Skip to main content

Verspreid door heel Nederland is het mogelijk om te overnachten op een landgoed. Sommige landgoederen zijn honderden jaren oud en hebben een rijke geschiedenis. Op deze landgoederen staan onder andere kastelen, landhuizen, jachthuizen, paardenstallen, koetshuizen en theehuisjes. Deze monumentale gebouwen hebben hun oorspronkelijke functie verloren en dienen nu als bijzondere accommodaties.

Wij hebben een selectie gemaakt van 10 landgoederen waar je kunt overnachten!

1. Overnachten op landgoed in Limburg

Op het landgoed van een eeuwenoud kasteel, in het Noord-Limburgse plaatsje Baarlo, kun je overnachten in deze vakantiewoning. Het vakantiehuis telt vier slaapkamers, twee badkamers en kan acht personen ontvangen. In de slaapkamers staan luxe boxsprings garant voor een heerlijke nachtrust. In de omgeving van het landgoed zijn oneindig veel wandel- en fietsmogelijkheden.

Vakantiehuis op landgoed in Limburg

Vakantiewoning op landgoed in Baarlo. Foto: vipio.com

Landgoederen zijn grote stukken land die vaak door adellijke families of rijke kooplieden werden verworven en beheerd. Ze waren vaak bestemd als jacht- en visgebieden, maar werden later ook gebruikt voor landbouw en bosbouw. In Nederland zijn er meer dan 1.700 landgoederen, verspreid over het hele land, waarvan sommige nog steeds in particulier bezit zijn.

2. Slapen in theehuisje op landgoed

Noord-Brabant telt veel landgoederen. Op één van deze landgoederen kun je overnachten in dit voormalige theehuisje. Het theehuisje is omgetoverd tot een uniek vakantiehuisje. Het vakantieverblijf staat in het dorpje Loon op Zand. Loon op Zand vormt een uitstekende uitvalsbasis voor het verkennen van Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen.

Natuurhuisje op landgoed in Noord-Brabant

Voormalig theehuisje op landgoed in Noord-Brabant. Foto: natuurhuisje.nl

Het Geldersch Landschap is een stichting die zich inzet voor het behoud en beheer van natuurgebieden en monumenten in Gelderland. De stichting is opgericht in 1929 en beheert momenteel meer dan 150 natuurgebieden en landgoederen, waaronder bossen, heidevelden, uiterwaarden, kastelen en landhuizen. Het Geldersch Landschap is een non-profit organisatie en wordt ondersteund door de provincie Gelderland, donateurs en vrijwilligers.

3. Overnachten op landgoed in Drenthe

In het Drentse dorpje Hooghalen vinden we Landgoed Het Grote Zand. Op dit landgoed heb je de keuze uit verschillende type vakantiewoningen. Het landgoed is omringd met vier natuurgebieden. Natuurgebieden die uitnodigen om verkend te worden. Op steenworp afstand van het landgoed ligt Assen. Assen is de hoofdstad van  Drenthe.

Landgoed het Grote Zand.

Landgoed Het Grote Zand. Foto: heerlijkehuisjes.nl

Het grootste landgoed van België is het domein van Solvay, gelegen in Terhulpen, in de provincie Waals-Brabant, ongeveer 20 kilometer ten zuiden van Brussel. Het landgoed heeft een oppervlakte van 4 km2, wat overeenkomt met 400 hectare. Het domein van Solvay is eigendom van de Solvay-familie en wordt beheerd door de Stichting Folon.

4. Slapen op landgoed op Veluwe

Landgoed ’t Loo is de thuisbasis van een fantastisch vakantiepark. Op dit familiepark heb je de keuze uit verschillende soorten vakantiehuisjes. Landgoed ’t Loo wordt omringd door de schoonheid van de Veluwe. Ga zwerven over zandverstuivingen of wandel door naaldbossen. Uiteraard is de kans op het spotten van wild groot. Met een beetje geluk zie je er zelfs wolven.

Landgoed 't Loo. Foto: landal.nl

Landgoed ’t Loo. Foto: landal.nl

Landgoederen werden vaak verworven door adellijke families en rijke kooplieden als een statussymbool. Ze werden gebruikt als jacht- en visgebieden, maar later ook voor landbouw en bosbouw. De adel en de koninklijke familie maakten graag gebruik van deze landgoederen om te jagen en te vissen, wat leidde tot de oprichting van veel jachthuizen en visvijvers.

5. Overnachten op landgoed in Linschoten

Op het eeuwenoude Landgoed Linschoten, in het Utrechtse plaatsje Linschoten, kun overnachten in dit 17de eeuwse landhuis. Op het grootste landgoed van de Randstad kom je in een sprookjeswereld terecht. Mensen die natuur, stilte en privacy omarmen, kunnen het niet beter treffen. Het monumentale pand telt twee slaapkamers en een badkamer met ligbad.

Historisch vakantiehuisje op een landgoed

17de eeuwse landhuis in Linschoten. Foto: natuurhuisje.nl

Het landgoed Twickel is één van de grootste en meest bekende landgoederen van Nederland en wordt beheerd door de Stichting Twickel. Het landgoed omvat meer dan 4.000 hectare aan bos, weilanden, akkers en waterpartijen en heeft een rijke historie die teruggaat tot de 14de eeuw. Het landgoed Twickel is open voor het publiek.

