Skip to main content

Een gewichtstoename van 0,06 kilogram naar 2,3 kilogram in minder dan 6 weken! Als je niet beter weet, denk je van doen te hebben met een groeiprestatie van Olympische proporties. De goede verstaander heeft echter maar een half woord nodig en realiseert zich direct dat het hier om een minder applauswaardig huzarenstukje gaat. Plofkipkuikens mogen dan wel in no-time tot volwassendom komen, maar betalen daar wel een torenhoge prijs voor. Zo capituleren hun onvolgroeide pootjes onder de opgedrongen zwaarlijvigheid.

Water-spetter-gekletter

Wie ook een hoge prijs betaalt, is de consument die het turbo-kippenvlees koopt. Vanaf het moment dat hij de filetjes aan een gloeiend hete wok toevertrouwt, ontvouwt zich water-spetter-gekletter in de pan. Nadat de kookwalmen zijn opgetrokken, drijft er een troosteloos stukje kip rond in zijn eigen vocht. In plaats van te bakken, ben je iets aan het koken! Een groot deel van het hoentje blijkt uit water te bestaan dat onder verhitting terstond uittreedt. Goedkoop is dus duurkoop!

Sneltreinvaart

Niet alleen gevogelte wordt het liefst in een sneltreinvaart vetgemest, dat geldt ook voor onze gewassen. De tijd tussen zaaien en oogsten moet zo kort mogelijk zijn. Boeren willen zo snel mogelijk aardappels rooien, asperges steken en peren plukken. Alleen van de liefde kunnen al die heerlijkheden niet groeien en bloeien. Hun wortels dringen diep door in de grond en zuigen alle voedingsstoffen gulzig op. De meeste landbouwgronden zijn echter ernstig verarmd waardoor wortels bakzeil halen. Maar agrariërs bedienen zich van een wondermiddeltje.

Kunstmest versus natuurlijke meststoffen

De grote katalysator en aanjager bij plantengroei is namelijk kunstmest! Het geheime wapen van kunstmest is het feit dat het gemakkelijk oplost in water. De voedingselementen komen hierdoor razendsnel beschikbaar voor de plant, hetgeen een groeispurt forceert. Hierdoor worden er langere cellen gevormd. Net als plofkippen betalen de planten bij al deze haast de prijs. Langere cellen zijn namelijk minder sterk. Bij natuurlijke meststoffen daarentegen komen de voedingselementen in een veel trager tempo beschikbaar voor de plant. Met als positief effect dat er kortere cellen worden gevormd waardoor compactere planten ontstaan met een ijzersterk wortelstelsel en hoge weerstand tegen ziektes!

Ontelbaar veel kuddes 

Vroeger was het heideschaap één van de belangrijkste producenten van natuurlijke meststoffen. Overdag begraasden ontelbaar veel kuddes onmetelijke grote heidevelden. ’s Nachts werden de kleine herkauwers opgehokt in schaapskooien. In deze potstallen werd de mest opgepot. Op gezette tijden werd de stront afgedekt met een nieuwe laag strooisel. Met als gevolg dat de schapen steeds hoger kwamen te staan. Een paar keer per jaar werd de stal geledigd en werd de mest over de akkers verspreid.

Nostalgische schaapskooien

Tegenwoordig is het aantal schaapskuddes in Nederland op één hand te tellen. Wie ze nu nog wil zien, kan onder andere zijn licht opsteken in Ruinen, Dwingeloo of Havelte. Doodzonde natuurlijk. Zogezegd zijn natuurlijke meststoffen veel beter dan kunstmest. Daarnaast spelen schapen een belangrijke rol tegen het vergrassen van heidegronden. Met de schaapskuddes verdwenen ook veel schaapskooien. Sommige schaapskooien kregen een andere functie. Vandaag de dag is het zelfs mogelijk om te overnachten in nostalgische schaapskooien!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.