Skip to main content

Slapen in een hooiberg (hooiberghuisje) is een bijzondere ervaring. Vroeger stond op ieder boerenerf een authentieke hooiberg. Tegenwoordig wordt hooi op een andere manier bewaard en zijn sommige hooibergen verbouwd tot hooiberghuisjes. Daarnaast worden er nieuwe vakantiehuisjes gebouwd in de stijl van hooibergen. Ga slapen in een hooiberghuisje en geniet van een unieke overnachting!

In deze blog ontdek je 10 hooibergen (hooiberghuisjes) waar je kunt slapen.

1. Slapen in een hooiberg in Twenthe

Slapen in deze hooiberg in het Twentse dorpje Wierden is een droom die uitkomt. Het rietgedekte hooiberghuisje heeft zoveel schoonheid en sfeer. De bijzondere accommodatie biedt ruimte aan vier gasten die gebruik kunnen maken van twee slaapkamers. Neem je kinderen maar mee: zij zullen zich opperbest vermaken. Zo staan er op het terrein skelters.

Hooiberghuisje in Wierden

Hooiberghuisje in Wierden. Foto: natuurhuisje.nl

Twente ligt in Overijssel en omvat steden en dorpen zoals Enschede, Hengelo, Almelo en Oldenzaal. Het landschap van Twente is gevarieerd, met uitgestrekte bossen, heidevelden en landelijke gebieden. Er zijn ook verschillende recreatie- en natuurgebieden waar mensen kunnen wandelen, fietsen, mountainbiken, paardrijden en genieten van de natuur.

2. Overnachten in een hooiberg met eigen hottub

Op een leuke vakantieboerderij in het Overijsselse Notter kun je overnachten in deze hooiberg met eigen hottub. In het rietgedekte hooiberghuisje is plek voor vijf personen. Zij ervaren een sfeer die past bij het boerenleven van vervlogen tijden. De accommodatie is goed uitgerust en van alle gemakken voorzien. De eigen hottub is de kers op de taart.

Vakantiehuisje in voormalig hooiberg met rieten dak

Hooiberg met eigen hottub. Foto: vipio.com

Traditionele hooibergen werden vaak gebouwd met houten frames en bedekt met materialen zoals gedroogd stro of riet. Deze constructies dienden als opslagplaats voor hooi, stro of andere gewassen die gedroogd en bewaard moesten worden voor veevoer. Met de vooruitgang in de bouwtechnologie en het gebruik van meer moderne materialen, verloren traditionele hooibergen hun functie.

3. Slapen in een hooiberg in Overijssel

Op het erf van een authentieke Sallandse woonboerderij in Overijssel kun je slapen in deze hooiberg. Niet alleen de buitenkant van het hooiberghuisje is om door een ringetje te halen, dat zeker geldt ook voor de binnenzijde. Zo geven de hoge plafonds een groot gevoel van ruimte.

Hooiberghuisje in Overijssel

Hooiberghuisje in Overijssel. Foto: natuurhuisje.nl

Hooibergen worden vaak gebouwd met een schuin dak om regenwater af te voeren en hebben vaak openingen voor ventilatie om vochtophoping te voorkomen. Het zorgvuldig beheren van de opslag van hooi is cruciaal voor boeren om ervoor te zorgen dat ze voldoende hoogwaardig voer hebben om hun vee gezond en goed gevoed te houden.

4. Hooischuur in Drenthe

Het Drentse dorpje Norg ligt midden in de natuur. In Norg kun je overnachten in deze 6-persoons hooischuur. De bijzondere accommodatie bevindt zich op een camping. Deze camping beschikt over tal van aantrekkelijke faciliteiten zoals een speeltuin, restaurant en zwembad. Dit zwembad is het hele jaar geopend.

Slapen in hooiberg in Norg

Hooischuur in Norg. Foto: vipio.com

Hooibergen, ook wel hooimijten genoemd, hebben vaak een kenmerkende architectuur met een kegelvormig of piramidaal dak. Dit ontwerp is functioneel en dient meerdere doelen, met als belangrijkste het beschermen van het opgeslagen hooi tegen de invloeden van het weer, zoals regen. De kegelvormige structuur vergemakkelijkt de afvoer van regenwater.

5. Slapen in een hooiberg in de Betuwe

In het hart van de Betuwe kun je slapen in deze hooiberg. Het hooiberghuis is groot en luxe. De bijzondere accommodatie telt drie slaapkamers en kan zeven gasten ontvangen. Binnen hangt de karakteristieke sfeer van het boerenleven. Buiten word je omringd door een fruitboomgaard en bloeien kersenbomen.

Hooiberg in de Betuwe

Hooiberg in de Betuwe. Foto: natuurhuisje.nl

In sommige landelijke gebieden hebben hooibergen historische en culturele waarde. Ze zijn vaak symbolisch voor traditionele landbouwpraktijken en vormen een tastbare herinnering aan een agrarisch verleden. Deze structuren zijn niet alleen functioneel als opslagplaats voor hooi, maar dienen ook als een cultureel symbool dat verbonden is met de landelijke geschiedenis en manier van leven.

