Skip to main content

Een groot deel van de Nederlanders viert ieder jaar carnaval. Het zijn met name de zuidelijke provincies waar flink carnaval wordt gevierd. Dit deel van het land is hoofdzakelijk Katholiek en carnaval is een Katholiek feestje. Als de carnaval voorbij is, begint de vastentijd van veertig dagen. Tijdens carnaval verkleden de mensen zich, doen gek en drinken veel bier. Gelukkig hebben veel mensen vrij gedurende de carnaval; zij kunnen genieten van de carnavalsvakantie en dus overdag een beetje bijkomen van het gefeest. Niet iedereen viert carnaval; zij kunnen dus iets anders gaan doen met de vrije dagen: op vakantie gaan bijvoorbeeld!

Grote paradox

Als je op vakantie gaat, moet je uiteraard een accommodatie hebben waar je kunt vertoeven. Het leeuwendeel van de mensen kiest voor hotels, resorts, vakantiehuisjes, vakantie-appartementen of campings. Maar er zijn ook vakantiegangers die een keertje wat anders willen!

De wereld van bijzondere accommodaties is tegenwoordig heel groot; er zijn veel originele vakantie-verblijven beschikbaar waar het zalig vertoeven is! Wat te denken van bouwwerken die hun oorspronkelijke functie verloren hebben en nu een andere bestemming hebben gekregen. Dan moet je dus denken aan voormalige kerken, kloosters, watertorens, vuurtorens, et cetera.

Tegenwoordig is het zelfs mogelijk om in molens te overnachten! Nederland telde ooit oneindig veel klassieke molens: tienduizenden. Deze molens werden gebruikt om het koren te vermalen, hout te zagen en water weg te pompen. Door de uitvinding van elektriciteit werden de molens overbodig. De grote paradox is uiteraard dat heden ten dage massaal weer windmolens/windturbines worden ingezet om elektriciteit op te wekken! Groene stroom dus!

Helaas zijn veel klassieke molens verloren gegaan door afbraak of brand. Een klein deel van de molens vermalen nog steeds koren; vaak worden deze molens gerund door vrijwilligers.

Grafelijke Korenmolen

Als je de oudste molen van Nederland wil gaan bezoeken, moet je naar het Gelderse plaatsje Zeddam togen. Hier bevindt zich de Grafelijkse Korenmolen; dit is de oudste windmolen van Nederland die nog bestaat. Deze molen dateert van vóór 1441! Zo heeft men uitgedokterd middels jaarringenonderzoek dat het hout van de kap afkomstig is van een boom die vóór 1441 gekapt moet zijn. De molen is lange tijd het bezit geweest van de heren en graven van Kasteel Huis Bergh. Op heel momenten tijdens het bestaan van de Grafelijkse Korenmolen zijn er restauratie-werkzaamheden uitgevoerd. De laatste restauratie vond plaats in 2017. Het is zeer de moeite waard om de Grafelijkse Korenmolen te bezoeken.

De Kleine Molen

Als je niet geïnteresseerd bent in de oudste molen van ons land, maar de kleinste molen moet je niet naar Gelderland togen, maar naar Friesland. In het Friese dorpje Stiens bevindt zich namelijk De Kleine Molen. Een andere benaming voor De Kleine Molen is de Binnema Molen. Deze zogenaamde maalvaardige grondzeiler werd in 1913 gebouwd en dient om polderwater weg te pompen. Liefhebbers kunnen de molen op afspraak bezoeken en bezichtigen. Doordat Friesland zo’n waterrijke provincie is, telt het heel veel molens die ingezet worden om water te verpompen. Het is erg leuk om een molentocht door Friesland te maken: met een fiets of in een bootje!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.