Skip to main content

IJs!

Geniet er maar van, zolang het nog kan!

En dan heb ik het niet over Ben & Jerry’s; het peperdure consumptie-ijs. De Amerikaanse lekkernij waar je voor een klein bakje bij de bioscoopcatering al een godsvermogen betaalt. Overigens is al het etenswaar dat je binnen de muren van een filmtheater koopt absurd duur, maar het genoemde ijs spant de kroon. Toegegeven; het is wél verschrikkelijk lekker. De productontwikkelaar van Ben & Jerry’s die bijvoorbeeld de Cookie Dough-smaak op zijn geweten heeft, moet volgens velen voor de eeuwigheid in goud gegoten worden. 

Maar nee, over dit type ijs heb ik het dus niet.

Natuurijs!

Geniet dáár nog maar van. Natuurijs wordt namelijk een zeldzaam goedje. 

Vraag dat bijvoorbeeld maar eens aan ijsberen. Zij leven het grootste deel van het jaar op de Noordpool; niets meer en niets minder dan een giga ijsklomp die in de Noordelijke IJszee ronddrijft. Nog even en je kunt beter spreken van de Noordelijke Zee. Dan is daar geen ijs meer te bekennen. Wij mensen hebben de achterliggende decennia zoveel fossiele brandstoffen de atmosfeer ingejaagd, dat het kwik in de thermometer steeds hogere regionen zoekt. Uiteindelijk is dat niet meer verenigbaar met ijsvorming.

Zee-ijs is essentieel voor ijsberen. Zonder zee-ijs geen jachtmogelijkheden. Op het menu van ijsberen staan hoofdzakelijk zeehonden. Onder water vormen ijsberen geen partij voor zeehonden; laatstgenoemden kunnen veel harder zwemmen. Zeehonden hebben echter wel een groot probleem als het om lijfsbehoud gaat; zij hebben geen kieuwen, maar longen. Daarom moeten zij zich regelmatig melden aan het wateroppervlak. Beter gezegd; in de spaarzame gaten van het ijsoppervlak. Dát is het moment waarop de ‘witte beer’ heeft gewacht. Vanaf het ijs kan hij nu een dodelijke verrassingsaanval inzetten en het onfortuinlijke zeezoogdier op het ‘droge’ trekken.

Door het wegsmeltende poolijs worden ijsberen gedwongen hun heil steeds zuidelijker te zoeken; verder het land op te trekken. Ooit evolueerde de ijsbeer uit de bruine beer en werd hij de toppredator van de Noordpool met vrijwel alleen vlees op het menu. Wellicht wordt hij nu gedwongen om de omgekeerde evolutionaire weg te bewandelen. En dus weer te eindigen als een beersoort met een gekleurde pels en een veel gevarieerdere spijskaart. Dit alles om te overleven in een ijsvrije omgeving. Hiermee is de ijsbeer hét symbool geworden voor de klimaatsverandering!

Het feit dat natuurijs een zeldzaam goedje wordt, heeft niet alleen consequenties voor ijsberen, maar ook voor sommige mensen. Ondernemers die hun brood verdienen aan ijs. IJshoteleigenaren bijvoorbeeld.

IJshotel Zweden

Op verschillende plaatsen in de wereld worden jaarlijks ijshotels opgetrokken. Deze bijzondere hotels hebben maar een korte levensduur; gedurende zomer smelten ze namelijk geheel weg. Eén van die ijshotels bevindt zich in het Zweedse plaatsje Jukkasjärvi; daar verrijst iedere winter een splinternieuw ijshotel. Nadat ijsarchitecten hun laatste lijntjes hebben getrokken, wordt de bouwtekening doorgeschoven naar een legertje ijsbouwvakkers. Zij verzetten het robuuste werk; met gigantische zagen worden enorme blokken ijs gezaagd én tot een hotel gestapeld. Vervolgens worden verschillende ijskunstenaars ingevlogen die voor de fine-tuning zorgen en bovendien prachtige ijsscultures fabriceren; ijskunstwerkjes die her en der in de coulissen van het hotel worden geplaatst.

Dat door ijsgebrek in de toekomst wellicht geen kamer meer te boeken valt in een ijshotel is jammer, maar geen groot drama. Dat daarentegen door dezelfde oorzaak een diersoort dreigt uit te sterven is natuurlijk doodzonde!

Overnachten in ijshotel

Wil je een keer overnachten in een ijshotel? Dan moet je dus snel zijn. Het Icehotel in Jukkasjärvi ligt in het noorden van Zweden en beschikt over kamers die volledig zijn gemaakt van ijs uit de naburige rivier de Torne. Er zijn ook warme kamers beschikbaar!Boek deze bijzondere overnachting via booking.com.

Is het ijshotel toch iets te koud voor jou? Bekijk dan onze selectie van bijzondere accommodaties voor een andere originele slaapplek!

Geen blogs missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de mail in je inbox of spambox.

We sturen je geen spam! Lees ook ons privacybeleid.

Geen blogs missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de mail in je inbox of spambox.

We sturen je geen spam! Lees ook ons privacybeleid.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.