Skip to main content

Heel vogelminnend Nederland verkeerde in opperste staat van opwinding! Honderden vogelaars gristen snel hun verrekijkers en fotocamera’s bij elkaar, stapten in hun automobielen en raceten in sneltreinvaart naar de noordelijkste provincie van ons kikkerlandje!

Wat was het geval?

De bruine lijster was in de stad Groningen gespot! Een uiterst zeldzaam vogeltje dat in honderdvijftig jaar tijd, slechts driemaal onze landsgrenzen overvloog! Een beest dat doorgaans de naaldwouden van Siberië niet verlaat, maar wonderbaarlijk genoeg in Nederland verzeild raakte.

Een vogelaar legde de uitzonderlijke fladderaar vast op de gevoelige plaat en postte deze foto op verschillende vogelspotforums. Met als gevolg dat alle doorgewinterde vogelspotters de bruine lijster in levende lijve wilden zien. Urenlang werd de Groningse wijk Beijum afgestruind naar het unieke wezentje. Volwassen kerels die met het zweet op hun voorhoofd als kleuters achter elkaar aan renden; zeulend met loeizware telelenzen en logge fotokoffers.

Dan trok de meute naar rechts en dan zwiepten ze naar links. Zich als een amoebe door nauwe steegjes en poortjes wurmend. Dan waren er spotters die dachten het beest op het dak van een schuurtje te zien. Drie tellen later meenden sommige vogelfanaten de exoot hoog in een boom waar te nemen. Wat de vogelaars niet wisten, was dat zij niet de enige waren die de jacht op de bruine lijster hadden geopend. Zij hadden concurrentie van Sylvester!

Een kat …

Niet gewapend met inzoomende telelenzen en ratelende camera’s, maar met vlijmscherpe nagels en dito tanden! Een sluipmoordenaar die dagelijks door Beijum patrouilleerde. Dé schrik van alle kleine zoogdieren en vogels die daar een zorgeloos leven dachten te hebben. Een beest dat zo trots als een pauw dagelijks zijn buit aan zijn bazinnetje toonde. De tuin leek bij tijd en wijle wel op een kerkhof; overal lagen muizenlijkjes en vogelkadavers. Sylvester werd niet voor niets door de buurtbewoners de killerkat genoemd.

De kater kende zijn territorium uit zijn broekzak. Wist precies waar hij soepeltjes hegjes kon passeren en op welke boomtakken hij het beste strategische uitzicht genoot. De bruine lijster was dan ook totaal geen partij voor Sylvester. Deze manifesteerde zich als een verdwaalde toerist in de Groningse wijk en dát trok direct de aandacht van de roofkat. Het duurde dan ook niet lang eerdat Sylvester triomfantelijk met de bruine lijster tussen zijn kaken de tuin van zijn baasje binnenliep. Morsdood.

Sylvesters eigenares had al direct in de smiezen dat het goed fout zat. Ditmaal kwam haar katertje niet met een onfortuinlijke mol of noodlottige spreeuw op de proppen, maar met een vogelsoort die zij nog niet eerder had gezien: een vliegbeest met witte hals en zwarte spikkels over zijn lijf. Bovendien wist Sylvesters baasje dat hele hordes vogelliefhebbers haar wijk uitkamden op zoek naar de bruine lijster. Een levende bruine lijster! Dus; in plaats van het fotograferen en filmen van een levende exoot, defileerden uiteindelijk de vogelspotters langs het stoffelijk overschot van de dwaalgast in een achteraf tuintje …

Dat was uiteraard een teleurstellende ervaring voor de fanatieke vogelaars. Maar doorgaans beleven zij heel veel plezier aan hun hobby. Ga maar na: je bent lekker buiten in de natuur vogels aan het observeren! Sommige vogelspotters gaan volledig op in hun liefhebberij. Oók op vakantie! Zij boeken vogelreizen en trekken in die hoedanigheid de halve wereld over om hun lievelingsdier op de voet te volgen.

De laatste noviteit aan het vogel-adeptfirmament zijn de zogenaamde vogelhuisjes! Dit zijn accommodaties die de vorm hebben van een vogelhuisje. Niet alleen voor de doorgewinterde vogelspotters is het waanzinnig om vakantie te vieren in een vogelhuisje, ook gezinnetjes met jonge kinderen beleven hun finest hour in deze bijzondere accommodaties!

Geen blogs missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de mail in je inbox of spambox.

We sturen je geen spam! Lees ook ons privacybeleid.

Geen blogs missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de mail in je inbox of spambox.

We sturen je geen spam! Lees ook ons privacybeleid.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.