Melk, vlees en eieren worden in een fabriek gemaakt! Dát is wat een deel van de jeugd tegenwoordig denkt. Zij hebben nog nooit een rund, varken of kip in het echt gezien. Zij hebben geen benul van het feit dat een koe vier aaneengeschakelde magen heeft om van vers gras, verse melk te maken. Dat een zwijn eerst driehonderd kilogram voer moet opvreten vooraleer je er karbonades uit kunt snijden. Dat een leghen bij leven in staat is om meer dan vierhonderd eitjes te leggen!

Koekeloeren

Kids hebben geen weet van deze feiten. Kids zitten tegenwoordig namelijk de godganse dag binnen. Naar schermpjes te turen en koekeloeren. Dat begint ’s ochtends al nadat ze uit hun slaap zijn geringtoned. Reflexmatig grijpen ze dan naar hun smartphones om een hele trits apps af te lopen. Vervolgens wacht aan de ontbijttafel een kommetje met melk, cornflakes en honing. Deze lekkernijen worden naar binnengelepeld terwijl hun ogen zich focussen op opengeklapte laptops.

Andijviestampot

Daaropvolgend worden op de fiets naar school alle sociale media bijgewerkt op hippe iPhones. Op school wacht tegenwoordig geen meester meer, die met een krijtje de tafel van zeven op bord kalkt. Nee, op de lestafeltjes liggen oplichtende tablets klaar en mogen de leerlingen zelf digitaal aan de slag. Nadat school is afgelopen, staat thuis een eetbord met dampende andijviestampot op tafel. Slechts één hand is beschikbaar om deze winterkost met een vork naar binnen te werken, de andere knuist is hard nodig om de joystick van de Playstation te bedienen om de allernieuwste games te spelen. Moe van het gamen, laat de jeugd zich uiteindelijk in bed glijden om nog even gestrekt een uurtje tv te kijken. Het moge duidelijk zijn; wie zo’n leven leidt, heeft geen kennis over de bezigheden van Bertha de koe, knorretje het varken of tokkie de kip.

Vlagverovertje

In het pre-digitale tijdperk moesten jongeren zichzelf op een andere manier zien te vermaken. Dat vertier lag buiten de deur: men moest de hort op! Hoge bomen zoeken om roversnesten te bouwen of jezelf aansluiten bij de scouting om vlagverovertje te spelen. Kampvuren maken op verlaten industrieterreinen of slootje springen in akkerbouwgebieden. Tja, en als je dan zo de hele dag buiten bent, vang je weleens blikken op van beesten die achter prikkeldraad staan.

Bedstede

Gelukkig bestaat er tegenwoordig een mogelijkheid om boerderijbeesten op een ludieke manier te leren kennen, óók voor mensen die er in het dagelijks leven geen notie van hebben. Slapen bij de boer; heet het concept! Daarmee wordt overigens niet bedoeld dat je je mag aanschuiven in de bedstede van de agrariër en diens vrouw. Nee, op de boerderij zijn speciale accomodaties opgetrokken waar gasten kunnen verblijven. Dat kunnen tenten, maar ook omgebouwde schuren zijn. Deze manier van vakantievieren geeft een unieke kans om het boerenleven te ervaren. Om met eigen ogen te zien hoe koeien worden gemolken, schapen worden geschoren en graan wordt geoogst! Een zeer bijzondere accommodatie op het platteland.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.