6. Slapen in boshuisje op landgoed in Drenthe

Dit houten boshuisje bevindt zich op een landgoed in het Drentse Anderen. Het 2-persoons tiny house beschikt over veel ramen waardoor het lijkt alsof de buitenwereld naadloos overloopt naar binnen. Een grotere natuurbeleving is amper denkbaar. Ondanks het feit dat het boshuisje klein is, is het van alle gemakken voorzien.

Lees ook: 20x boswachtershuisje huren in Nederland!

Boshuisje op landgoed in Drenthe.

Boshuisje op een landgoed in het Drentse Anderen. Foto: vipio.com

Er zijn verschillende stichtingen en organisaties in Nederland die zich inzetten voor het behoud en beheer van landgoederen. Zo zijn Natuurmonumenten en het Utrechts Landschap bekende organisaties die zich richten op het beheer van natuurgebieden en monumenten in Nederland, waaronder landgoederen. Natuurmonumenten beheert meer dan 100.000 hectare aan natuurgebieden in Nederland.

7. B&B op historisch landgoed in Gelderland

Op een historisch landgoed in het Gelderse Terwolde bevindt zich deze unieke B&B. Het landgoed zit ingeklemd tussen de Veluwe en IJssel. Op het landgoed bevinden zich verschillende monumentale bouwsels. Dan moet je denken aan een kasteel, koetshuis, theehuis en dienstwoning. De B&B beschikt bovendien over een privé-jacuzzi.

Vakantiehuis op landgoed aan de Veluwe

B&B op historisch landgoed in het Gelderse Terwolde. Foto: vipio.com

De grootste landgoederen in Nederland zijn te vinden in de provincies Gelderland, Utrecht en Noord-Brabant. Deze provincies hebben een lange geschiedenis van landgoederen, en daarom zijn hier de meeste grote landgoederen te vinden. Eén van de belangrijkste kenmerken van landgoederen zijn de prachtige tuinen en parken. Deze zijn vaak ontworpen door beroemde landschapsarchitecten.

8. Overnachten op landgoed op de Veluwe

Dit sprookjesachtige boshuisje bevindt zich op een landgoed op de Veluwe. Het houten huisje telt één slaapkamer en is geschikt voor twee personen. Natuurliefhebbers kunnen het niet beter treffen. De wandel- en fietsmogelijkheden op de Veluwe zijn groot. Vanaf het boshuisje zijn verschillende aantrekkelijke routes uitgezet door bossen en heidevelden.

Boshuisje op Veluws landgoed

Boshuisje op een landgoed op de Veluwe. Foto: vipio.com

Het grootste landgoed ter wereld is het koninklijk landgoed Belmoral in Schotland. Balmoral Estate is het privélandgoed van de Britse koninklijke familie in Aberdeenshire. Het landgoed heeft een oppervlakte van ongeveer 20.000 hectare en bevat onder andere heidevelden, bossen, bergen en rivieren. Het landgoed is vooral bekend als favoriete zomerresidentie van de Britse koninklijke familie.

9. Slapen in landhuis op landgoed in Overijssel

Voor mensen die van rust en natuur houden is dit landhuis ideaal. Het karakteristieke landhuis bevindt zich op een landgoed in het Overijsselse plaatsje Lattrop-Breklenkamp. Het landhuis is geschikt voor twee personen. Op het landgoed bevinden zich ook een restaurant en wellness-centrum. In het restaurant kun je lekker lunchen en dineren.

Vakantiehuis op landgoed in Overijssel

Landhuis op landgoed in Overijssel. Foto: vipio.com

Mount Vernon was het landgoed van George Washington, de eerste president van de Verenigde Staten. Het landgoed is gelegen aan de oevers van de Potomac-rivier in Fairfax County, Virginia, en was de thuisbasis van George Washington en zijn familie gedurende meer dan veertig jaar. Het landhuis omvat een herenhuis, museum en tuinen.

10. B&B op landgoed met waterval in Gelderland

Deze B&B bevindt zich op een landgoed met waterval. Het landgoed ligt in het Gelderse Klarenbeek. De B&B is één van de mooiste van Nederland. Op het landgoed kom je in een sprookjeswereld terecht. Een paar eeuwen geleden werd op het landgoed een koperpletterij gestart waarbij de waterval voor de noodzakelijke energie zorgde.

B&B op een landgoed in Gelderland

Landgoed met B&B in het Gelderse Klarenbeek. Foto: vipio.com

Veel landgoederen hebben een rijke geschiedenis en zijn voorzien van prachtige kastelen, herenhuizen of landhuizen die in een parkachtige omgeving zijn gelegen. Deze gebouwen vormen een belangrijk onderdeel van het culturele erfgoed van Nederland en worden beschermd en onderhouden. Veel landgoederen zijn open voor belangstellenden: je kunt er mooie wandelingen maken.

Meer bijzondere accommodaties bekijken?

Lees dan ook deze blogs:

Geen blogs missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de mail in je inbox of spambox.

We sturen je geen spam! Lees ook ons privacybeleid.

Geen blogs missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de mail in je inbox of spambox.

We sturen je geen spam! Lees ook ons privacybeleid.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.