Skip to main content

Veel mensen willen een keer overnachten op een schip. Gelukkig kan dat. Nederland is een waterrijk land met oneindig veel havens waar schepen zijn afgemeerd. Dan moet je onder andere denken aan een vrachtschip, visserschip, zeilschip en binnenvaartschip. Deze schepen varen niet meer en worden nu aangeboden als bijzondere accommodaties.

Wij hebben een selectie gemaakt van 10 schepen waarop je kunt overnachten!

1. Overnachten op iconisch schip in Rotterdam

In de haven van Rotterdam kun je overnachten op dit iconische schip. Het schip was halverwege de vorige eeuw het vlaggenschip van de Holland Amerika Lijn en vervoerde tienduizenden Nederlanders naar Amerika. Nu is het schip een luxe hotel waar je een unieke vakantie kunt beleven. Op het schip bevinden zich ook verschillende uitstekende restaurants.

Overnachten op schip in Rotterdam

Iconisch schip in Rotterdam. Foto: vipio.com

De Prelude FLNG is niet alleen het grootste schip ter wereld, maar ook het eerste drijvende LNG-productieplatform. Het is gebouwd door Samsung Heavy Industries in Zuid-Korea en wordt momenteel gebruikt voor gaswinning in de wateren van Australië. De Prelude FLNG bevindt zich in de Browse Basin, ongeveer 475 kilometer ten noordoosten van Broome in West-Australië.

2. Slapen op historisch schip in Leeuwarden

Dit historische schip (tjalk) in de haven van Leeuwarden is omgebouwd om gasten te ontvangen. Het negentien meter lange schip telt twee slaapkamers en biedt ruimte aan vier personen. Het is natuurlijk heel bijzonder om aan boord van een schip vakantie te vieren. Het geeft een groot gevoel van rust en ruimte.

Overnachten op schip in Leeuwarden

Historisch schip in Leeuwarden. Foto: natuurhuisje.nl

De HMS Victoy is een beroemd Brits oorlogsschip dat in 1805 deelnam aan de Slag bij Trafalgar. Het schip werd gebouwd in 1759 en was destijds één van de grootste en krachtigste oorlogsschepen ter wereld. Het schip is nu een museum in de haven van Portsmouth en wordt nog steeds onderhouden door de Royal Navy.

3. Overnachten in waterlodge op IJssel

Op een zijtak van de IJssel in Gelderland kun je overnachten in deze waterlodge. De luxe waterlodge is van alle gemakken voorzien en is geschikt voor vier personen. De boot beschikt over een terras waar je heerlijk kunt zitten om te genieten van het prachtige uitzicht over het water. De kans is groot dat je er watervogels spot.

Waterlodge op Europarcs Marina Strandbad

Waterlodge voor 4 personen in Gelderland. Foto: europarcs.nl

De Titanic was 269 meter lang en had een totaal gewicht van 46.328 ton. Het schip was ontworpen om onzinkbaar te zijn, maar zonk na een botsing met een ijsberg tijdens haar eerste reis van Southampton naar New York. Het schip had meer dan 2.200 passagiers en bemanningsleden aan boord.

4. Slapen op binnenvaartschip in Eiburg

In Eiburg kun je overnachten in de kapiteinshut van dit historische vrachtschip. Na jarenlang goederen over de Nederlandse waterwegen te hebben vervoerd, is het schip nu met pensioen. De kapiteinshut is geschikt voor twee gasten. Zij hebben de beschikking over een slaapkamer, woonkamer en badkamer. De omgeving van de ligplek van het schip is adembenemend.

Historisch schip in Amsterdam

Historisch vrachtschip in Amsterdam. Foto: vipio.com

De Spirit of Australia is een hydroplane speedboot, ontworpen en gebouwd door de Australiër Ken Warby. Het heeft sinds 1978 het wereldsnelheidsrecord voor een gemotoriseerde boot op water gebroken. De Spirit of Australia wordt nog steeds tentoongesteld in verschillende musea in Australië, waaronder het Australian National Maritime Museum in Sydney.

5. B&B op motorvrachtschip in Amersfoort

Aan de kade van één van de grachten van Amersfoort wacht een B&B in dit unieke motorvrachtschip. Het schip werd meer dan tachtig jaar geleden in België gebouwd en is nog puntgaaf. Amersfoort is een knusse stad met veel schilderachtige steegjes en dito pleintjes. Het is de moeite waard om Amersfoort te verkennen.

Motorvrachtschip in Amersfoort

Unieke motorvrachtschip in Amersfoort. Foto: vipio.com

De SS Savannah was het eerste stoomschip dat de Atlantische Oceaan overstak. Het was echter geen commercieel succes vanwege de hoge brandstofkosten en de beperkte snelheid. De SS Savannah heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van de scheepvaart en wordt beschouwd als een mijlpaal in de ontwikkeling van de stoomboot.

