Skip to main content

De Nederlandse zomers worden steeds warmer; dat is natuurlijk goed nieuws voor zonaanbidders en warmteliefhebbers. Steeds meer Nederlanders vieren dan ook hun vakantie in eigen land op campings, vakantieparken, vakantiehuisjes, natuurhuisjes, duinhuisjes, strandhuisjes en in vakantie-appartementen.

Dan is het natuurlijk wel heel erg prettig en aangenaam als het vakantiehuisje in bezit is van airconditioning (airco) op dagen dat het heel erg warm en benauwd is. Op die manier wordt er een aangenaam binnenklimaat gecreëerd en bovendien overmatig zweten omzeild. Steeds meer vakantie-accommodaties worden tegenwoordig gekoeld met warmtepompen, maar er zijn er ook nog die uitgerust zijn met airconditioning. Hieronder vind je het lijstje van de top 10 vakantiehuisjes van Nederland met airconditioning!

1. Luxe suitelodge met airconditioning in Drenthe!

In het Drentse plaatsje Zeegse bevindt zich Park de Zeegser Duinen. Op dit Dutchen park is ‘suitelodge sauna’ te huur. Deze luxe vakantievilla is in bezit van airconditioning, telt 2 slaapkamers en is geschikt voor maximaal 4 personen. Op het park zijn nog 10 andere type vakantievilla’s te huur die allemaal airconditioning bezitten.

vakantiehuisje met airconditioning Dutchen

Suitelodge sauna op Park de Zeegser Duinen

Leuk feitje! Op 25 juli 2019 werd op Vliegbasis Gilze-Rijen de hoogste temperatuur ooit gemeten in Nederland. Op die dag stopte het kwik pas bij het streepje van 40,7 graden Celsius in de thermometer. Het mondiale warmterecord is echter in handen van Furnace Creek. In deze Californische stad moesten de bewoners op 10 juli 1913 zien te dealen met 56,7 graden Celsius!

2. Luxe lodge met airconditioning en wellness in het Gooi!

In het Noord-Hollandse plaatsje Loosdrecht bevindt zich Park Suitelodges Gooilanden. Op dit Dutchen park is ‘suitelodge jacuzzi & sauna’ te huur. Deze luxe vakantievilla is uitgerust met airconditioning, telt 2 slaapkamers en is geschikt voor maximaal 4 personen. Op het park zijn nog 7 andere type vakantiehuizen te huur die allemaal in bezit zijn van airconditioning.

vakantiehuisjes met sauna en airconditioning

Interessant weetje! In Winterswijk werd op 27 januari 1942 de laagste temperatuur ooit gemeten in ons land. Het kwik daalde die dag naar -27,4 graden Celsius. Maar het kan nog veel kouder worden op de Aarde. In 2008 moest je op de hoogvlaktes van Antarctica vijf jassen over elkaar heen trekken om bij -98,0 graden Celsius te kunnen overleven!

3. Outdoor Lodge met airconditioning in Overijssel!

In het Overijsselse buurschap Heemserveen bevindt zich Vakantiepark ’t Rheezerwold. In dit Ardoer park is een Outdoor Lodge te huur met airconditioning. De Outdoor Lodge telt 3 slaapkamers en is geschikt voor maximaal 6 personen.

Outdoorlodge met airconditioning

Outdoorlodge op vakantiepark ’t Rheezerwold

Leuk feitje! De laagste relatieve luchtvochtigheid van Nederland werd op 9 maart 1964 opgetekend in De Bilt. Die dag bevatte de lucht slechts 6% waterdamp. Dat de lucht nog veel minder water kan bevatten, merken de inwoners van het Australische Coober Pedy regelmatig. Op sommige dagen bedraagt de relatieve luchtvochtigheid in dit woestijndorpje niet meer dan 1%; de lucht is dan kurkdroog!

4. Vakantiebungalow met airconditioning in Noord-Brabant!

In het Noord-Brabantse dorpje Hank bevindt zich deze vakantiebungalow. Het vrijstaande chalet is uitgerust met airconditioning, telt 1 slaapkamer en is geschikt voor maximaal 2 personen.

