van ons polderlandje. Heden ten dage kent Nederland duizenden kerken; meer dan 7.000! Dat is natuurlijk heel veel, maar het waren er ooit nog veel meer.

Ons land telde ooit meer dan 20.000 godshuizen. In de loop van de tijd zijn er dus 13.000 kerken gesloopt. Van de 7.000 kerken die er nu nog zijn, worden er veel niet meer gebruikt voor missen of diensten. Derhalve staan er veel op de nominatie om ook gesloopt te worden.

Daarnaast wordt er ook naarstig gezocht naar alternatieven. Sommige kerkgebouwen krijgen een andere functie. Zo zijn er veel voormalige historische kerken waar je nu heerlijk kunt overnachten! Deze kerken zijn aangepast en verbouwd tot vakantie-accommodaties! Het is zeer de moeite waar om daar eens te gaan slapen!

Naast overnachten, blijft het altijd leuk om kerken te bezoeken! Wat te denken om een bezoekje te brengen aan de oudste of kleinste kerk van Nederland; de Sint-Servaasbasiliek respectievelijk het Kerkje De Rietstap!

Sint-Servaasbasiliek

Sint-Servaasbasiliek is een kerk die zich bevindt in Maastricht. Aan de Sint-Servaasbasiliek grenzen drie pleinen: Vrijthof, Keizer Karelplein en Henric van Veldekeplein. Men neemt aan dat de kerk is gebouwd op het graf van Sint-Servaas. De Sint-Servaasbasiliek dient als parochiekerk van de rooms-katholieke Sint-Servaasparochie.

Het is een kerk die veel bezocht wordt door belangstellenden; zij kunnen een kijkje nemen in de kerk, schatkamer en kloostergangen. De kerk is in het bezit van maar liefst vier crypten. De Servaascrypte bevindt zich onder het oostelijke deel van het schip; hier bevindt zich dus het graf van Sint-Servaas. De kleine crypte met graf van hertog Karel van Neder-Lotharingen bevindt zich ten oosten van de crypte van Sint-Servaas.

Uiteraard hangen er in de Sint-Servaasbasiliek verschillende klokken. De zogenaamde Grameer is de grootste klok. Het woord Grameer is dialect voor grootmoeder; grand-mère in het Frans. In 1515 werd de Grameer van de Sint-Servaasbasiliek gegoten door Willem en Jaspar Moer. Deze klok werd in 1980 vervangen door een nieuwe klok; de oude Grameer was namelijk gebarsten. Op bepaalde dagen gedurende het jaar wordt de Grameer geluid door een eigen gilde van klokkenluiders. Het is zeer leuk om daar getuige van te zijn!

Kerkje De Rietstap

In het Gelderse plaatsje Dinxperlo bevindt zich het kleinste kerkje van Nederland: Kerkje De Rietstap. Het kleine kerkje bevindt zich op landgoed De Rietstap. De graven van Culemborg waren aanvankelijk de eigenaren van dit landgoed. In 1911 werd op het landgoed het kerkje gebouwd.

Kerkje De Rietstap heeft de volgende afmetingen: lengte (6,4 meter), breedte (4,5 meter) en hoogte (5,0 meter). In 1984 is het kerkje 50 meter verplaatst in zuidelijke richting; dit omdat een naastgelegen bedrijf moest uitbreiden. Iedere steen van Kerkje De Rietstap werd afgebroken en een voor een weer opnieuw opgebouwd. Het kerkje heeft een vermelding in het Guinness Book of Records als het kleinste kerkje van Nederland.

Door de aanleg van een industrieterrein, is de omgeving waarin de kerk staat niet meer zo idyllisch. Heden ten dage fungeert Kerkje De Rietstap als een expositieruimte voor kunstenaars en is iedere zondag te betreden. Het kerkje biedt ruimte aan maximaal 15 personen!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.