6. Slapen in nostalgisch zeilschip in Muiden

Overnachten en zeilen met dit nostalgische zeilschip kan allemaal. Ga lekker slapen in één van de zes scheepshutten en beleef een fijne nachtrust terwijl het schip meedeint met de golven van het water. Het historische plaatsje Muiden is de ligplaats van het schip. Vanaf de ligplek heb je een waanzinnig uitzicht op het Muiderslot.

Zeilschip in Muiden om bijzonder te overnachten

Nostalgisch zeilschip in Muiden. Foto: natuurhuisje.nl

De eerste geautomatiseerde containerterminal ter wereld werd geopend in Newark in 1967 door het bedrijf APL. Het systeem, genaamd ‘AMAS’ (Automated Manifest System), was een mijlpaal in de containervervoerindustrie. De grootste containerterminal ter wereld is momenteel de Shanghai Interational Port in Shanghai in China. Ook in de haven van Rotterdam worden veel containers overgeslagen.

7. Overnachten op binnenvaartschip in Monnickendam

Monnickendam is niet alleen één van de mooiste dorpen van Nederland, het is ook de ligplaats van dit prachtige binnenvaartschip. Een schip dat geen vracht meer hoeft te vervoeren, maar nu gasten kan ontvangen. Gasten die vervolgens een unieke vakantie zullen beleven. Buiten op het dek kun je genieten van de haven.

Binnenvaartschip in Monnickendam

Binnenvaartschip in Monnickendam. Foto: vipio.com

De HMM Algeciras is een containerschip van de Zuid-Koreaanse rederij Hyundai Merchant Marine. Het schip heeft een lengte van 400 meter en een breedte van 61 meter, wat het ongeveer zo groot maakt als vier voetbalvelden naast elkaar. Het schip is vernoemd naar de Spaanse havenstad Algeciras, die gelegen is aan de Straat van Gibraltar.

8. Slapen in luxe schip in Amsterdam

Als je op zoek bent naar een luxe scheepsovernachting in de Amsterdamse grachten, is dit moderne schip precies wat je zoekt. Het schip is sfeervol ingericht en beschikt over een privé sauna. Amsterdam is een stad waar veel te doen is en ontdekken valt. Bezoek een paar interessante musea of plof neer op een gezellig terrasje.

Luxe schip in Amsterdamse grachten

Luxe schip in Amsterdam. Foto: vipio.com

De Vestas Sailrocket 2 is een high-performance zeilboot die speciaal is ontworpen om snelheidsrecords te breken. Het schip wordt aangedreven door een windtunnelvleugel en heeft een gestroomlijnde romp om zo min mogelijk weerstand te bieden. Met de Vestas Sailrocket zijn verschillende snelheidsrecords gevestigd, waaronder voor de hoogste snelheid over een afstand van 500 meter voor een zeilboot.

9. Overnachten op oude woonboot in Naarden

Overnachten op deze woonboot is heel uniek. Met een ouderdom van meer dan honderdtwintig jaar is het namelijk de oudste woonboot van Nederland. Dit drijvende monument telt drie slaapkamers, twee badkamers en is geschikt voor zeven personen. De historische woonboot ligt op een vaste plek in de haven van Naarden.

Lees ook: 15x woonboot overnachting in Nederland!

Oudste woonschip in Nederland

Oudste woonboot van Nederland. Foto: vipio.com

Het woord ‘schip’ is afgeleid van het Oudnoorse woord ‘skip’, wat ‘snijden’ of ‘splijten’ betekent. Het werd oorspronkelijk gebruikt om te verwijzen naar een klein vaartuig dat gebruikt werd om mensen of goederen over een rivier te vervoeren. In de loop der tijd is het woord schip ook gebruikt voor andere soorten vaartuigen zoals vissersboten, vrachtschepen en oorlogsschepen.

10. Slapen in kotter in Den Bosch

Vroeger werden er met deze kotter op het IJsselmeer paling en mosselen gevangen, tegenwoordig is het schip ingericht om een fantastische vakantie te hebben. Het authentieke schip ligt afgemeerd in één van de grachten van Den Bosch. ’s Nachts lekker slapen in het visserschip en overdag Den Bosch gaan verkennen.

IJsselmeerkotter in Den Bosch

Kotter in Den Bosch. Foto: vipio.com

De Seawise Giant was een olietanker met een lengte van 458,45 meter en een breedte van 68,85 meter. Het schip werd in 1979 tijdens de Iraanse revolutie tot zinken gebracht door een explosie in de Perzische Golf. Het schip werd later hersteld, omgedoopt tot ‘Happy Giant’ en gebruikt als een drijvend olieopslagplatform voordat het in 2010 werd gesloopt.

Meer bijzondere overnachten aan het water bekijken?

Lees dan ook deze blogs:

Geen blogs missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de mail in je inbox of spambox.

We sturen je geen spam! Lees ook ons privacybeleid.

Geen blogs missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de mail in je inbox of spambox.

We sturen je geen spam! Lees ook ons privacybeleid.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.