Skip to main content

Nieuwjaarsdag is een fantastische dag! De start van een nieuw jaar. Een jaar met allemaal nieuwe kansen en mogelijkheden. Het leeuwendeel van de mensen viert nieuwjaarsdag thuis, maar er zijn ook mensen die een andere keuze maken. Zij maken er een vakantie van; in ons eigen land of buiten de landsgrenzen. Dan zijn er verschillende opties! Veel mensen kiezen er tegenwoordig voor om een zogenaamd natuurhuisje te huren/boeken.

Zoals de naam al doet vermoeden, bevinden natuurhuisjes zich in de natuur! Dát hebben ze allemaal met elkaar gemeen. Het is uiteraard waanzinnig om op 1 januari van een nieuw jaar in een natuurhuisje te vertoeven! Het is natuurlijk de sport om niet te veel te betalen voor een natuurhuisje. Aanbieders van natuurhuisjes zijn in felle competitie met elkaar om de gunsten van potentiële huurders/boekers. Hiervoor gooien ze kortingen (vroegboek), aanbiedingen  en last minutes in de strijd. Profiteer hiervan!

Nieuwjaarsduik

Eén van de tradities op de eerste dag van het jaar, is de zogenaamde nieuwjaarsduik. De uitdaging zit in het feit dat men op een steenkoude januari-dag het Noordzeewater durft te trotseren. Op de keper beschouwd wordt er niet echt gedoken; de deelnemers gaan niet met hun hoofden onder water; dat zou veel en veel te koud zijn!

Ook in andere landen zie je het fenomeen van de nieuwjaarsduik, maar nergens is de deelname zo groot als in Nederland. De eerste nieuwjaarsduik vond plaats in Zandvoort in 1960. In Scheveningen is de nieuwjaarsduik uitgegroeid tot een mega-event met meer dan 10.000 deelnemers! Voorthuizen is ook bijzonder; hier wordt geen nieuwjaarsduik, maar een oudjaarsduik georganiseerd in Recreatiegebied Zeumeren.

UNOX is al jarenlang de sponsor van de vaderlandse nieuwjaarsduiken. Iedere deelnemer krijgt een oranje UNOX-muts. Daarnaast zorgt de levensmiddelenfabrikant voor snert en oliebollen. In 2007 werd er geen Scheveningse nieuwjaarsduik georganiseerd; het weer was te slecht. Op advies van de gemeente Den Haag (waar Scheveningen onder ressorteert), gezondheidsdiensten, reddingsbrigade, politie en de brandweer werd de nieuwjaarsduik afgelast.

Als het Noordzeewater te koud is, is het te gevaarlijk om te zwemmen; onderkoeling ligt dat op de loer. Een onderkoelde zwemmer is heel kwetsbaar; daarnaast kan koud water voor spierverkramping zorgen; iets wat je ook niet in het zeewater wil meemaken!

Oliebollen

Nederlanders zijn dol op oliebollen; het is bovendien een typisch Nederlands gerecht.  Mensen associeren oliebollen met twee evenementen: oudjaarsdag/nieuwjaarsdag en kermissen. In de periode van de jaarwisseling duiken oliebollenkramen op in winkelstraten en pleinen in het hele land.

Bij onze zuiderburen wordt een gelijkend gerecht gegeten: smoutebol. De krant het Algemeen Dagblad (AD) organiseerde tussen 1993 en 2017 ieder jaar de beroemde/beruchte AD-Oliebollentest. Het was bij tijd en wijle hilarisch om het juryrapport te lezen! Sommige oliebollenverkopers werden volledig afgebrand en andere de hemel ingeprezen! De winnaar van de test kon rekenen op een enorme toeloop op zijn kraampje; gouden tijden braken dan aan!

Uiteindelijk kwam er in 2018 een einde aan de AD-Oliebollentest; er ontstond toen ophef over de objectiviteit van de test! Veel mensen kopen geen oliebollen bij een kraampje, maar bakken ze gewoon zelf; hetgeen geen moeilijke opgave is!

Geen blogs missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de mail in je inbox of spambox.

We sturen je geen spam! Lees ook ons privacybeleid.

Geen blogs missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de mail in je inbox of spambox.

We sturen je geen spam! Lees ook ons privacybeleid.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.