Skip to main content

Brandweerman, politieagent of piloot. Als je aan jongetjes vraagt wat zij later willen worden, is de kans groot dat ze met één van deze beroepen op de proppen komen. Met loeiende sirenes door de straten jakkeren om elders in de stad een brandje te blussen, spreekt bij kids erg tot de verbeelding. De jeugd raakt ook gefascineerd als zij de sterke arm het dievengilde in de boeien ziet slaan. Maar vliegenier worden, staat waarschijnlijk op de eerste plek als gewenste beroepskeuze van stoere jochies. Achter de stuurknuppel van een modern jachtvliegtuig door het luchtruim bulderen, dáár dromen zij van!

Teleurstelling

Maar dáár wringt ook direct de schoen! Het vliegen van een straaljager is namelijk uiteindelijk maar voor een zeer select groepje mannen weggelegd; de uitverkorenen. Zo is de keuring en opleiding extreem streng en zwaar. Het lichaam en brein moeten van uitmuntende kwaliteit zijn. Logisch natuurlijk; om überhaupt een supersonische gevaarte in de lucht te houden, laat staan daar ingewikkelde missies boven vijandelijk gebied mee te vliegen. Veel jongens die piloot willen worden, zullen uiteindelijk met een teleurstelling moeten dealen. Zien een droom in rook opgaan. Maar de vliegerij laat hen niet los, ze willen er toch iets mee doen. Ze zoeken alternatieven om dicht bij dat gevoel te komen.

Modelvliegtuig

Zo zijn er hele drommen volwassen kerels die op zolderkamers modelvliegtuigjes in elkaar knutselen. Vlijtig wordt daar avond na avond geknipt, gezaagd, gelijmd, geschuurd en geverfd aan vliegmachientjes die uiteindelijk als pronkstukken op schoorsteenmantels terechtkomen. Of de wederhelft dat nou leuk vindt of niet. Sommige modelvliegtuigbouwers gaan nog een stukje verder. Zij plaatsen in hun zelf gebouwde vliegtuigjes kleine motortjes. Vervolgens togen ze naar achteraf akkertjes om daar samen met andere hobbyisten hun knutselstukjes radiografisch het luchtruim te laten kiezen. Mogen ze toch even een paar uurtjes pilootje spelen!

Vliegtuigspotten

Het leeuwendeel van de piloot-wannabees vindt dat gepruts aan modelvliegtuigjes maar niets. Zij zijn alleen geïnteresseerd in ijzeren vogels op ware grootte. Zij willen oog in oog komen met opstijgende en landende Boeings en Airbussen. Willen kerosine ruiken rondom vliegvelden en condensporen zien in de lucht. Deze vliegtuigspotters stellen zich strategisch op langs start- en landingsbanen van mondiale luchthavens en laten hun camera’s klikken als er vliegbewegingen zijn waar te nemen. Spotters zijn doorgaans extreem fanatiek. Notitieboeken, zo dik als telefoongidsen, worden ijverig volgeschreven met alle informatie die ze kunnen vergaren: type vliegtuig, vliegtuigmaatschappij, et cetera.

Overnachten in een vliegtuig

Een andere manier om dichtbij vliegtuigen te komen, is om erin te overnachten. Nu heeft iedereen die ooit gevlogen heeft daar uiteraard ervaring mee. Als je de oceaan overvliegt, kun je een schoonheidsslaapje maken van meer dan tien uur. De meeste mensen hebben er echter moeite mee om naar dromenland te vertrekken als ze aan boord van een vliegtuig zijn. Zij worden uit hun nachtrust gehouden door snurkende medepassagiers of weten zich geen houding meer aan te nemen in hun veel te kleine stoelen. Maar je kunt ook overnachten in vliegtuigen die uitgevlogen zijn en aan de grond staan. Deze vliegtuigen zijn omgebouwd tot zeer originele slaapplekken! Op verschillende plekken in Nederland is het mogelijk om op deze uiterst originele manier de nacht door te brengen waarbij je omringd wordt door al het denkbare comfort!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.