Skip to main content

Nederland telt maar liefst drieëntwintig verschillende soorten roofvogels en uilen. Het leeuwendeel daarvan broedt in ons land, de rest verblijft hier tijdelijk. De havik, sperwer, buizerd, bruine kiekendief, blauwe kiekendief, grauwe kiekendief, zeearend, slechtvalk, boomvalk, torenvalk, zwarte wauw, rode wauw, visarend en wespendief zijn roofvogels die in Nederland broeden. De ruigpootbuizerd en smelleken zijn voorbeelden van roofvogels die alleen in Nederland overwinteren of doortrekken. In ons land leven daarnaast zeven soorten uilen: ruigpootuil, velduil, ransuil, steenuil, oehoe, kerkuil en bosuil.

Roofvogels spotten

Sommige vogelspotters hebben een absolute voorkeur voor roofvogels. Het zijn roofvogels die zij willen spotten, documenteren, fotograferen en filmen. De meestvoorkomende roofvogels van Nederland zijn de buizerd en torenvalk. Deze prachtige dieren laten zich in alle provincies zien. Het is heel leuk om gedurende de vakantie roofvogels te spotten. Vaak is het al mogelijk om vanuit je vakantiehuisje roofvogels waar te nemen. Zeker als het een natuurhuisje betreft. Natuurhuisjes bevinden zich doorgaans op fantastische plaatsen met een rijke flora & fauna.

Buizerd

De buizerd is een middelgrote roofvogel met een vleugelspanwijdte die meer dan 128 centimeter kan bedragen. Buizerds kunnen verschillende kleuren hebben; variërend van heel donker tot exemplaren die over een vrijwel witte onderkant beschikken. Wat verder heel karakteristiek van de buizerds is, is het geluid dat ze kunnen maken; een soort miauwend geluid. Op het menu van de buizerd staan: amfibieën, kleine vogels en kleine zoogdieren.

Torenvalk

Met een vleugelspanwijdte van maximaal 75 centimeter is de torenvalk een stuk kleiner dan de buizerd. De kop en nek van het mannetje zijn grijsblauw. De rug is roodbruin. Het vrouwtje heeft een bruine kop en nek. Verder is het vrouwtje identiek aan het mannetje. Op het menu van de torenvalk staan kleine zoogdieren zoals muizen. Torenvalken zijn zelfs in staat om urinesporen van muizen te detecteren en op die manier de muizen te vangen!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.