6. Overnachten in een hooiberg in Drenthe

Midden in het Drentse landschap kun je overnachten in deze hooiberg. Het rietgedekte hooiberghuisje staat op het erf van een boerderij. De hooiberg en de omgeving zijn van een uitzonderlijke schoonheid. Voor de accommodatie bevindt zich een mooie vijver. Liefhebbers van sportvissen, kunnen daar hun geluk beproeven.

Lees ook: 10x vakantiehuisje met rieten dak!

Hooiberghuisje met rieten dak

Hooiberghuisje in Drenthe. Foto: natuurhuisje.nl

Hoewel de naam ‘hooiberg’ doet denken aan de opslag van hooi, worden hooibergen gebruikt voor de opslag van verschillende gewassen en soms zelfs landbouwapparatuur. Ze dienen als een traditionele vorm van opslag op boerderijen en zijn ontworpen om verschillende landbouwproducten te beschermen tegen weersinvloeden, zoals regen en zon.

7. Slapen in een hooiberg in Drenthe

Wil je de sfeer van het landleven opsnuiven? Boek dan deze hooiberg in Drenthe. Het hooiberghuis heeft een rieten dak en bevindt zich midden tussen de landerijen, bossen, heidevelden en akkergronden van Drenthe. De accommodatie vormt een uitstekende uitgangspositie om de omgeving al wandelend, fietsend of op de rug van een paard te verkennen.

Hooiberg om te overnachten in Veeningen in Drenthe

Hooiberg in Drenthe. Foto: natuurhuisje.nl

De vooruitgang in landbouwtechnologie heeft geleid tot diverse verbeteringen in de manier waarop boeren hun gewassen oogsten, opslaan en verwerken. Traditioneel werd hooi vaak opgeslagen in hooibergen, maar moderne landbouwmethoden maken gebruik van geavanceerdere technologieën zoals silo’s en balenpersen. Silo’s bieden een efficiënte manier om voeder op te slaan.

8. Hooiberg met wellness in Overijssel

In deze hooiberg in het Overijsselse dorpje Wierden wacht een unieke ervaring. Een combinatie van het boerenleven en wellness. Snuif de nostalgie van vroeger op terwijl je van de sauna en hottub geniet. Het hooiberghuisje biedt aan maximaal vijf mensen ruimte. Zij hebben de beschikking over twee slaapkamers.

Hooiberg in Wierden

Hooiberg met wellness in Wierden. Foto: vipio.com

Wierden is een klein dorpje met een rijke geschiedenis die teruggaat tot de vroege middeleeuwen. In de vroege middeleeuwen stond het gebied bekend om zijn essen. Essengebieden waren verhoogde stukken grond die werden gebruikt voor landbouwdoeleinden. Ze waren vaak gunstige locaties voor nederzettingen vanwege de vruchtbare grond.

9. Slapen in sfeervolle hooiberg in Overijssel

Zoek je een sfeervolle hooiberg in Overijssel? Boek dan dit hooiberghuisje in Heeten. De accommodatie is van eikenhout gemaakt en heeft een rieten dak. Het uitzicht is fantastisch: je kijkt uit over weilanden en bossen. De hooiberg is het gedroomde vakantieonderkomen voor mensen die rust en privacy zoeken.

Slapen in een hooiberg in Heeten in Overijssel

Hooiberghuisje in Heeten. Foto: natuurhuisje.nl

Heeten ligt in Overijssel, in de regio Salland. Het maakt deel uit van de gemeente Raalte. Net als veel andere dorpen in de regio heeft Heeten een rijke geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen. In het verleden was het voornamelijk een agrarische gemeenschap. De omgeving van Heeten is landelijk en kenmerkt zich door groene velden, bossen en boerderijen.

10. Hooiberg in Gelderland

Wie wil er nou niet slapen in een hooiberg. Dat kan in het Gelderse plaatsje Beusichem. Het unieke vakantieverblijf telt één slaapkamer en biedt ruimte aan twee personen. Het is natuurlijk fantastisch om ’s ochtends wakker te worden in een hooiberghuisje met een adembenemend uitzicht over de weilanden.

Hooiberg in Beusichem

Hooiberg in Beusichem. Foto: natuurhuisje.nl

Een hooiberg is een agrarische structuur die oorspronkelijk werd gebruikt voor het opslaan van hooi. Hooi wordt vaak gebruikt als voeder voor vee, vooral tijdens de wintermaanden wanneer vers gras minder beschikbaar is. Hooibergen werden gebouwd om hooi op een droge en geventileerde manier op te slaan, waardoor het beschermd bleef tegen regen en andere weersinvloeden.

Meer vakantiehuisjes op het platteland bekijken?

Lees dan ook deze blogs:

Geen blogs missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de mail in je inbox of spambox.

We sturen je geen spam! Lees ook ons privacybeleid.

Geen blogs missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de mail in je inbox of spambox.

We sturen je geen spam! Lees ook ons privacybeleid.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.