Skip to main content

The Big Five spotten!

Dát is het doel van het leeuwendeel van de vakantiegangers dat een reis naar Afrika boekt. Tenminste van diegene die afreizen naar landen die ten zuiden van de Sahara liggen. Want de verzengende hitte die in de Sahara heerst, is amper met leven te verenigen. Zeker niet voor de diersoorten waarover we het hier hebben.

Zoals olifanten. Ook wel dikhuiden genoemd. olifantenDe bast van olifanten mag dan wel dik zijn, maar deze huid bevat geen zweetklieren. En laten zweetklieren nou net een vernuftig mechanisme zijn om dieren te koelen om hen te behoeden voor oververhitting. Zweetklieren scheiden namelijk een mengsel van zout en water af op de huid. Tijdens het verdampen van dit zweet, wordt warmte aan het lichaam onttrokken en voilà; het gewenste effect is geleverd. Om zich te wapenen tegen de kokende zon zetten olifanten derhalve twee andere wapens in: oren en zonnebrand.

De oren van de olifant zijn zeer rijkelijk dooraderd. Door met deze uitwendige delen van het gehoorzintuig te klapperen, stroomt er koude lucht langs en daalt de temperatuur van de oorbloedvaten met maar liefst twaalf graden Celsius. Dit afgekoelde bloed maakt vervolgens een reis door het olifantenlichaam en verricht daar zijn koelwerk. Dit is een prima temperatuurcorrectie om op de gematigde savannes te overleven, maar natuurlijk niet in de gloeiendhete Sahara. In het grootste woestijngebied van de wereld schuift namelijk het kwik in de thermometer iedere dag vóórbij het vijftig graden Celsius-streepje! Om dat met oren te compenseren, moeten deze zo’n beetje klapperen met de razendsnelle vleugelslagfrequentie van kolibries!

Naast het oorgeklapper, bedienen olifanten zich ook van zonnebrandcréme om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. Nu is het niet zo dat de matriarch van de olifantenkudde iedere week bij het Kruidvat een jerrycan zonnebrandcréme voor tout la famille aanschaft. Nee, olifanten maken gebruik van een natuurlijk smeersel; modder!

In het midden en zuiden van Afrika ontladen regelmatig met regen bezwangerde wolken zich en veranderen stoffige landschappen in no-time in moddervlaktes. Nadat de koperen ploert het meeste regenwater heeft doen verdampen, blijven er altijd wel modderpoelen over waar de prehistorisch ogende reuzen kunnen badderen. In de Sahara daarentegen zijn wolken in geen velden of wegen te bekennen en valt er dus niets te ontladen. Geen regen en dus óók geen modderzonnebrandcréme voor olifanten.

Nee, als je olifanten en de andere leden van De Grote Vijf wil zien, moet je het noorden van het Afrikaanse continent mijden!

Wie zijn overigens de overige leden van hét wereldberoemdste bucketlijstje? Op de eerste plaats staat dé icoon van Afrika én koning der dieren; de leeuw. Met als kanttekening dat er ook leeuwen rondtrekken in een klein gebied in India; de Aziatische leeuw. Op het menu van leeuwen staan onder andere buffels; een ander lid van The Big Five.

Wie zich niet aan buffels zullen vergrijpen, zijn luipaarden. luipaardZe zijn net een maatje te klein om achthonderd kilogram wegende runderen te vloeren. Luipaarden staan wel op het lijstje, maar zijn het moeilijkst waar te nemen. Doorgaans zitten ze hoog in bebladerde bomen verscholen. Wie zich niet in bomen kunnen verschuilen, zijn neushoorns; het laatste dier dat De Grote Vijf-lijst completeert. Er zullen namelijk maar weinig bomen op de Afrikaanse savanne groeien die takken dragen die een druk van bijna vierduizend kilogram kunnen verhapstukken; het gewicht van een mannetjes witte neushoorn!

Het is natuurlijk fantastisch om een reis naar Afrika te maken om vervolgens deel te nemen aan een safari met als hoop om bovengenoemde dieren te spotten. Hét ultieme Afrika-gevoel, valt je dan ten deel. Maar eigenlijk hoef je niet in een vliegtuig te stappen om The Big Five-dieren af te vinken!

Overnachten in Safaripark Beekse Bergen

Dát kan ook in eigen land. Breng dan een bezoek aan Safaripark Beekse Bergen en de vijf Afrikaanse boegbeelden komen gegarandeerd voor je fototoestel of filmcamera! Als je helemaal voor de Afrika-beleving gaat, boek dan ook een Jungalow in het aanpalende vakantiepark Beekse Bergen. Stel je jezelf voor dat je op een zwoele, zomerse avond op de veranda van je jungle-huisje aan een whisky nipt, terwijl in de verte het gebrul van leeuwen opstijgt!

Geen blogs missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de mail in je inbox of spambox.

We sturen je geen spam! Lees ook ons privacybeleid.

Geen blogs missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de mail in je inbox of spambox.

We sturen je geen spam! Lees ook ons privacybeleid.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.