Skip to main content

De Zaanse Schans is één van grootste toeristische trekpleisters van het land. Deze unieke verzameling van Zaanse huisjes, molens en overige bouwsels uit de Zaanstreek worden ieder jaar bezocht door ruim twee miljoen toeristen uit binnen- en buitenland!

De Zaanse Schans is geen openluchtmuseum; het leeuwendeel van de Zaanse huisjes wordt bewoond. Op het terrein verzamelen zich dus niet alleen toeristen, maar ook bewoners. Wat je op de Zaanse Schans kunt bekijken, zijn de authentieke, houten huisjes en bouwsels die zich in de Zaanstreek bevinden en bevonden. Tussen 1961 en 1974 zijn veel oude gebouwen in de Zaanstreek afgebroken en weer op de Zaanse Schans opgebouwd. Op deze manier probeert men het waardevolle culturele erfgoed te behouden voor toekomstige generaties! De naam ‘Zaanse Schans’ refereert naar de ‘schans’ die in 1574 vlak in de buurt werd gebouwd door Diederik Sonoy om de Spaanse troepen tegen te houden. Sonoy was een gouverneur die in dienst was van Willem van Oranje.

Molens

Op de Zaanse Schans zijn heel veel interessante bouwsels te bekijken, waaronder Museum van het Nederlandse Uurwerk, scheepswerf, klompenmakerij, bakkerijmuseum In de Gecroonde Duyvekater, replica van de kruidenierswinkel van Albert Heijn, kaasmakerij De Catherinahoeve, restaurant/brasserie d’Hoop op de Swarte Walvis, Noorderhuis, Koopmanshuis d’Mol, destilleermuseum, proeflokaal en   slijterij De tweekoppige Phoenix.

Maar het zijn voornamelijk de molens waarom de mensen massaal naar de Zaanse Schans komen waaronder; Specerijenmolen De Huisman, Houtzaag-paltrokmolen De Gekroonde Poelenburg, Vermolen De Kat, Vermolen De Zoeker, Bovenkruier-houtzaagmolen Het Jonge Schaap, Oliemolen De Os, Wiphoutzagenmolen Het Klaverblad, Oliemolen De Bonte Hen, Wipmolen/weidemolen De Hadel, Biksteen- en slijpmolen De Windhond, Weidemolen Het Zwarte Kalf, Weidemolen de Kaatmolen, Oliemolen De Ooijevaar, Korenmolen De Bleeke Dood, De Herkules en Weidemolen De Kroosduiker.

De Kat

Een van de meest bijzondere molens van de Zaanse Schans is ‘De Kat’. Het is namelijk de enige windverfmolen ter wereld. Ooit werd de Zaanstreek opgesierd met meer dan vijftig windverfmolens. De eerste De Kat werd in 1645 gebouwd. In 1782 vatte deze molen vlam en brandde af. Gelukkig werd de molen herbouwd.

Verfmolens zijn molens die de grondstoffen voor verf vermalen waarbij de volgende grondstoffen worden gebruikt: malachiet, azuliet, smalt, krijt, verfhout en aarden. In 1601 werd de eerste verfmolen van Nederland gebouwd in Zaandijk.

Een eeuw later kwam er veel meer vraag naar verf en moesten er veel meer verfmolens gebouwd worden. Dat had direct te maken met het feit dat ze vanaf dat moment de huizen begonnen te schilderen. Vóór die tijd werden de huizen voor het leeuwendeel geteerd. Het einde van de verfmolens werd ingeluid rond 1850; dat was de tijd dat het verfblik werd uitgevonden. Door deze uitvinding kon de verf veel langer bewaard worden en ontstonden er de eerste verffabrieken.

Zaanse huisjes

De typische Zaanse huisjes zijn prachtig. Heel veel hedendaagse architectuur in de Zaanstreek is gebaseerd op deze huisjes. In sommige Zaanse huisjes is het mogelijk om te overnachten; hetgeen een waanzinnige ervaring is.

Er is zelfs een hotel gebouwd in de stijl van de Zaanse huisjes. Het behoeft nauwelijks betoog dat het zeer de moeite waard is om hierin te slapen. Bijvoorbeeld gedurende de voorjaarsvakantie!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.