Vakantiebungalow met airconditioning

Vakantiebungalow met airconditioning in Noord-Brabant

Interessant weetje! In het Noord-Hollandse plaatsje Schellingswoude kwam er over heel 1998 maar liefst 1,4 meter water uit de lucht vallen; een neerslagrecord voor Nederland. De inwoners van Mawsynram kijken hier niet van op. Deze Indiase stad kreeg over heel 1985 te maken met 26 meter regenwater; een vooralsnog onovertroffen neerslagwereldrecord!

5. Vakantieboerderij met airconditioning in Limburg!

In het Limburgse plaatsje Well bevindt zich deze vakantieboerderij. De vrijstaande boerderij is uitgerust met airconditioning, telt 4 slaapkamers en is geschikt voor maximaal 9 personen.

Vakantieboerderij met airconditioning in Limburg

Leuk feitje! Op 5 november 1948 werd het Waddeneiland Ameland geteisterd door een windhoos waarbij er een windstoot werd gemeten van 202 km/uur. Dit is de hoogste windvlaag die ooit in Nederland is gedocumenteerd. Dat de weergoden een tandje kunnen bijzetten, bleek wel op 10 april 1996 op Barrow Island. Op die dag trok de tropische cycloon Olivia over dit Australische eiland heen met een snelheid van maar liefst 408 km/uur!

6. Resort Arcen

Arcen is een plaatsje in de provincie Limburg. In Arcen bevindt zich het Roompot-vakantiepark Resort Arcen. In dit park bevinden zich verschillende accommodaties die uitgerust zijn met airconditioning. Resort Arcen heeft verder de beschikking over onder andere de volgende faciliteiten: kinderboerderij, manege (in de omgeving), meertje, receptie op het park, supermarkt, vergader-/feestfaciliteiten, wasserette, wifi op het park (gratis), (à la carte) restaurant, afhaalservice, buffetrestaurant, eetcafé/bar, pizzeria en snackbar.

Vakantiepark in Limburg met mountainbikeverhuur

Resort Arcen

Interssant weetje! De wereld telt 195 landen. In bijna alle landen wordt de temperatuur uitgedrukt in graden Celsius. Er zijn slechts vijf uitzonderingen: Palau, Belize, Kaaimaneilanden, Bahama’s en de Verenigde Staten. In deze naties hanteert men graden Fahrenheit. Als je op vakantie bent in het land van de onbegrensde mogelijkheden en je hoort de weerman vrolijk roepen dat er 70 graden wordt, raak dan niet in paniek; je zult niet geroosterd of geblakerd geworden. Het omrekentabelletje leert je namelijk dat 70 graden Fahrenheit gelijk staat aan een heerlijke 20 graden Celsius!

7. Park Zeedijk

Herkingen is een plaatsje in de provincie Zuid-Holland. In Herkingen bevindt zich het Roompot-vakantiepark Park Zeedijk. In dit park bevinden zich verschillende accommodaties die uitgerust zijn met airconditioning. Park Zeedijk heeft verder de beschikking over onder andere de volgende faciliteiten: parkeergelegenheid centraal, receptie op het park, fietsverhuur en speeltoestel(len).

park zeedijk

Park Zeedijk

Leuk feitje! De Nederlandse toparchitect Piet Boon moet helemaal niets van airco’s hebben. De geboren Zaankanter kwalificeert ze als herriemakende energieslurpers. Boon is van mening dat veel huizen op een natuurlijke manier te koelen zijn. Het bewijs daarvoor levert hij op de voormalige Nederlandse Antillen. Als je door buitenwijken van Willemstad, Kralendijk of Oranjestad struint, kun je oog in oog komen te staan met de creaties van Boon. Door deze vakantievilla’s wordt de immer loeiende noordoostpassaatwind via ingenieuze luxaflexen door de woonvertrekken gestuurd, waardoor een aangename verkoeling ontstaat. Huisje van Boon kopen? Geen probleem hoor! Wel graag 1 miljoen euro meenemen; dat kosten ze namelijk!

