Als je aan de middeleeuwen denkt, schieten verschillende dingen door je hoofd. Het is onder andere de tijd van de ridders. Ridders waren bepantserde soldaten die zich voortbewogen op paarden. Ridders behoorden immer tot de adellijke klasse. Als je niet tot de adel behoorde, was het vrijwel onmogelijk om de zogenaamde ridderslag te ontvangen. Uiteraard woonde de adel niet in een rijtjeshuis, maar in prachtige en robuuste kastelen! Kastelen zijn er in allerlei soorten en maten. Het grootste kasteel van Nederland is Kasteel de Haar, het kleinste is Kasteel Hattum.

Kasteel de Haar

Kasteel de Haar had vroeger een andere naam: Het Huys te Haer. Het kasteel bevindt zich in het plaatsje Haarzuilens in de provincie Utrecht. Het is onduidelijk hoe de eerste bebouwing er precies heeft uitgezien.

Kasteel de Haar

Kasteel de Haar

Men neemt aan dat ging om een versterkte woontoren op een perceel uit de 12de eeuw dat omgracht was. In een acte uit 1391 is de eerste vermelding op te maken van het bouwsel. Dat was het moment dat Hendrik van Vianen het huis uitleende aan Boekel van de Haar.

Het kasteel stelde toen nog niet zo veel voor; het was enkel en alleen een versterkte woontoren. De woontoren bevond zich langs één van de dode armen van de Rijn. Door de jaren heen werd het kasteel steeds groter. Het slot kwam in 1449 in het bezit van de familie Van Zuylen. Directe aanleiding was het huwelijk tussen Dirk van Zuylen van Harmelen met Yosina van de Haar.

In de loop van de tijd is Kasteel de Haar vaak aangevallen en verwoest, maar is telkens weer opgebouwd en opgeschaald. Ook de zware storm van 1674 berokkende veel schade aan het kasteel. Dit was ook de storm die de Domkerk zwaar beschadigde!

Kasteel Hattum

In Roermond bevindt zich het kleinste kasteeltje van Nederland: Kasteel Hattum. Het kasteel bevindt zich in een prachtig landschapspark. Op de keper beschouwd is het een landhuis dat opgetrokken is in de 17de eeuw, maar werd verbouwd in 1710 door Arnold Harterd van Holthausen. Kasteel Hattum is een Rijksmonument. Tegenwoordig is het mogelijk om in het kasteeltje te eten en te slapen: in Kasteel Hattum bevindt zich een restaurant en hotel.

Slapen in een kasteel

Vroeger was de adel rijk. Het aantal bezittingen was groot en men kon een rijk leven leiden. Ook Nederland kent op dit moment nog veel adelijke geslachten; een paar honderd. Veel van deze families bezitten grote landgoederen met fraaie kastelen daarop. Het kost echter heel veel geld om deze kastelen te onderhouden.

Veel kasteeleigenaren proberen derhalve manieren te verzinnen om aan extra geld te komen voor behoud van hun prachtige kastelen. Sommige kastelen vormen nu de behuizingen van musea waar valt te genieten van schitterende kunst en waar doorgaans ook veel informatie valt op te diepen over de geschiedenis van het kasteel en diens eigenaren door de eeuwen heen. Andere kastelen dienen als conferentieoorden waar dus fantastische conferenties kunnen worden gehouden in een unieke sfeer.

Daarnaast zijn er kastelen waar je tegenwoordig kunt overnachten. In deze kastelen bevinden zich prachtige accommodaties die voor een onvergetelijke vakantie zorgen! Met name voor kinderen is dat uiteraard fantastisch!

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.