Skip to main content

‘Poleposition’ is een term uit de racerij. Het betekent dat je vooraan in de startrij mag staan. Dat heeft veel voordelen. Zo heb je geen verkeer voor je. Dus als de lichten op groen springen, kun je vol gas geven. Hoe anders is dat voor de coureurs achter jou. Zij worden verblind door zwarte uitlaatgassen en een spervuur aan rubberdeeltjes. Rubber dat van gierende banden afspat. Bovendien worden zij ingesloten door medeweggebruikers. Probeer in die chaos je bolide maar eens op het circuit te houden! Dat is dan ook de reden dat bij de eerste chicane zoveel raceauto’s op elkaar knallen! Totaal gedesoriënteerd rijden ze hun dure speeltjes aan gort.

Vuurtorenwachters

Het begrip poleposition wordt niet alleen in de autosport gebruikt. In het taalgebruik is het een metafoor voor iedere situatie waarbij je er goed voor staat; waarbij je bijvoorbeeld de eerste keuze of het beste uitzicht hebt. Zo zitten vuurtorenwachters poleposition. Vanaf grote hoogtes kijken zij uit over het theater van de zee. Niets wat hun fantastische zicht belemmert. Het is wel een tamelijk exclusieve poleposition. Van de drieënvijftig vuurtorens die Nederland telt, zijn er namelijk nog maar dertig actief. Bij het leeuwendeel van de actieve vuurtorens is bovendien het vuurtorenwachtersgilde in geen velden of wegen te bekennen; deze vuurtorens zijn volledig computergestuurd. Ons landje telt maar drie vuurtorens die emplooi bieden aan vuurtorenwachters. Deze kerels hebben geluk; zij worden dagelijks getrakteerd op de mooiste vergezichten!

Kwart miljoen schepen

Maar misschien hebben zij wel geen tijd om van al dat moois te genieten. Tegenwoordig zijn vuurtorenwachters namelijk hoogopgeleide scheepsverkeersleiders die een zeer hoge verantwoordelijk dragen. Zij moeten ervoor zorgen dat kolossale zeeschepen niet in elkaars vaarwater komen op de drukbevaarde Noordzee; jaarlijks doorkruisen er een kwart miljoen schepen het Nederlandse deel van dit watertje! Je moet er toch niet aan denken dat twee mammoettankers de degens kruisen met als resultaat dat miljoenen liters ruwe olie op de stranden aanspoelen. Vuurtorenwachters zijn dus niet in de gelegenheid om te genieten van rondfladderende zeemeeuwen en panoramische uitzichten; zij moeten hun hoofd koel houden en de juiste keuzes maken.

Uitgedoofde vuurtorens

Wie wel kunnen genieten van kwekkend zeegevogelte en de mooiste kleurschakeringen van zeewater en lucht, zijn mensen die niet professioneel maar recreatief vuurtorens bevolken. Een deel van de uitgedoofde vuurtorens heeft namelijk een nieuwe bestemming; het zijn puike overnachtingsstekken. Ze zijn van binnen omgebouwd tot fantastische accommodaties. Het is natuurlijk waanzinnig om vakantie te vieren in een vuurtoren. Je zit op de best denkbare plek om naar buiten te kijken om te genieten van het Noordzeetheater.

Verbluffend decor

Een theatervoorstelling met een verbluffend mooi decor. Glooiende duinen die naadloos overgaan in het strand. Een strand dat eenmaal daags verzwolgen wordt door de overrompelde Noordzee, maar gedurende eb weer fijntjes terrein terugwint. Een achtergrond die de ene keer wordt verlicht door de stralende zon, om een paar tellen later binnendrijvende donkere wolken te verwelkomen. Heftige onweersbuien en stormen kunnen ook zó aantrekkelijk zijn om te aanschouwen!

Zeehondengespetter

Geen schouwburguitvoering zonder spelers. Al turend door het vuurtorenraampje kun je zomaar oog in oog komen met één van de hoofdrolspelers van het Noordzeeleven; zeehonden. Deze majestueuze zeezoogdieren resideren voornamelijk in grote groepen op het Wad en in de Zeeuwse delta’s, maar solisten kunnen overal langs de kust opduiken. Op basis van hun mooie, grote ogen hebben zeehonden een hoge aaibaarheidsfactor. Maar vergis je niet; het zijn toppredators die onder water voor dood en verderf zorgen. Naast zeehonden, herbergt het kustgebied ontelbaar veel andere dieren en planten. Allemaal op de meest ultieme manier te bekijken vanuit een tot-accommodatie-omgebouwde-vuurtoren. Dáár zit je immers poleposition!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.