8. Residence Wijngaerde

Domburg is een plaatsje in de provincie Zeeland. In Domburg bevindt zich het Roompot-vakantiepark Residence Wijngaerde. In dit park bevinden zich verschillende accommodaties die uitgerust zijn met airconditioning. Residence Wijngaerde heeft verder de beschikking over onder andere de volgende faciliteiten: afstand tot het strand: 0,2 kilometer en golfbaan in omgeving. Domburg is één van de mooiste steden van Zeeland. Het pittoreske stadje kan bogen op een eeuwenoude geschiedenis; zo was het één van de belangrijkste steden tijdens de VOC-tijd. In Domburg zijn nog talloze gebouwen te bewonderen die doen herinneren aan deze roemruchte tijd.

Interessant weetje! De vraag naar airco’s is de laatste jaren geëxplodeerd in Nederland; ze zijn niet meer aan te slepen. Experts verwachten bovendien dat dit pas het begin is van de ongekende bloeiperiode voor de koelsystemenbranche. Hoe komt dit? Het wordt steeds warmer in ons kikkerland; dagen van 40-plus graden Celsius zijn geen uitzondering meer. Om aangenamer door hete zomers te komen, leggen steeds meer landgenoten arco’s in hun woningen aan. Daarnaast wordt er steeds meer vanuit thuis gewerkt; woonhuizen worden zoetjesaan woonwerkhuizen. Als je thuis werkt, wil je zo min mogelijk hinder ondervinden van een verstikkende warmte. Een airconditioning kan een steentje bijdragen!

9. Largo Harbour Village

Arnemuiden is een plaatsje in de provincie Zeeland. In Arnemuiden bevindt zich het Roompot-vakantiepark (Largo) Harbour Village. In dit park bevinden zich verschillende accommodaties die uitgerust zijn met airconditioning. Largo Harbour Village heeft verder de beschikking over onder andere de volgende faciliteiten: receptie op het park, wifi op park (gratis) en waterrecreatie. Arnemuiden ressorteert onder de gemeente Middelburg en ligt op het voormalige eiland Walcheren. Op sommige dagen wordt er in Arnemuiden nog klederdracht gedragen; erg mooi om te zien! De visserij was vroeger de belangrijkste bron van inkomsten voor het dorp. Het is daarnaast zeer de moeite waard om het museum van Arnemuiden te bezoeken!

Leuk feitje! Met een maximaal gemeten temperatuur van 56,7 graden Celsius kan het behoorlijk heet zijn op de Aarde. Maar binnen ons zonnestelsel kan het veel heter worden. Probeer maar een dagje rond te stappen op Venus. Ondanks het feit dat deze planeet vernoemd is naar de Romeinse god van de liefde, zul je de atmosferische temperatuur op Venus niet als erg liefdevol ervaren. Of je moet het prettig vinden om bij 500 graden Celsius gekookt te worden!

10. Recreatiepark De Tolplas

Hoge Hexel is een plaatsje in de provincie Limburg. In Hoge Hexel bevindt zich het Roompot-vakantiepark Recreatiepark De Tolplas. In dit park bevinden zich verschillende accommodaties die uitgerust zijn met airconditioning. Recreatiepark De Tolplas heeft verder de beschikking over onder andere de volgende faciliteiten: meertje, receptie op het park, wasserette, wifi op park (gratis), elektrische fietsverhuur, golf/golfinstructie, golfbaan in omgeving, jeu de boulesbaan, mountainbikeverhuur, natuurbad, skelterverhuur, speeltoestel(len), speeltuin(en), sport-/speelvelden(en), tafeltennis, tennisba(a)n(en)

Recreatiepark De Tolplas

Recreatiepark De Tolplas

Interessant weetje! De normale lichaamstemperatuur van de mens is 37 graden Celsius. Door allerlei oorzaken zet het lichaam de thermostaat hoger of lager, maar moet daar wel goed mee oppassen. Een lichaamstemperatuur boven de 42 graden Celsius is als gevolg van eiwitdenaturatie niet meer verenigbaar met het leven. Dat de thermostaat ook heel laag gezet kan worden, bewijst Anna Bågenholm. Toen deze Zweedse in 1999 uit een ijskoude rivier gered werd, kwam het kwik in de thermometer niet hoger dan het streepje van 13,7 graden Celsius!

Geen blogs missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de mail in je inbox of spambox.

We sturen je geen spam! Lees ook ons privacybeleid.

Geen blogs missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de mail in je inbox of spambox.

We sturen je geen spam! Lees ook ons privacybeleid.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.