Skip to main content

Mensen die van slangen houden, komen in Nederland ook prima aan hun trekken. In ons land leven namelijk drie soorten slangen: de ringslang, gladde slang en gewone adder. De laatstgenoemde slang is giftig. Met een beetje geluk spot je tijdens je vakantie een slang; een waanzinnige ervaring!

Ringslang

Van de ringslang bestaan tien verschillende ondersoorten; waarvan er een in Nederland leeft. Ringslangen tonen verwantschap met waterslangen. Het leeuwendeel van hun leven bivakkeren ze derhalve in rivieren, vijvers en beekjes. In het water jagen ze op hun favoriete prooi: kikkers! Deze amfibieën worden niet gedood door gif of verwurging, maar worden levend naar binnengewerkt. Ringslangen zijn razendsnel; als ze een prooi in hun vizier hebben, is de kans op ontsnapping van de noodlottige heel klein.

Gladde slang

Als je gladde slangen in Nederland wilt spotten, kun je het beste naar Noord-Brabant, de Veluwe of Friesland togen. In deze regio’s bevinden zich nog levenskrachtige populaties. In de rest van ons land leven ze ook, alleen in kleine aantallen. De gladde slang is een pure vleeseter die jaagt op knaagdieren, slangen en hagedissen.

Gewone adder

Om gewone adders waar te nemen, kun je het beste naar de provincies Limburg, Overijssel, Gelderland, Friesland of Drenthe togen. Een van de hotspots om ze te zien is het natuurgebied Fochteloërveen. Fochteloërveen bevindt zich op de grens tussen Drenthe en Friesland. Vroeger leefden er ook veel gewone adders op de Veluwe, maar de populaties zijn daar de laatste decennia sterk achteruit gegaan. Versnippering van het leefgebied, verbossing en verdroging liggen daar ten grondslag aan. Op het menu van gewone adders staan vogels, kikkers, hagedissen, echte muizen, woelmuizen, spitsmuizen, insecten en wormen.

Slangspotten

Vogelspotten is een grote liefhebberij van veel landgenoten. Slangspotten wordt veel minder gedaan, maar is minstens zo interessant! Huur tijdens je vakantie maar eens een natuurhuisje of vakantiehuisje in een gebied waar onze inheemse slangen leven en ga op jacht naar ze om ze te filmen of fotograferen!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.