Skip to main content

Ondanks het feit dat Nederland een klein land is, leven er heel veel dieren in het wild. Eén van de meest markante diersoorten die ons land rijk is, is het wilde zwijn oftewel everzwijn. Culinair gezien zijn wilde zwijnen ook van groot belang; bij heel veel restaurants staan ze op de menukaart!

Echte omnivoren

Op de keper beschouwd zijn wilde zwijnen niet overdag actief. Als het echter gaat schemeren en donker wordt, gaan ze op zoek naar voedsel. Op het menu staan planten en dieren; het zijn dus echte omnivoren. Aas, muizen, regenwormen, hagedissen, vogels, wilgen, kruiden, grassen, klavers, eikels, bieten, granen, aardappels, bonen, erwten en maïs zijn voor de zwijnen niet te versmaden.

Opmerkelijk genoeg zijn ze niet geïnteresseerd in paddenstoelen; die laten ze dan ook links liggen!

Slecht zicht

Everzwijnen leiden hun leven niet alleen, ze leven in zogenaamde rotten. Een rotte bestaat uit vrouwtjes met hun jongen en beren. De beren zijn doorgaans een tot twee jaar oud.

Het leeuwendeel van de rotten telt ongeveer twintig leden, maar er zijn ook rotten waargenomen met meer dan vijftig varkens. Het reukzintuig van everzwijnen is bijzonder goed ontwikkeld. Hetgeen ook voor het tastzintuig geldt. Deze zintuigen zijn van zo’n uitmuntende kwaliteit, dat ze worden ingezet bij het zoeken van truffels in Frankrijk en Italië.

Daarentegen kunnen ze heel slecht zien. Als mensen in de buurt van zwijnen komen en ze bewegen zich niet, worden ze niet opgemerkt.

Spotten van wilde zwijnen

Als je wilde zwijnen wilt zien, moet je naar de Veluwe (Nationaal Park De Hoge Veluwe en Kroondomein Het Loo) of Limburg (Nationaal Park De Meinweg) togen. Dat zijn de leefgebieden in Nederland waar ze mogen voorkomen.

Als ze elders in het land worden gespot, worden ze afgeschoten; men hanteert het zogenaamde nulstandbeleid. Het is niet gemakkelijk om wilde zwijnen te spotten; het zijn uiterst schuwe dieren. Als je een kans wil maken, moet je veel geduld hebben. Gelukkig bevinden zich in de leefgebieden van de zwijnen voldoende natuurhuisjes. De kans is aanwezig dat je vanuit je gehuurde natuurhuisje zwijnen zult spotten!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.